Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biatlon Na ZOI od 1960.

Sve je počelo s vojnom patrolom u Chamonixu

Jakov Fak
Reuters
15.02.2010.
u 18:46

Biatlon se sastoji od ukupno šest disciplina - pojedinačno natjecanje, sprint, dohvatna vožnja, skupni start, štafeta i mješovita štafeta.

Biatlon je sport koji se sastoji od dvije discipline – skijaškog trčanja i gađanja iz puške. Taj se sport prvi put pojavljuje na Zimskim olimpijskim igrama u Squaw Valleyu 1960. godine. Zanimljivo je da je preteča biatlona bila sportska disciplina koja se zvala vojna patrola i pojavila se kao demonstracijski sport na Igrama 1924. (Chamonix), 1928., 1936. i 1948. godine.

Biatlon se sastoji od ukupno šest disciplina - pojedinačno natjecanje, sprint, dohvatna vožnja, skupni start, štafeta i mješovita štafeta. Do 2004. godine postojala je i sedma disciplina – ekipno natjecanje, ali je ukinuta.

Jakov Fak teoretski na ovim Igrama može osvojiti ukupno četiri medalje. Jednu je već osvojio u sprintu na deset kilometara. Drugu priliku ima u dohvatnoj vožnji. U "potjeri" skijaši počinju utrku po plasmanu iz prethodne utrke (sprint), u vremenskom razmaku tog vremena, zaokruženog na cijelu sekundu. Dakle, natjecatelj kreće s toliko vremenskog zaostatka za prvim, koliko je u prethodnoj trci kasnio na cilju. Dužina staze je 12,5 km za muškarce. Gađa se četiri puta, ali prva dva gađanja su ležeća, a posljednja dva iz stojećeg stava. Za svaki promašaj trči se dodatnih 150 m u kaznenom krugu. Fak će još nastupiti i u pojedinačnoj utrci na 20 kilometara (najstarija disciplina biatlona), a svaki promašaj donosi dodatno vrijeme, a ne kazneni krug, te u skupnom startu.

Do 1977. godine koristile su se puške velikog kalibra, a od 1978. godine koristi se malokalibarsko oružje, čija je težina između 3,5 i 6 kg, municija ima kalibar 5.62 mm. (dm)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije