Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš Cibone

Tomas otkrio je li se dogodilo nešto između Šarića i veterana na Eurobasketu

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
04.10.2017.
u 23:35

– Svaka reprezentacija ima mana, pa tako i naša i treba ih dijagnosticirati. Odmogao je i dobar dio medija koji prije svakog Prvenstva od nekih igrača radi heroje

Nakon što se za njegove usluge zanimao i Zadar, Marko Tomas (32) ipak se odlučio za Cibonu, i to tako da može otići onog trenutka kada mu stigne neka atraktivna ponuda.

A na treninzima cibosa Tomas je zacijelo osjetio prostor u kojem može pomoći ovoj momčadi.

– Pomažem ja njima, ali i oni meni. Ja sam profesionalac i, kada igram, dajem maksimum, koliko god to minuta bilo. Jedva čekam zaigrati, a to bi trebalo biti u četvrtak, kod kuće protiv Olimpije.

Cedevita ga nije zadržala

Prošle sezone Tomas je igrao za Cedevitu u kojoj je, u dva navrata, proveo sveukupno četiri sezone. Je li hrvatski prvak bio zainteresiran za nastavak suradnje?

– Kazali su mi da jesu, no kako sam stekao dojam da je to bilo više reda radi, nismo produljili suradnju.

Što mu je nudio Zadar?

– Oni su htjeli suradnju na dulje, fiksni ugovor, no meni to nije odgovaralo jer još razmišljam o odlasku u inozemstvo. Zadar je uvijek zanimljiv klub za igrača, no tu sam mogućnost otklonio.

Da je otišao u Zadar, tamo bi imao priliku nadgledati razvoj mlađeg brata Luke za kojeg tata Ante stalno ponavlja da je najtalentiraniji od sve trojice braće.

– Ja se s time potpuno slažem, no ne ovise sada stvari samo o Luki, nego i petlji trenera da ga uvede u ozbiljnu košarku. Luka je odmalena u košarci, a minus mu je što ima dosta propuštenih treninga zbog ozljeda, no ima on fizičkog potencijala za dobru igračku karijeru.

Kad se već nije pridružio mlađem bratu, radit će u istom klubu sa starijim bratom Ivanom.

– Brat je u Ciboni trener juniora s kojima sam ja prvo počeo trenirati nakon Eurobasketa. Ivan ima trenerski potencijal, no i tu je pitanje prilika kakve će dobiti.

Uoči ove sezone jedni su prognozeri gurali Cibonu u borbu za doigravanje ABA lige, a drugi prema borbi za opstanak, no ta je opcija manje vjerojatna sada kada je došao Tomas.

– ABA liga smanjila se na 12 momčadi i bit će teško doći do gostujućih pobjeda. No, u ovoj momčadi ima dobrih igrača i talentiranih momaka, željnih igre, i s vremenom i dobrim trenerom javit će se i prvi rezultatski plodovi.

Cibona bi se mogla ojačati i litavskim centrom Andriuškevičiusom.

– Sjećam ga se kada je imao 18-19 godina, i tada je proglašavan velikim talentom, no te više igrače, a on ima 218 cm, vrlo brzo etiketira se kao velike nade.

Drugi dolazak u Cibonu

Tomasu je ovo drugi dolazak u Cibonu. Po čemu se sjeća prvog?

– To je bila jedna od mojih omiljenih družina. Stvarno smo se dobro zabavljali, a bilo je i dobrih rezultata. Malo je nedostajalo da osvojimo ABA ligu, a imali smo i jako dobrih izgleda u Euroligi.

To je sezona koja je u ABA ligi završila izgubljenim finalom u Zagrebu protiv Partizana, i to onom famoznom Kecmanovom tricom.

– Prijatelji me ponekad podsjete na to. Izvjesna doza nesreće onemogućila nas je da osvojimo taj naslov, a trebao je to biti happy end pred prepunom Arenom. Na koncu je to bio splet svih mogućih okolnosti kao što su reakcija zapisničkog stola, ali i naša neozbiljnost u tim posljednjim desetinkama utakmice.

Bio je to posljednji put, a riječ je od 2010. godini, da je Arena bila ispunjena zbog košarke.

– Bila je ta dvorana vjerojatno puna i protiv Slovenije na Eurobasketu 2015., ali zato što su Slovenci ispunili 40 posto dvorane. Daj Bože da se to dogodi još koji put, no bit će to jako teško.

Tomas je u sastavu te reprezentacije, ali zbog ozljede nije odigrao nijednu utakmicu na Prvenstvu. No, ovo ljeto bio je u punom pogonu i činilo se da je reprezentacija konačno dobila nedostajući dio puzzlea, no ni Tomas nije bio dovoljan pa se čini da je problem te reprezentaciji puno složeniji.

– Svaka reprezentacija ima mana, pa tako i naša i treba ih dijagnosticirati. Odmogao je i dobar dio medija koji prije svakog Prvenstva od nekih igrača radi heroje, a onda to uglavnom ispadne ovako.

Slovenci su jednog od heroja pronašli među američkim košarkašima u Europi (Randolph), koji se jako dobro uklopio u sastav europskih prvaka, a mi se odupiremo strancima.

– Ja i dalje mislim da za to nema nikakve potrebe jer Hrvatska još uvijek ima dobru bazu, samo se svi trebaju odazivati pozivu u reprezentaciju.

Je li se doista dogodilo nešto kritično između veterana i Šarića što bi utjecalo na konačan ishod?

– Nije. To se definitivno nije dogodilo i u tome ne treba tražiti razloge našeg neuspjeha. Nažalost, u nedostatku informacija neki mediju zagrizli su taj senzacionalistički mamac.

Komentara 2

Avatar Diavolo
Diavolo
23:45 04.10.2017.

Trezveno rezmišljanje jednog iskusnog i vrlo solidnog igraca kao sto je Tomas....

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
08:45 05.10.2017.

Mogli ste bar objavit da je prešao u Cibonu, a ne da ovak saznajemo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije