Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Coach" Riipinen

Švedski izbornik: Još i danas sanjam Gorana Filipovića, taj nas je ubio

14.08.2023.
u 10:05

Pobjedom nad Švedskom, Hrvatska bi napravila veliki korak ka prvom mjestu u skupini i izbjegavanju u polufinalu favoriziranog domaćina Turske

Drugu utakmicu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre hrvatski košarkaši večeras u 19 sati igraju protiv Šveđana koji su u svom prvom nastupu, nakon produžetka, nadjačali Nizozemsku (91:88). A to će reći da izabranici Josipa Sesara igraju utakmicu u kojoj bi pobjeda bila veliki korak za prvom mjestu u skupini koje bi im omogućilo izbjegavanje vrlo jakog domaćina Turske u polufinalu.

U sastavu švedske reprezentacije najbolji je bio atletični bek Melvin Pantzar (28 koševa, 6 skokova, 4 asista) a mi smo pak zamijetili igrača koji je pola sezone svoje karijere proveo u HT Premijer ligi a to je Elijah Clarence (8 koševa, 4 skoka). A on je prije dvije godine odigrao šest utakmica za Vrijednosnice Osijek u kojima je, prosječno, bilježio 14 koševa, četiri skoka i tri asistencije.

- Protiv jake Hrvatske mi nismo bez izgleda samo se moramo držati taktičkog plana. I moramo igrati s puno fizikalnosti za što nam treba i puno energije i zato je šteta što smo s Nizozemcima morali igrati produžetak a imali smo dobivenu utakmicu i u njenoj osnovnom dijelu. Mi kada koristimo naše mlade igrače možemo juriti po terenu u oba smjera i tada smo vrlo opasni.

Ovaj 25-godišnji bek priča da se igranja u Hrvatskoj sjeća ponajviše po dobroj hrani.

- Ozlijedio sam se pa nisam odigrao puno utakmica no vaša hrana je sjajna.

Pitali smo ga da li je u srcu Slavonije probao kulen?

- Loše stojim s imenima jela. Je li to možda juha? Ja u pravilu ne volim juhe no u Hrvatskoj su juhe jako dobre. 

A u hrvatskom sastavu su neki jako dobri igrači poput Šarića, Zupca, Hezonje i Smitha i oni će biti najveća briga za Finca na švedskoj klupi Mikku Riipinena. A on nam je, neposredno nakon pobjede nad Nizozemcima, kazao:

- Prvo ćemo dva sata uživati u ovoj pobjedi a onda ćemo se početi spremati za Hrvatsku koja je na ovom turniru jedan od favorita. S obzirom na to da do ovog turnira vaša reprezentacija nije igrala u ovom sastavu moramo vidjeti kako ćemo igrati protiv vaših NBA i euroligaških igrača. Ovo je prilično različita Hrvatska u odnosu na onu s kojom smo igrali dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo.

A iz domaće utakmice igrane protiv Hrvatske, jedine naše pobjede (105:98) u skupini koju su činile još Finska i Slovenija, "coach" Riipinen jako je dobro upamtio startnog hrvatskog razigravača Gorana Filipovića. U toj utakmici Filipović je zabio 29 koševa čemu je pridodao pet koševa i četiri asista. Kad smo mu spomenuli to ime, švedski izbornik se prekrižio priznajući da je još i danas u nevjerici i da hitronogog hrvatskog beka još uvijek sanja.

- Bili smo uvjereni da smo pripremili dobru taktiku, posebice jer smo u Zagrebu Hrvatsku pobijedili, no Filipović nas je ubio i to je za moj stručni stožer bilo vrlo poučno. A Filipoviću svaka čast, igrao je posebno dobro u drugom poluvremenu. Pokazao je nevjerojatnu preciznost a vaš tadašnji izbornik mu je vjerovao, dao mu je velike ovlasti. Ovaj put moramo napraviti bolji taktički plan.

Tako zbori o aj 36-godišnji finski stručnjak s dvojnim (finsko-švedskim) državljanstvom kojeg nismo propustili ponešto pitati i za košarku u Skandinaviji.

- Finska je zasad otišla najdalje a nama u Švedskoj treba iskorak kakav je Finska već napravila i mi se tome nadamo. Zanimanje za košarku raste, domaće utakmice reprezentacije igramo pred 10 pa i 15 tisuća gledatelja i po popularnosti postali smo konkurentni rukometu kojeg, vjerujem, možemo i nadvisiti. Dakako, budemo li odlazili na velika natjecanja i bili više na televiziji. Imamo puno klinaca između šest i 19 godina zainteresiranih za košarku i među njima je to najbrže rastući sport.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije