Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA TOKIJA

Srbi su prvi, Hrvati peti, a kvaliteta gotovo ista: Krivac je jasan i priliku je prokockao

(TOKYO2020)JAPAN-TOKYO-OLY-WATER POLO-MEN-FINAL
Chen Jianli/XinHua/PIXSELL
09.08.2021.
u 12:00

– Pobijedili smo u posljednjoj utakmici i to je lijepo, šteta što to nije bilo u borbi za medalju. Za mene je ovo kraj, ali ne brinem se za hrvatski vaterpolo, mi ćemo se u Parizu boriti za medalju – kazao je Garcia

Vaterpolisti Srbije obranili su naslov olimpijskih pobjednika iz Rio de Janeira i pobjedom s rezultatom 13:10 u finalu protiv Grčke osvojili posljednje zlatno odličje na 32. Olimpijskim igrama u Tokiju. Grci su se dobro držali do 10:10, ali potom su Srbi u silovitom finišu još jednom dokazali da su najbolji na svijetu.

A Hrvatska je peta, što je uzrok još jedne frustracije za nas. Ne zato što zavidimo Srbima, nego zato što su to momčadi otprilike podjednake kvalitete. Uostalom, bili smo i finalisti na prethodnim Igrama. Uostalom, Hrvatska je u skupini pobijedila Srbiju s 14:12.

E, sad, zašto su Srbi prvi, a mi tek peti, neka o tome razmišljaju vaterpolski čelnici: članovi Stručne komisije i Upravnog odbora HVS-a. Pri čemu moraju pogledati situaciju s vođenjem malo šire i podsjetiti se da smo se mi jedva kvalificirali za Tokio, provukli se kroz iglene uši. I da, iako volimo sebi tepati da smo vaterpolska velesila, u ovom trenutku ne držimo ni jedan naslov.

Dopustiti novo potonuće ili promijeniti izbornika? E, to je sad pitanje za vaterpolske mudrace. Mi smo svoj stav iznijeli: Tucak nas nije uvjerio da zaslužuje i treći olimpijski ciklus. Ionako je izbornik s najduljim stažem na toj poziciji. Čak je za kormilom reprezentacije bio godinu dana dulje od velikog Ratka Rudića. Priliku treba pružiti i drugima.

Bronca je pripala Mađarima koji su u utakmici za treće mjesto pobijedili Španjolce s 9:5, pa je tako furija ostala bez medalje, iako je u skupini bila prva. Španjolci su se očito prerano ispuhali. A bili su tako blizu polufinalne pobjede nad Srbijom...

U susretu za peto mjesto Hrvatska je pobijedila reprezentaciju SAD-a s 14:11. Ta je utakmica počela u četiri sata ujutro po našem vremenu, pa su je gledali samo malobrojni. među kojima i ovaj kroničar. Iako sama utakmica nije mogla donijeti tko zna što, isplatilo se. Ako ni zbog čega drugoga, a ono zbog prekrasnog loba kojim se u našem posljednjem napadu “naš Katalonac” Xavier Garcia (37) oprostio od hrvatske reprezentacije i vaterpola uopće. Postigao je predivan pogodak, potvrdio našu pobjedu i objesio kapicu o klin.

– Pobijedili smo u posljednjoj utakmici i to je lijepo, šteta što to nije bilo u borbi za medalju. Za mene je ovo kraj, ali ne brinem se za hrvatski vaterpolo, mi ćemo se u Parizu boriti za medalju – kazao je Garcia.

Pribilježimo i riječi izbornika Tucka:

– Da je ovo u Tokiju bilo ono što smo mi htjeli, sigurno nije, ali sigurno nije ni debakl. Zašto su neki poraz od Mađarske doživjeli kao debakl, to ne znam. Gdje to piše i po čemu je Hrvatska baš trebala obvezno pobijediti Mađarsku? Zar imamo veće nagrade, bogatiju ligu, zar više kao država ulažemo u sport, imamo li više bazena od Mađara?

TOKIO – Plivalište Tatsumi. Bez gledatelja. Suci: Severo (Italija) i Kun (Mađarska).

Hrvatska: Marcelić (11 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 2, Joković 2, Bukić 3, Vukičević 2, Bušlje, Miloš 1, Vrlić, Obradović 1, Garcia 2.

Izbornik Ivica Tucak.

SAD: Holland (13 obrana), Hooper 2, Vavić, Obert 2, Daube, Cupido, Hallock 2, Woodhead, Bowen 2, Stevenson 1, Smith, Irwing 2.

Izbornik Dejan Udovičić.

Igrač više: Hrvatska 12-5, SAD 11-7.

Peterci: Hrvatska 2-2, SAD 1-1.

Četvrtine: 2:3, 4:2, 4:2, 4:4.

 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar S 300
S 300
12:23 09.08.2021.

Koji ste vi paćenici.

Avatar fircik
fircik
12:31 09.08.2021.

I medalje su gotovo iste.

MK
mksdk
13:02 09.08.2021.

Na prvenstvu je bilo 5-6 podjednako snažnih reprezentacija. Španjolci su po meni bili najbolji, no izgubili su u ključnoj utakmici od Srba, što će reći da su Srbi zaslužili zlato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije