Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK U EUROPSKOJ LIGI

Tko čeka Dinamo? Tek su 106. klub Europe, slavni dani daleko su iza njih

Seeboden: Prijateljska utakmica između RSC Anderlecht i AC Sparta Prag
Foto: Damjan Zibert/BELGA
1/3
23.08.2023.
u 08:00

U 21. stoljeću Sparta baš i nije imala uspjehe. U 2000-ima bila je praktički pa redoviti član grupne faze Lige prvaka, a u posljednjih desetak godina najčešće je dolazila u grupnu fazu Europske lige.

Dok je u pričama oko Dinama trenutačno glavna tema smjena trenera, u redovima hrvatskog prvaka fokus se brzo mijenja na prvog protivnika u mandatu Sergeja Jakirovića, Spartu Prag, protiv koje će plavi u četvrtak na Maksimiru (20 sati, MaxSport 1) igrati prvi susret play-offa Europske lige.

Povijesno gledano, Sparta je najuspješniji klub u povijesti Češke, ali i bivše države Čehoslovačke. Ukupno je praški klub osvojio 13 naslova češkog prvaka te 21 naslov čehoslovačkog prvaka, i na obje te ljestvice prvi im je pratitelj gradski rival Slavija, koja je osvojila sedam naslova u češkom prvenstvu te 13 u čehoslovačkom. Ujedno je Sparta i najuspješniji klub u europskim natjecanjima, jednom su dosegnuli polufinalnu skupinu te su smatrani kao treći/četvrti u Ligi prvaka (1992. kad se još nazivala Kup prvaka) te došli do polufinala ondašnjeg Kupa pobjednika kupova 1972. godine.

U 21. stoljeću Sparta baš i nije imala takve uspjehe. U 2000-ima bila je praktički pa redoviti član grupne faze Lige prvaka, a u posljednjih desetak godina najčešće je dolazila u grupnu fazu Europske lige. Najuspješniji rezultat u recentnim sezonama onaj joj je iz sezone 2015./2016. kad je došla do četvrtfinala Europske lige, gdje ju je zaustavio Villarreal, baš kao što se dogodilo i Dinamu u sezoni 2020./2021.

Trenutačno je Sparta 106. rangirani klub Europe prema Uefinu koeficijentu (Dinamo je na 33. mjestu) te prema Transfermarktu vrijedi 43,85 milijuna eura, dok Dinamo ima vrijednost od 90,90 milijuna eura. Prošle sezone osvojila je svoj prvi naslov češkog prvaka nakon čak devet godina posta tijekom kojeg su naslove osvajali Viktoria Plzen i Slavija. Ta prošla sezona bila je jedna od najdramatičnijih u povijesti češke lige. Naime, Sparta i Slavija sezonu su završile s istim brojem bodova, čak je Slavija imala bolju gol-razliku za 24 pogotka, no Sparta je postala prvak zbog 3:2 pobjede u međusobnom dvoboju u tamošnjoj “Ligi za prvaka”.

Što se tiče trenutačnog kadra, Sparta Prag ovog je ljeta prodala svojeg najboljeg strijelca Tomaša Čvančaru u Borussiju Moenchengladbach za 10,5 milijuna eura pa im sad udarnu trojku u napadu čine reprezentativac Slovačke Lukaš Haraslin te dva nova imena, domaći centarfor Jan Kuchta, koji je stigao iz moskovskog Lokomotiva, i srpski krilni napadač Veljko Birmančević, koji je došao na posudbu iz Toulousea. No najvažniji igrač Sparte njihov je kapetan Ladislav Krejči, koji je u 115 nastupa za klub igrao sve pozicije od stopera do napadačkog veznog te postigao 35 pogodaka. U prvih pet kola domaćeg prvenstva imaju četiri pobjede i jedan remi te zaostaju dva boda za Slavijom, a u trećem pretkolu Lige prvaka ispali su od Kopenhagena nakon dramatičnog ruleta jedanaesteraca. Inače, Spartu vodi Danac Brian Priske (46), koji je, osim spomenutog naslova prvaka Češke sa Spartom, osvojio i naslov danskog prvaka s Midtjyllandom 2020. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

EJ
ejStef
10:58 23.08.2023.

Da je ostao Bišćan, bila bi generalna frka, ali niti sada nije jednostavno. Jakirović nema vremena, a još je ostao bez Livakovića (i Šutala). Uhodavati Nevistića kroz kvalifikacije EL i derbije u HNL nije nimalo zahvalan posao, s time da u obrani više nema niti Šutala... Uz to mu odlazi i Ivanušec, a nije dovedeno niti jedno, jedino pojačanje. Krajnje je vrijeme da si ekipa iz uprave prestane bacati klipove jedni drugima i dovedu par igrača, ostalo je svega par dana. Ovo do sada je katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije