Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo Petar Nadoveza

Splitski Pelé doveo je Hajduk do predzadnjeg naslova, a vrhunac karijere bile su mu rane '70-e

ARHIVA - Split: Igrači i navijači Hajduka proslavili osvajanje naslova prvaka u sezoni 2004./05.
Foto: cagaljiv
1/3
20.03.2023.
u 13:23

Nadoveza je bio dio momčadi Hajduka koja je 1967. osvojila prvi kup Jugoslavije, ali i tri sezone kasnije, kada je klub nakon duge suše postao prvak bivše države. U dva je navrata bio i trener prve ekipe...

Posljednje stvari koje je Petar Nadoveza vidio jesu pobjeda Hajduka na Slaven Belupom u subotu te slavlje juniora u Ligi prvaka mladih, a onda je na krilima tih pobjeda svoje voljene momčadi napustio ovaj svijet. Naime, u nedjelju ujutro, nakon teške bolesti, u 81. godini života preminuo je taj legendarni nogometaš, trener, sportski direktor i voditelj nogometna škole. Čovjek je to koji je došao u Hajduk u najtežim godinama kluba, 1960-ih. Zapazio ga je u dresu drugoligaša Šibenika bivši nogometaš Hajduka, pokojni Vojko Andrijašević.

Igrao za reprezentaciju

Postao je on kasnije golgeter Hajduka, zabijao je kada je bilo najpotrebnije, zvali su ga i splitski Pelé. Igrao je na mjestu napadača i bio jugoslavenski nogometni reprezentativac. Odigrao je jednu utakmicu za reprezentaciju, i to protiv Albanije u Tirani 14. svibnja 1967. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo (2:0). U Hajduk je stigao 1963. godine.

Do odlaska u belgijski Lokeren 1973. godine za Hajduk je odigrao 460 utakmica i postigao 296 pogodaka. S Hajdukom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1970./71. te je sudjelovao u osvajanju kupa u sezoni 1966./67. i 1972. godine. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije bio je u sezonama 1965./66. s 21 postignutim pogotkom i 1970./71. s 20 golova.

Rado se sjećao ključnih godina za splitsku momčad kao što je 1967. kada je Hajduk osvojio prvi kup Jugoslavije.

13.02.2015., Split - Povodom 104. rodjendana Hajduka otvorene je nova trofejna sala na Poljudu, te je odrzan domjenak. Pero Nadoveza. Photo: Tino Juric/PIXSELL
Foto: Tino Jurić/Pixsell

Uvijek je isticao i šampionsku godinu 1970./71. kada je poslije 16 sušnih godina njegov klub postao prvak Jugoslavije. Naglašavao je da je naslov prvaka 1971. godine nešto najljepše što mu se dogodilo u nogometnoj karijeri. Igrači su tada dočekani na Rivi, prema procjenama tadašnjih reportera, na doček je došlo oko 50.000. Navijači su na rukama prenosili igrače na Stari plac.

Nakon završetka igračke karijere napravio je pauzu pa se prihvatio trenerskog posla. Pored Hajdukovih mlađih uzrasta u nekoliko navrata trenirao je prvu momčad Hajduka, zatim dvaput matični Šibenik, potom reprezentaciju Gabona, Bizerta iz Tunisa, a bio je trener i slovenskih klubova Potrošnik, Olimpija, Beltnice i Mura. S Hajdukom je kao trener osvojio kup Jugoslavije u sezoni 1983./84. i igrao u polufinalu Kupa Uefe u istoj sezoni.

Zlatna kapetanska traka

Kup Hrvatske osvojio je s Hajdukom u sezoni 1999./2000., a trofej kupa ima i s ljubljanskom Olimpijom iz 1996. godine. Hajduk je trenirao na mahove, a u posljednjem angažmanu 2004. momčad je preuzeo tri kola prije kraja i doveo je do titule prvaka Hrvatske. Po završetku sezone odmah se vratio u Hajdukovu nogometnu školu u kojoj je obnašao dužnost šefa. Od 2005. do 2006. godine bio je sportski direktor Hajduka.

28.05.2005., Split - Proslava naslova prvaka HNK Hajduka "nu Prvoj HNL u sezoni 2004./05. Petar Nadoveza, Slobodan Matenda, Vlatko Djolonga."nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: cagaljiv

Pero Nadoveza nositelj je Zlatne kapetanske trake Hajduka i Trofeja Splitskog saveza športova Fabjan Kaliterna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije