Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Stipendije MOO-a stižu na račune deset hrvatskih olimpijaca iz Tokija

Svečani doček prvih osvajača olimpijskih medalja, Matee Jelić i Tonija Kaneta
Zeljko Hladika/PIXSELL
29.04.2022.
u 18:51

Završetak stipendijskog razdoblja za naših deset sportaša je nakon Olimpijskih igara u Parizu, zaključno s 31. kolovoza 2024. godine.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je predložio, a Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila olimpijske stipendije hrvatskim sportašima, sa svrhom pomoći u pripremama za kvalifikacije i nastup na Igrama u Parizu 2024. godine.

Među deset sportašica i sportaša koji će do ljeta 2024. primati mjesečni iznos od 750 američkih dolara u kunskoj protuvrijednosti svi su medaljaši s Igara u Tokiju, osim teniskog kvarteta koji nam je donio dvostruko slavlje u konkurenciji parova (Mektić i Pavić zlato, Čilić i Dodig srebro), a pridružene su i tri ženske uzdanice iz borilačkih sportova.

Stipendisti MOO-ove Olimpijske solidarnosti za OI Pariz 2024. su Matea Jelić i Toni Kanaet (taekwondo), Tin Srbić (gimnastika), Tonči Stipanović (jedrenje), Damir Martin, Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje), Nikolina Ćaćić (boks) te Barbara Matić i Karla Prodan (džudo).

Olimpijska solidarnost MOO-a uplaćivat će sredstva programa na račun HOO-a za razdoblje od četiri mjeseca, počevši od 1. siječnja 2022., a sredstva će se sportašicama i sportašima mjesečno doznačavati na njihove žiroračune.

HOO je s navedenih deset sportašica i sportaša te nadležnim nacionalnim sportskim savezima sklopio Sporazum o stipendiranju za program Olimpijske solidarnosti MOO-a za OI Pariz 2024., u kojem su propisane obveze svih uključenih strana. Osim za troškove priprema i natjecanja, navedenim sporazumom i programskim smjernicama utvrđena je mogućnost korištenja tih sredstava i za troškove sportaša i sportašica namijenjene njihovim osobnim, svakodnevnim potrebama, kao tzv. džeparac (pocket-money).

Budući da visinu "džeparca“ u okviru mjesečnog iznosa određuje HOO, na prijedlog radne skupine HOO-a, odlučeno je da se mjesečni iznos od 750 dolara po sportašu u cijelosti isplaćuje za namjenu tzv. džeparca. To je definirano kao "naknada koja se isplaćuje sportašima amaterima prema posebnim propisima“, priopćili su iz HOO-a.

Završetak stipendijskog razdoblja za naših deset sportaša je nakon Olimpijskih igara u Parizu, zaključno s 31. kolovoza 2024. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije