Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stežu remen

Sportu prvi puta ni kune iz državnog proračuna

'12.11.2012., Zagreb - Izborna sjednica Skupstine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) odrzala se u hotelu Panorama na kojoj je Zlatko Matesa kao jedini kandidat ponovno izabran za Predsjednika HOO-a. Z
'Goran Stanzl/PIXSELL'
23.12.2012.
u 14:42

Prvi put Hrvatski olimpijski odbor od Vlade neće dobiti ništa iz redovnih sredstava državnog proračuna. Osim toga, hrvatski sport će nakon svoje najtrofejnije godine (tri olimpijska zlata) dobivati manje i iz sredstava od igara na sreću.

Čak i nakon svoje najuspješnije olimpijske godine, nakon tri zlata, jednog srebra i tri bronce, hrvatski sport mora trpjeti proračunska smanjena. Prvi put otkako je Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor neće dobiti ništa iz redovnih sredstava državnog proračuna pa će olimpijcima jedini izvor prihoda s državnih adresa biti sredstva Hrvatske lutrije.

– Nažalost, prije neki dan, odlukom Vlade, postotak izdvajanja za Hrvatski olimpijski odbor iz sredstava Hrvatske lutrije smanjen je sa 31,7 posto na 30,48 posto, što je otprilike milijun kuna manje za nas. Za 2011. dobili smo 5,8 milijuna kuna iz redovnih sredstava. Potom je to smanjeno na četiri milijuna kuna, no ovaj put nismo dobili ništa. Dosad je bila praksa da nam se, ako se umanjuju sredstva iz državnog proračuna, uvećavaju sredstva iz Lutrije, no ovaj put na obje razine dobivamo manje – ističe glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop.

U svom stilu, Vlada nije obavijestila HOO da im umanjuje sredstva iz Hrvatske lutrije, pa je čelne ljude HOO-a ta odluka zatekla.

– To sigurno nije nešto čime bismo mi trebali biti jako sretni, no nisam uznemiren dok su stabilni naši prihodi iz igara na sreću. Iz godine u godine udio iz državnog proračuna u našem proračunu se smanjivao, bez nekog posebnog objašnjenja, no pretpostavljam da je to zbog opće ekonomske situacije – kaže predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Josip Čop, prvi operativac HOO-a, procjenjuje da će sljedeće godine HOO od igara na sreću dobiti oko 100 milijuna kuna. Taj novac činit će 81,3 posto od 123 milijuna kuna, koliko bi trebao biti proračun HOO-a za 2013.

– Godine 2011. naš je proračun iznosio 132 milijuna kuna, a u 2012. s prenesenih 11 milijuna kuna iz prethodne godine proračun je bio 143 milijuna kuna. No, u olimpijskoj godini proračun je uvijek viši jer je i više pripremnih aktivnosti. Doduše, ovaj put za Ljetne olimpijske igre nismo dobili ništa iz državnih tekućih zaliha, nikakva dodatna sredstva, što je dosad bio običaj. Prvo se govorilo o osam, a potom o četiri milijuna kuna, no ništa od toga. Srećom, imali smo prijenos sredstava iz 2011. pa se nije osjetilo, a naše članice ne bi smjele osjetiti ni ovo smanjenje. S druge strane, svaku stavku materijalnih troškova pokušat ćemo smanjiti – referira Čop.

Na svečanosti u povodu Velikog dana hrvatskog sporta, HOO će 27. prosinca imati i skupštinu, na kojoj će se raspravljati i o ovim novim recesijskim detaljima, o čemu Mateša kaže:

– Neke institucije u kulturi imaju više od nas, a i neki klubovi koji se silno žale također dobivaju više u relativnim omjerima.

Više ima i najveći gradski savez, Zagrebački športski savez. Njegova je skupština upravo izglasala proračun od 142,6 milijuna kuna.

Komentara 1

KA
kajinx
20:48 23.12.2012.

Kako uništiti hrvatski šport? Pitajte dizača tegova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije