Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN PUT

Trener Hajduka četiri godine je bio u Dinamu, a smijenio ga je Vlak

Siniša Oreščanin
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
16.12.2018.
u 08:00

Oreščanin je u Dinamovoj školi radio od 2010. do 2014. kao prvi trener pionira ‘95. i ‘96. godišta te pomoćni trener u kadetima i juniorima, gdje mu je šef bio isti današnji – Krešo Gojun.

Ni Hajduk nije što je nekada bio. Naime, u bogatoj povijesti splitskoga kluba, osim u posebnim situacijama, kao u slučajevima iznimnih stručnjaka Branka Zebeca, Vlatka Markovića ili Miroslava Blaževića, nekada je bilo nezamislivo da Dinamov kadar dođe za trenera Hajduka. A tmurna Hajdukova 2018. godina bit će zapamćena po tome da su bijelim brodom upravljala čak dvojica dinamovaca: najprije Željko Kopić (Osječanin po rođenju, ali nogometno stasao u Dinamu), a potom i Siniša Oreščanin, trenerski kadar iz okolice Sesveta školovan u Maksimiru.

Nekadašnji direktor Dinamove škole nogometa, danas izbornik reprezentacije Kuvajta Romeo Jozak, među najzaslužnijima je za trenerski uspon Siniše Oreščanina. Jozak je današnjeg Hajdukova trenera doveo u Dinamovu školu 2010. godine iz NK Zagreb. Nastupio je tada kao trener pionira.

Posvećen je poslu

– Oreščanin je bio jedan od tridesetak ljudi koje sam doveo u Dinamovu školu u šest godina koliko sam u njoj proveo. Mi smo ista generacija, rođeni 1972. godine, dobro ga poznajem i privatno, a doveo sam ga kao jednoga od najpotentnijih trenerskih kadrova u Zagrebu. Toj potentnoj trenerskoj selekciji, u kojoj su bili i Dinko Jeličić, Krešo Gojun..., bila je povjerena selekcija najpotentnijih mladih igrača u Dinamu – kazao nam je Jozak i dodao: – Oreščanin je specifičan trener, fanatično posvećen poslu, no taj posao ima i neke druge dimenzije; prilagodljivost, socijalnu inteligenciju... Slikovito kažem da treba imati i gas i kočnicu. Oreščanin ima snažan gas, čudo od turbine u sebi, ali ne bude li imao i kočnicu, mogao bi izletjeti na prvoj zahtjevnijoj krivini.

Siniša Oreščanin zvani Six (nadimak iz osnovne škole) prvu je trenersku seniorsku godinu odradio u tadašnjem članu Treće zagrebačke lige Radniku iz Sesveta. Posao mu je povjerio predsjednik kluba koji je i danas na toj funkciji Pero Karatović.

– Siniša je kod nas bio igrač-trener, no brzo je prestao igrati i posvetio se samo trenerskom poslu. Zašto smo ga izabrali? Zato što je domaći dečko, iz Sesvetskog Kraljevca, što je poznavao momčad, a tada u sedmoj ligi nije bila potrebna posebna licencija. I Siniša se pokazao odličnim, bio je marljiv, inteligentan, uveo nas je već u prvoj sezoni u viši rang – prisjetio se Karatović.

Kakvog je bio karaktera?

- Uza sve vrline, imao je i jedan nedostatak, prenaglo je donosio odluke. Sjećam se da mi je jednom, usred tjedna, najavio da od ponedjeljka više ne želi biti trener. A razlog je bio neki bizaran. Sljedeći dan smo razgovarali, bio je emotivan i priznao da odmah uzmiče osjeti li da je iz nekog razloga ugrožen. A tko bi ga i kako ugrozio u sedmoj ligi!? Naravno da sam ga uvjerio da ostane – dodao je Karatović.

U Sesvetama se sjećaju da je popularni Six uvijek koristio poštapalicu “Ima smisla”. Za svakog igrača, svaku situaciju ili dogovor uvijek bi rekao – ima smisla.

Oreščanin je u Dinamovoj školi radio od 2010. do 2014. kao prvi trener pionira ‘95. i ‘96. godišta te pomoćni trener u kadetima i juniorima, gdje mu je šef bio isti današnji – Krešo Gojun. U toj juniorskoj momčadi, koja je u sezoni 2013./2014. godine bila doprvak Hrvatske, nastupali su među ostalima današnji Dinamov igrač Ivan Šunjić, Osijekova zvijezda Petar Bočkaj, Robert Murić, Ivan Fiolić, Karlo Bartolec... Liječnik je bio današnji predsjedničin savjetnik dr. Tomislav Madžar.

Vlak potpisao priopćenje

Međutim, dvojac Gojun-Oreščanin nije se zadržao na klupi do kraja sezone. U travnju 2014. godine GNK Dinamo je objavio: “Smatramo da rezultati juniorske momčadi ove sezone nisu adekvatni kadru igrača koji imamo na raspolaganju ni ambicijama koje smo pred njih postavili.” U potpisu – Marijan Vlak, direktor Nogometne škole Dinamo.

Dinamo je tada na Gojunovo i Oreščaninovo mjesto postavio Sinišu Klafurića i današnjeg Bjeličina pomoćnika Ninu Bulu. Taj dvojac osvojio je Ramljakov memorijal.

Siniša Oreščanin vlasnik je licencije Uefa Pro od 13. lipnja 2016. godine. Diplomski rad na Nogometnoj akademiji nosi naslov “Planiranje i programiranje mikrociklusa u odnosu na budućeg protivnika”.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
torente
10:48 16.12.2018.

Naš Hajduk hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije