Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VK JADRAN

Split je 18 godina čekao na momčadski naslov: 'Radimo bez plaće, iz ljubavi. Idemo po još titula'

storyeditor/2023-05-18/PXL_170523_99961224-1.jpg
Foto: Milan SabicPIXSELL
1/5
19.05.2023.
u 13:40

Nek zazvone svetog Duje zvona Split je 18 godina čekao na hrvatsku krunu u nekom od elitnih momčadskih sportova, a sada Jadran slavi prvi naslov hrvatskog vaterpolskog prvaka

"Nek' zazvone svetog Duje zvona, nek se čuje njihov zvon. Cijelom svijetu neka kažu ona – naš je Jadran šampion!" odzvanjalo je poljudskim plivalištem u srijedu navečer nakon što je Jadran, pobijedivši u majstorici Jug AO s 11:8, osvojio naslov hrvatskog vaterpolskog prvaka. Prvi u povijesti, inače trofejima bogatog kluba, utemeljenog davne 1920. godine. Jadranaši su devet puta bili prvaci bivše države, a dva puta su se penjali i na krov Europe.

Prvenstvo nije "ukleto"

Sad su dokazali da ni hrvatsko prvenstvo nije za njih "ukleto", a zašto bi i bilo, ta upravo su oni 1991. donijeli samostalnoj Hrvatskoj prvi naslov europskog prvaka u nekom od momčadskih sportova. A godinu poslije potvrdili su naslov najboljeg u Europi nadjačavši u finalu Mladost. No ono što im je polazilo za rukom u europskim vodama, biti bolji od Mladosti, nije mladićima sa Zvončaca uspijevalo u domaćim. Pet puta su bili finalisti, a sada su u šestom finalu napokon postali i prvaci.

– Bilo je lijepo, istinski spektakl. Krcate tribine u Poljudu, odlično navijanje Jadranovih, ali i Jugovih navijača. Bio je ovo jedan od najboljih vaterpolskih finala u nas, na diku hrvatskom sportu u cjelini – nije skrivao radost i zadovoljstvo Jadranov predsjednik Mladen Drnasin, ujedno i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

On je na čelu Jadrana od prošle godine, dotad je predsjednik bio Albert Pavlović, ali obojica su dio skupine ljudi, uglavnom bivših vaterpolista Jadrana a danas uspješnih poduzetnika, koji su klub preuzeli prije šest godina i nastojali – nakon dugogodišnje krize – vratiti ga na grane stare slave. I, sada se može reći, uspjeli su u tome. No, ne zadovoljavaju se postignutim.

– Idemo dalje, nismo se skupili da bismo osvojili jedan naslov hrvatskog prvaka. Naslov ima težinu, Split je 18 godina čekao na hrvatsku krunu u nekom od elitnih momčadskih sportova (posljednji prvak bio je Hajduk 2005. – op. a.), a još više, od 1998., kada je to pošlo za rukom POŠK-u, na naslov prvaka u vaterpolu. I zato neka trener Marelja i igrači slave i guštaju, jer imaju što, ali mi idemo dalje.

GALERIJA Livaja i Gotovina gledali vaterpolsko finale u Splitu

storyeditor/2023-05-18/PXL_170523_99961224-1.jpg
1/6

Vratiti europsku krunu?

– Teško je sada najavljivati naslov europskog prvaka jer je konkurencija ogromna i budžeti vodećih klubova višestruko su veći od našeg, ali ono što svakako želimo jest da iz sezone u sezonu budemo sve bolji, želimo zategnuti maticu barem još za pola.

Splićanima za početak neće biti lako niti zadržati momčad koji imaju, neki igrači, a prednjači među njima Rino Burić, imaju konkretne i izdašne ponude bogatih europskih klubova. Kako odgovoriti tome?

– Sjest ćemo s trenerom i složiti momčad. Nama je drago da su naši igrači traženi, znači da im je u Jadranu podignuta vrijednost. No vjerujem da će svi najbolji ostati, ozračje u klubu je poticajno, a i Split ima svoju magnetsku snagu – ističe Drnasin, inače predsjednik uprave splitskog Deltrona.

VEZANI ČLANCI:

Budžet oko milijun eura

Jasno je da je ta tvrtka jedan od vodećih sponzora kluba, kao što su to i Atlantic Trade, AD Plastik, Croatia osiguranje, postirska Sardina (u kojoj je direktor bivši reprezentativac Mislav Bezmalinović) i mnogi drugi.

– Dobivamo nešto više nego prije i od Grada, posebno za stručni rad i mlađe kategorije. Budžet nam je oko 8 milijuna kuna, dakle, više od milijun eura, mislim da je Jug AO imao nešto veći budžet, ali kao što se vidi to nije primarno. No u inozemnim su klubovima ulaganja mnogo veća, Novi Beograd ima budžet od 3,5 milijuna eura. Mi u Splitu imamo i dodatni problem s prenapučenošću na poljudskom bazenu. Ondje je zbilja krkljanac, imamo četiri muška kluba, pa ženske, pa mlađe kategorije, pa ostali natjecatelji iz vodenih sportova. Ponekad se za trening dobiju samo dvije pruge. Nama u Jadranu olakšana je situacija nakon što smo bazen na Zvončacu stavili pod balon, ali Splitu nedostaju još barem dva bazena – ističe Drnasin, a o članovima Jadranove uprave kaže:

– Nas 15-ak u upravi kluba čisti smo volonteri i tu smo iz velike ljubavi prema Jadranu. Nismo mogli gledati propadanje nekad velikog kluba, okupili smo se i odlučili pomoći. I mislim da smo uspjeli, ali tek smo na pola puta, još je puno posla i ciljeva pred nama. Jedan je od njih i taj da bazen na Zvončacu dobije čvršću krovnu konstrukciju, ali tu ćemo trebati i konkretniju pomoć Grada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije