Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički direktor HNS-a

Stipe Pletikosa upozorio na ključne probleme selekcije nogometaša: 'Zanemaruju se igrači poput Modrića'

Stipe Pletikosa
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
25.03.2024.
u 21:11

Zanimljiv simpozij KIF-a o dugoročnom razvoju igrača za reprezentaciju, za što je najbolji primjer HNS, sa svojom globalnom mrežom skauta. Košarka želi ići istim putem, a rukomet je pak ušao u vrtiće

U sklopu 22. međunarodne konferencije "Kondicijska priprema sportaša" održan je vrlo zanimljiv simpozij na temu dugoročnog razvoja igrača za nacionalnu reprezentaciju. O tome su govorili Stipe Pletikosa (nogomet), Ratko Rudić (vaterpolo), Jasmin Repeša (košarka), Ivan Donald Marić (odbojka) i Lidija Bojić (rukomet).

O temi, pa tako i o globalnoj potrazi za talentima hrvatskih korijena, najviše za reći imao je tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa. Jer, Hrvatski nogometni savez ima daleko najbolju izviđačku mrežu od svih naših nacionalnih saveza.

Zanemaruju se "novi Modrići"

– Nedavno smo se vratili iz Australije gdje smo održali već šesti kamp za djecu iseljenika. Imali smo ih u SAD-u i Kanadi, a ovo je bilo drugi put da smo u Australiji. Od njih 700 koji su kampu pristupili njih 30-ak stavili smo pod specijalni program. Njih šestero, što dječaka a što djevojčica, već su debitirali u selekcijama do 15 do 18 godina. Takav naš rad prepoznat je i od Svjetskog nogometnog saveza pa nas mnogo članica pita za iskustva – kazao je Pletikosa i pojasnio:

– Po pitanju pronalaženja talenata pažnja našeg glavnog instruktora Petra Krpana je stopostotna. Imamo skaute u Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, baš kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, a razmišljamo i o Irskoj s obzirom na emigracijski trend našeg stanovništva.

Hrvatski rukometni savez nema nešto slično tome, ali ima svoj sustav rada koji je prezentirala Lidija Bojić, HRS-ova instruktorica za ženski rukomet.

– Mi imamo kamp već 30 godina. Pratimo više od 500 djece u dobi od 10 do 15 godina pa smo tako selekcionirali i Ivana Martinovića, danas standardnog reprezentativca. On je iz Austrije došao na naš kamp i nakon drugog treninga ušao u kadetsku reprezentaciju. Podijelili smo Hrvatsku na osam regija. Ja sam u Savezu 24 godine, a posljednjih 15 primijetili smo da nam rad u klubovima pada, dobrim dijelom i zbog egzodusa trenera koji rade s mladima i kojima primanja nisu bila dovoljna.

U HRS-u su došli na sjajnu ideju na kojoj im mogu pozavidjeti mogu ostali sportovi.

– Mi smo uveli mini rukomet u školama, a i prvi smo sport u Hrvatskoj koji je s nacionalne razine krenuo u vrtiće pa smo tako ušli u 38 vrtića. Program "Vrtko" nama je bitan da nam se djeca bave sportom jer primijetili smo da dječaci od 15 godina imaju trbuščić. Kada sam 1999. bila izbornica mlađih uzrasta i radila prvu selekciju, djevojke su sve osnovne tehničko-taktičke vježbe lako izvodile, no današnje curice od 15 godina to više ne mogu izvesti jer nisu na toj motoričkoj razini.

Na ovaj podatak nadovezao se Ratko Rudić, najtrofejniji svjetski vaterpolski trener, ovaj put s pozicije predsjednika Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza:

– Ja bih volio da svaki vrtić ima mali bazen pa da i mi krenemo s ranom edukacijom.

Ustvrdivši da se veliki šampioni rađaju, a da se odlični igrači stvaraju, Rudić je predočio problematiku današnjeg mlađeuzrasnog sporta:

– Pretpubertetska dob je razdoblje kada se najbolje razvijaju motoričke vrijednosti poput koordinacije, odnosno sposobnost pamćenja biomehaničkih pokreta. U tom razdoblju sportaš dobije najviše od onoga što kasnije ima. Tada rezultat ne bi smio biti u prvom planu, već program razvoja sposobnosti. I to je jedna velika borba između naših razmišljanja o tome i načina rada trenera mlađih uzrasta. A oni u pravilu žele imati rezultat i neki put nauštrb razvoja gube vrijeme u periodizaciji priprema za neko natjecanja, a ne rade ono što će djecu razviti i učiniti velikim igračima. Mi ne možemo nikome narediti kako da radi, ali možemo sugerirati te zato i obilazimo klubove.

Danas je dosta znanstvenih studija o tome kako s djecom treba raditi, no problem je, kaže Rudić, u sljedećem:

– Postoje vrlo jasni pokazatelji kako s djecom treba raditi, no pojavljuju se problemi u kvaliteti samih trenera i njihovoj motivaciji. A njima treba dati mjesto koje zaslužuju i oni trebaju biti središte sporta mlađih uzrasta.

Na taj problem nadovezao se i Pletikosa koji ističe da se skeniranjem rada trenera mlađih uzrasta došlo do sljedećeg zaključka:

– Mi tu nailazimo na probleme i zato smo odlučili stvoriti strategiju, pisani dokument o tome kako treba izgledati hrvatski nogometaš budućnosti. A detektirali smo dva ključna problema. Prvi je da se škole nogometa temelje na masovnosti, odnosno komercijalnom učinku iste i zato moramo gledati da kroz sustav transferiranja igrača u budućnosti i škole nogometa imaju svoj postotak. Drugi je problem što klubovi i u mlađim uzrastima forsiraju natjecateljsku strategiju pa zato priliku daju tjelesno nadmoćnijim klincima, a zanemaruju se antropološki slabiji poput Luke Modrića.

S istom problematikom gotovo pa neminovno susreću se i u Hrvatskom košarkaškom savezu čiji sportski direktor Jasmin Repeša ističe:

– Poput Modrića, s ovih prostora su i Jokić i Dončić, igrači koji nisu atletski dominantni, ali su u segmentu anticipacije i donošenja odluka iznad drugih i oplemenjuju igru.

I zato i Repeša vraća priču na one koji djecu podučavaju tjelesnoj kulturi i sportu.

– Ako hoćemo zdravu naciju, moramo uložiti u najkvalitetnije programe za djecu, u njihov tjelesni i mentalni razvoj. Ako već imamo profesore tjelesnog u osnovnim i srednjim školama, već u vrtićima bismo trebali imati osposobljene ljude za tjelesni razvoj djece. Osim toga, po pitanju edukacije trenera očekuje nas jako veliki posao. Europska unija dozvoljava da se do trenerske klupe može kroz tečajeve i to je neki kraći put koji nikad nije najbolji. Zato ćemo već ovo ljeto krenuti sa specijalističkim kampovima ne samo radi podizanja na razinu više nego i radi dubinske edukacije trenera. Stoga smo krenuli u organizaciju košarkaške akademije, koja ima uzor u Akademiji HNS-a, koji će imati i svoj odjel skautinga da nam se ne dogodi slučaj Andrewa Boguta, Hrvata koji je igrao za Australiju.

Odbojkaši se riješili stranaca

Po pitanju razvoja igračkih vještina, ali i trenerskih znanja Repeša je naveo sljedeći primjer:

– Može se organizirati sedmodnevni kamp za visoke igrače gdje bi se svaki dan dotaknuo jedan segment te pozicije. Recimo, da prvi dan bude tema pivotiranja, što je jako dobro radio Rađa. Drugi dan igra kratkog rola, u čemu je sjajan naš Ante Tomić, koji se tako pretvara u visokog playmakera. Treći dan demonstratori mogu biti Stojko ili Zubac kao vrsni čuvari reketa. Četvrti dan to može biti Dario Šarić koji, kao visoki igrač, ima sjajnu igru licem prema košu.

Nakon niza godina muška i ženska odbojkaška seniorska reprezentacija imaju hrvatske izbornike, a to je nešto što je pozdravio stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, bivši reprezentativac Ivan Donald Marić.

– Od stranih izbornika mogli smo učiti, no konačno je sazrelo vrijeme da imamo naše stručnjake koje je trebalo pričekati da završe svoju internacionalnu karijeru. S izbornicima smo uvozili i kondicijske trenere i statističare, a to je specijalnost koju također trebamo razvijati kao što su činili Slovenci koji ih imaju deset. Došlo je vrijeme da napravimo hrvatski stožer

 

Komentara 2

Avatar Ričard
Ričard
21:20 25.03.2024.

Varteks, Zadarkomerc, Slavonski Brod, Vinkovci… su bili garanti za neprisušni izvor talenata. Tu je HNS triba otvoriti takuin i ulagati u kampove. U tim klubovima su 16-godišnjaci debitirali u 1. HNL i posli odlazili u Rijeku, Osijek, Dinamo i Hajduk.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
21:27 25.03.2024.

Ključni problem Hrvatskog nogometa je kada stipe pletikosa gura svoga sina u hajduku, a djeca koja su duplo bolja od njegovog sina padaju u treći plan i u konačnici zbog toga odustaju od nogometa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije