Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijani u očaju

Pali smo na dno, nemamo igrače, šef Saveza je rasist, a izbornik dinosaur

15.11.2017.
u 12:17

Najoštriji je Corriere dello Sport s naslovom “Sve ih potjerajte!”

Među 50 najgledanijih događaja u povijesti talijanske televizije, čak 49 su nogometne utakmice, od toga su 32 utakmice azzurra na Svjetskim prvenstvima. A jedina nenogometna stvar u TOP 50 je San Remo iz 2017. godine.

No, nogometom zaluđeni Talijani na SP-u u Rusiji svoju reprezentaciju neće moći gledati, jer u dodatnim kvalifikacijama Švedska je bila prevelika prepreka.

Napadači treće klase

A nakon šokantnog debakla i ispadanja protiv Švedske, vjerojatno najgore zanimanje u Italiji je biti nogometni reprezentativac i izbornik. Jer talijanski mediji natječu se tko će ih više kritizirati.

1/18

Najoštriji je Corriere dello Sport s naslovom “Sve ih potjerajte!”

“Kraj”, veliki je naslov na Gazzetti dello Sport, dok je na trećoj stranici samo naslov “Apokalipsa”.

Corrierre della Sera bio je nešto konzervativniji s naslovom “Bez SP-a nakon 60 godina”, a Libero je na naslovnicu stavio Venturu uz poruku “Smrt na San Siru”...

Suze Gianluiggija Buffona, legendarnog talijanskog vratara, sve su rekle. Šteta što je veliki Gigi otišao iz reprezentacije na ovako tužan način, poslije 20 godina branjenja za azzurre i 175 utakmica.

– Teško mi je zbog ovakvog kraja, ali ne žalim sebe, već sve Talijane, koji su razočarani našim neuspjehom. Hvala svima koji su sudjelovali u mom uglavnom predivnom putovanju, a uvjeren sam da će se Italija opet dići. Imamo ponos, snagu i tvrdoglavost, uvijek smo se znali vratiti s dna – poručio je uplakani Buffon.

Iako, sudeći po kvaliteti talijanskih igrača, neće im biti lako dignuti se. Uostalom, najbolji igrač azzurra sada je Marco Verratti, defenzivni vezni PSG-a. Svaka mu čast na kvalitetama, no ne stane u istu rečenicu s igračima koji su u ne tako davnoj prošlosti predvodili Italiju, poput Pirla, Tottija, Del Piera, Inzaghija, Cannavara, Maldinija, do jučer i Buffona.

Također, nekada je Italija u istom razdoblju imala 10-ak klasnih napadača, poput Baggia, Vierija, Chiese, Zole, Ravanellija, Inzaghija, Del Piera, Signorija, Montelle, Casiraghija... Danas pak napad Italije predvode Immobile i Gabbiadini! No, kako su igrali u proteklim kvalifikacijama, možda će i oni u reprezentativnu mirovinu...

Osim Buffona, odmah nakon utakmice još su trojica igrača potvrdila da odlaze iz reprezentacije – De Rossi, Barzagli i Chiellini. Iako, da se pita talijanski dnevnik Il Tempo, trebali bi otići svi. Naime, Il Tempo je na naslovnici objavio fotografiju čovjeka s lopatom uz naslov: “Krenite na posao”.

– Ovo je mračni trenutak našeg nogometa. U svlačionici je atmosfera bila baš kao na sprovodu. Sada nova generacija preuzima kormilo i moraju krenuti ispočetka – rekao je De Rossi, koji je objasnio zašto je odbio ući u igru potkraj utakmice:

– Samo sam rekao da smo blizu kraja utakmice i da nam treba pobjeda, neka uvedu napadača u igru. Pokazao sam na Insignea. U tom sam trenutku jednostavno smatrao da je bolje da Insigne zaigra umjesto mene.

Talijanski novinari najviše, razumljivo, napadaju izbornika Gian Piera Venturu koji je vukao neke neobjašnjive poteze.

– Neću dati otkaz, prvo moram razgovarati s čelnicima saveza – kaže Ventura, koji je sa 69 godina najstariji izbornik azzurra u povijesti, a prije izborničkog posla nije vodio najbolje talijanske momčadi. A mi smo se bunili kada nam je Čačić preko veze došao na mjesto izbornika... Iako, i Ventura je možda stigao preko veze, jer dobar je prijatelj s predsjednikom talijanskog nogometnog saveza Carlom Tavecchiom, koji je pak najpoznatiji po tome što je jednog afričkog nogometaša u Serie A opisao riječima: “Prije je jeo banane u Africi, a sada želi biti igrač Lazija!”

Eh, kada takvi ljudi vode talijanski Savez, ovakvi rezultati nisu samo slučajnost.

Foto: Screenshot/reuters

“Potjerajte te stare dinosaure Venturu i Tavecchia”, slažu se talijanski navijači.

Na kraju je Ventura barem iskreno priznao:

– Ispričavam se svim Talijanima za ovaj rezultat. Tek sada shvatio sam značaj vođenja reprezentacije.

Sve više zaostaju za elitom

Nažalost, shvatio je malo prekasno, a piše se da bi ga ubrzo mogao naslijediti Carlo Ancelotti. Dok traže izbornika, Talijani broje i štetu. Samo će Savez izgubiti 100 milijuna eura koje bi dobio kroz bonuse od sponzorskih ugovora, te od TV prava. A nemjerljiva je šteta i za talijansku ekonomiju, jer kada Italija igra na SP-u, uvijek se puno troši, pije, jede...

Foto: Screenshot/reuters

Trenutačno stanje talijanskog nogometa jako je dobro opisao kolumnist Goala Carlo Garganese.

– Problem je daleko veći od ovog ispadanja od Švedske. U Serie A imamo poluprazne stadione, sve više navijača su rasisti, a klubovi to ne osuđuju. No, najveći je problem što je sve manje talijanskih igrača u Serie A. Napoli je tako protiv Cityja nedavno u LP-u igrao samo s jednim Talijanom, a Roma bez ijednog! Lazio i Inter u Serie A igra s dvojicom ili trojicom Talijana u prvih 11. E, pa tako ne možemo stvoriti vrhunske igrače za reprezentaciju. Bez dobitnika Zlatne lopte smo od 2006., a posljednju LP neki talijanski klub osvojio je 2010. Iako, i tada je Inter imao 11 stranaca u momčadi – sve je u nekoliko rečenica detektirao Garganese.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 4

BU
Bubalamala
12:34 15.11.2017.

Žao mi je Talijana, kakvo je to SP-e bez njih a žao mi je i Buffona Iako je sam kriv, kad nije znao izabrati bolji odlazak, isto vrijedi za mnoge kolege u repki !

DO
dommar36
19:11 15.11.2017.

I opet samo novaccccc 😂 😂 😂

BI
billynik
12:58 15.11.2017.

Pošteno prvenstvo s talijanima bi to teško bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije