Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlučujuća utakmica

Srebrni vatreni: 'Stisnimo Armence od prve minute, neka pomisle: Bože, bolje da ovamo nismo došli'

Susret Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
Foto: Ansis Ventins/PIXSELL
1/48
21.11.2023.
u 07:00

Hrvatska nogometna reprezentacija iza sebe ima šest velikih natjecanja zaredom, a u tom razdoblju tri je puta igrala dodatne kvalifikacije. Otkad je Modrić u reprezentaciji, ona nikada nije podbacila ni u jednoj sudbinskoj, odlučujućoj utakmici.

Sve je isto kao i 2017. u Kijevu, kao i 2019. protiv Slovačke u Rijeci, kao protiv Rusije 2021. u Splitu – cijele kvalifikacije stale su u posljednjih 90 minuta! Samo još jedna jedina pobjeda, nad 95. reprezentacijom svijeta, Armenijom, vodi nas u raj, na Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Naravno da u kontekstu domaćina kontinentalnoga turnira ova utakmica za Hrvatsku ima posebno značenje. Njezin ishod ne čeka se s nestrpljenjem i golemim očekivanjima samo u domovini nego i u Njemačkoj, u kojoj živi 650 tisuća Hrvata i koji će sljedećega ljeta hrliti na utakmice vatrenih.

GALERIJA Danas od 20.45 Hrvatska igra ključnu utakmicu

Susret Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
1/48

No kako u trenucima velikoga iščekivanja dišu hrvatski reprezentativci? Josip Pivarić (34) bio je s Hrvatskom na Euru 2016. godine, a ima i srebrnu medalju sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Za Hrvatsku je 2017. godine nastupio u odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici u Kijevu, kao i 2015. godine u La Valletti. Ima ukupno 26 nastupa za vatrene, poznaje dobro situaciju iznutra.

Takve uvijek pobjeđujemo

Kakva je priprema za jednu takvu, sudbinsku utakmicu?, pitali smo Josipa.

– Priprema je kao i za svaku drugu utakmicu, a Hrvatskoj to nije prva utakmica ove vrste. Meni je svaka utakmica s pritiskom bila draža od one bez pritiska, a poznajući naš sportski mentalitet, to su utakmice koje mi zapravo uvijek dobijemo. Ja doista ne vidim da je danas u Maksimiru moguć ijedan drugi scenarij osim naše pobjede – kazao nam je Pivarić.

VEZANI ČLANCI:

Koliko je za pobjedu protiv tako nisko rangiranoga suparnika bitna forma? Naime, u proteklom razdoblju Hrvatska nije odigrala neke spektakularne izvedbe da bismo toliko bili sigurni u pobjedu?

– Ma, to uopće nije bitno! Pa tko će se sjećati ovih utakmica u kvalifikacijama kada sljedeće godine budemo na Euru, i tamo u polufinalu! Ajde, recite mi koliko se dobro sjećate kvalifikacijskoga ciklusa za Rusiju? Ne vjerujem da se sjećate baš puno. Ovdje je samo bitno proći; daj Bože da danas odigramo najgoru utakmicu u kvalifikacijama i pobijedimo 2:0! Hvala, doviđenja, i to je to! – ističe Pivarić i nastavlja:

Neće biti podcjenjivanja

– Mi smo jednostavno takvi: kad god je biti ili ne biti, mi smo uvijek najbolji! Naravno da je u nogometu sve moguće, čuda se događaju, ali ne treba uopće tako razmišljati; treba vjerovati u svoju kvalitetu, iako sigurno nisu to lagane utakmice. Sjećam se Malte 2015. godine; bilo je odvratno jer smo dobili 1:0 i onda čekali da Talijani pobijede Norvežane. Više smo tada bili slušali vijesti iz Italije nego što smo igrali protiv Malte. Ali opet smo mi to odradili kako treba, pobijedili smo 1:0 i plasirali se na EP.

VEZANI ČLANCI:

Ima li i promil šanse da naši podcijene već otpisane Armence?

– Nema šanse da tu bude ikakvoga podcjenjivanja! Nebitno je protiv koga igramo; ma da je s druge strane i Donja Zelina, izašli bismo na teren isti! U pitanju je plasman na EP! Naš pristup u takvoj utakmici ne treba uopće dovoditi u pitanje. Ja uopće ne mogu zamisliti da bi se moglo dogoditi bilo što drugo od ovoga što mi očekujemo. Sto posto vjerujem u njih! Je, najgore je kada ti baš treba pobjeda, a taj drugi igra totalno opušteno. I sada za njih (Armence) može završiti top, a mogu izgubiti 0:6. Ali sve ovisi o nama. Mi se moramo pobrinuti samo da ih maltretiramo od prve minute, da pomisle: "Isuse, bolje da nismo ovamo ni došli!" - zaključio je Josip Pivarić.

Osim za prestiž, ugled, navijače, naravno i za Luku Modrića – kojemu će EP biti posljednje veliko natjecanje – vatreni danas igraju i za pozamašan financijski naramak. Svaki od 24 sudionika Eura inkasirat će po 9,25 milijuna eura, pobjeda u skupini vrijedit će 1,5 milijuna eura, remi 750.000 eura, a dva milijuna eura vrednovat će se s dodatnih dva milijuna eura.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatska nogometna reprezentacija iza sebe ima šest velikih natjecanja zaredom, a u tom razdoblju tri je puta igrala dodatne kvalifikacije. Otkad je Modrić u reprezentaciji, ona nikada nije podbacila ni u jednoj sudbinskoj, odlučujućoj utakmici.

 

Komentara 3

Avatar comparator
comparator
07:47 21.11.2023.

Samo naprijed Vatreni!

VA
Varosanin
09:26 21.11.2023.

Najbolji vratar u nasoj skupini je do sada bio srbin/armenac Cancarevic ali nadam se da ce veceras biti slabiji.

UV
Uvjekprotiv
07:55 21.11.2023.

To budu sigurno pomislili kad vide stadion!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije