Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praznik motora

Tomo in der Mühlen za Max!: I ove godine išao sam na Faaker See i najveći bajkerski skup u Europi!

22.06.2010. Zagreb - Tomo Johanes in der Muhlen, bivsi DJ iz Kulusica, a danas uspjesan glazbeni producent i direktor tvrtke IDM Music kupio je custom motocikl od pjevaca grupe Green Day ,Billie Joe Armstronga Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/13
18.09.2015.
u 13:21

Tko misli da je to grupa opasnih, pijanih bajkera, u zabludi je, jer se tu većinom radi o dobrostojećim sredovječnim ljudima, među kojima ima i sve više bajkerica

Već godinama idem na Faaker See, kao i većina hrvatskih motorista. To je najveći moto-susret u Europskoj uniji i pravi raj za sve zaljubljenike u motore. Skup se sastoji od dva dijela – prvi je pod pokroviteljstvom Harley Davidsona, a drugi je takozvano custom selo u kojem su mali, ali svjetski poznati kreatori unikatnih motora.

Ove godine bilo je oko 70.000 motorista i ogroman broj posjetitelja znatiželjnika, jer je to šou za svakoga. Tradicionalna kolona motora u subotu bila je 84 kilometara duga i cijeli je trokut Italija/Austrija/Slovenija tada bio pod opsadom motora.

Stižu i bogati Sirijci

Tko misli da je to grupa opasnih, pijanih bajkera, u zabludi je, jer se tu većinom radi o dobrostojećim sredovječnim ljudima, među kojima ima i sve više bajkerica, a vidi se i novi trend mladih bajkera koje ne zanimaju pretjerano HD motori, već brzi sportski motori ili caffe raceri što je u skladu sa svjetskim trendovima. Bez obzira na to što tko vozi, ondje tamo uživaju, atmosfera je super i cijeli događaj prođe bez ikakvih incidenata, što je nevjerojatno kada na jedno mjesto dođe toliko ljudi. Policije uopće nema osim kada odluče kažnjavati nepropisne motore, što je u zadnje dvije godine odbilo najbogatije bajkere, koji vrlo često voze motore rađene po mjeri vrijedne više od 100.000 eura koji ne zadovoljavaju TUV propise. Oni većinom dolaze u AMG ili Brabus Mercedes kombijima u kojima imaju svoje motore i voze se samo oko jezera Faak, koje je cijelo zatvoreno za redovni promet i rezervirano je samo za motoriste.

Posjetitelji su iz cijelog svijeta – Italije, SAD-a, Južne Amerike, Engleske pa čak iz Dubaija, Sirije i Libanona. Tako sam susreo i našeg poznatog autora i glazbenika Samira koji je na susret "potegnuo" čak iz Dubaija. Stigli su doista i Sirijci, milijunaši koji usprkos ratu nađu načina da se pojave ondje, pa i to govori koliko je privlačan taj najveći moto-skup u Europi.

I gastronomski festival

Ne radi se ovdje samo o bajkerskom skupu. Jednako je internacionalna i kulinarska ponuda. Ovo je doista festival ne samo kroma, metala i ceste već se radi i o prvoklasnom gastronomskom događaju. Food court koji je uređen u samom središtu zbivanja čini 12 međunarodnih kuhinja. Pravo bogatstvo okusa može vas na tom mjestu zadržati cijeli dan. Tajlandska, kineska, japanska, ali i meksička ili brazilska kuhinja na jednom mjestu zaista su doživljaj kakav ćete teško naći i u razvikanim all-inclusive resortima, ali naravno najzanimljivija je ponuda lokalnih mesara koji su svi otvorili štandove domaće proizvodnje koja je u međuvremenu postala svjetski poznata. Najveća atrakcija su, naravno, vol na ražnju, roštilj promjera 2 metra na otvorenoj vatri, svinjski papci ili zglobovi i, naravno, cijele svinje na ražnju. Također, ne smijemo zaboraviti pivo svake vrste iz svih kutova svijeta.

Događanje je vrlo zanimljivo, ali je još zanimljiviji njegov poslovni utjecaj na regiju. Praktički sve sobe i hoteli oko Villacha potpuno su rasprodani tih sedam dana, čak i Kranjska Gora, pa su mnogi ove godine morali spavati u Ljubljani. Susret je donio 20 milijuna eura gradu Villachu koji je, realno, veličine Karlovca. Villach svoj brzi razvoj može zahvaliti turizmu jer se tu održavaju mnoge manifestacije, poput ovog s motoristima, svjetskog mitinga Golf GTI automobila i drugih takvih događaja. Sva jezera oko gradića imaju vrhunske hotele i restorane, kao i bogat noćni život. To je pravi primjer kako se razvija turizam i lokalna ekonomija. Domaćini su stvorili svjetski poznati brend u dijelu Austrije u kojem nema skijanja niti velikog grada u blizini i koji je u povijesti uvijek bio siromašniji.

A svi Hrvati koji dolaze na Faaker See u čudu se pitaju zašto se takvo nešto ne održava na Jadranu.

>>Priča je objavljena u novom broju sportskog tjednika Max! koji izlazi u subotu, 19. rujna!

Foto: Max

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije