Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČAN UČINAK

Tudorov Marseille do kraja sezone može oboriti klupski rekord za 21. stoljeće

storyeditor/2023-04-24/PXL_EXP_170423_99422414.jpg
25.04.2023.
u 11:43

Kad pogledamo situaciju u odnosu na protekle klupske sezone, Tudorov Marseille već sada ove sezone ima bolji učinak (više bodova) od sedam Marseilleovih sezona u proteklih deset godina, a još je šest kola ostalo do kraja

Pobjeda Marseillea u nedjeljnom derbiju francuskog prvenstva protiv Lyona možda je došla kiksom Dejana Lovrena i bizarnim autogolom tinejdžera Gusta u sudačkoj nadoknadi susreta, ali je i dalje bila posebno slatka za hrvatskog stratega Igora Tudora koji je ovom pobjedom napravio ono što njegovi prethodnici (imena poput Deschampsa, Bielse i Garcije) na klupi Marseillea nisu uspijevali čak 16 godina - pobijediti Lyon na njihovom terenu.

Osim velikog skinutog rezultatskog prokletstva, ova je utakmica za našeg trenera imala i posebnu osobnu težinu. Tudor je pobjednički pogodak, a ubrzo nakon toga i pobjedu, slavio u potpunoj ekstazi, a nakon susreta je bacio i jaknu i majicu prema tribinama.

- To su moji najmiliji. Moja mama, tata, sestra, nećak i teta. Došli su na utakmicu i zato su me preplavile posebne emocije nakon ovako izborene pobjede.

Zasigurno je ovo jedna od utakmica u ovoj sezoni koja je pokazala da je angažman Igora Tudora u redove Marseillea nakon vrlo dobre sezone s Veronom bio pogodak, jer to pokazuju i rezultati. Tudorov Marseille je trenutno drugi na prvenstvenoj ljestvici sa 67 osvojenih bodova, si tim da imaju tek jedan bod više od sjajnog trećeplasiranog Lensa. U francuskoj ligi je borba za drugo mjesto dosta važna jer ono donosi direktan plasman u Ligu prvaka, dok trećeplasirani ide u kvalifikacije. Tu je još i četvrtoplasirani Monaco sa 61 bodom koji se i dalje može ušuljati i u potpunosti 'ukrasti' mjesto u Ligi prvaka Lensu ili Marseilleu.

Iako je sam plasman za Tudora i momčad silno važan, kad pogledamo situaciju u odnosu na protekle sezone, Tudorov Marseille već sada ove sezone ima bolji učinak od sedam Marseilleovih sezona u proteklih deset godina, a još je šest kola ostalo do kraja. Ako Tudor osvoji 11 od preostalih 18 bodova u ovoj sezoni, izjednačit će bodovno najuspješniju sezonu Marseillea u ovom stoljeću (2009./10., 78 bodova).

Čak je i samim dojmom jasno da već u prvoj sezoni Tudor radi velike i drukčije stvari, i to na vrlo zahtjevnom terenu. Marseille je klub s velikim navijačkim zahtjevima i velikom tradicijom. Dovoljno je samo reći da se radi o jedinom francuskom klubu s naslovom u Ligi prvaka (ili Kupu prvaka).

Tudor je poprilično direktno u klub uveo svoje principe i stroge načine rada, koji se na prvu dobrom dijelu igrača nikako nisu sviđali. Neki su ga čak i prozvali tiraninom i bojkotirali njegov rad, dok je glavni talisman kluba u već poznim godinama, 36-godišnji Dimitri Payet bio nezadovoljan te završio na klupi.

No, već nakon nekoliko mjeseci i dobrih rezultata, igrači, Uprava i grad su počeli vjerovati u Tudora i tijekom ligaške sezone većinom je nadvladavala pozitivna energija oko priče o Tudorovoj prvoj sezoni. Trenutno je ta pozitivna energija na iznimno visokoj razini jer je Marseille u nizu od sedam utakmica bez poraza, a u 2023. godini Marseille je zasad upisao samo dva ligaška poraza, protiv Nice i PSG-a.

U idućih šest utakmica Tudoru slijede domaći ogled protiv Auxerrea, pa teško gostovanje kod već spomenutog Lensa, zatim domaći ogled protiv ispadajućeg Angersa, još jedno teško gostovanje protiv Lillea, te na kraju dvoboji protiv Bresta (kući) i Ajaccia (u gostima). Marseille je velik favorit u barem četiri od tih šest utakmica (možda osim susreta protiv Lensa i Lillea), a ako se u tim utakmicama uzme puni plijen, Tudorov Marseille došao bi do 12 od 18 bodova u završnici, te tako do ukupno 79 bodova i bodovno najuspješnije sezone kluba u posljednjih 25 godina.


 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije