Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježna kraljica

'I lani smo učinili čudo, i sad čekamo minus oko Božića'

Snježna kraljica
Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL
1/5
19.12.2015.
u 08:15

Na Božić prošle godine nije bilo nijedne pahulje snijega, a onda je na Štefanje temperatura pala na -12 ºC i stazu su uspjeli zasnježiti

Inverzija. U metropoli je hladno i maglovito, a vrh Medvednice je okupan suncem, temperatura je i do +6˚C. Svima bi odgovaralo, i građanima i radnicima na Sljemenu, da je situacija obrnuta. Da se mi u podnožju sunčamo, a oni na minusima rade snijeg za Snježnu kraljicu, utrku Svjetskog skijaškog kupa...

Snijeg se brižno čuva

O hrpama snijega na Crvenom spustu pažljivo se brine Igor Žiljak, šef sljemenskih staza. Prva utrka "Snow Queen Trophy 2016." trebala bi se održati za dva tjedna (3. siječnja skijašice, 6. siječnja skijaši), a pogledi su uprti u nebo.

– Čuvam ove hrpe snijega, nisam ih želio razgrtati po stazi jer bi ih toplo vrijeme rastopilo. Potkraj studenoga imali smo idealne temperature, radili smo punom parom i napravili zalihe koje sad čuvamo, no i dalje imamo dijelove staze koje nismo uspjeli napraviti. Ostao nam je donji dio, imamo te hrpe snijega, ali nisu dovoljne da bismo cijelu stazu razvukli i pripremili za skijanje – kaže Žiljak.

Problem njegovoj ekipi otežava i to što temperatura varira i na samoj stazi. Dogodi se da je na vrhu -5 C, a u podnožju -2 C.

– Kad je temperatura -2 C, topovi vrlo slabo proizvode snijeg, to je više voda. A na Sljemenu je toplo... Čekamo minus, a hladni val je najavljen za dane nakon Štefanja. Da ne pretjerujem, nama je dovoljno i 70 sati da pripremimo stazu, dva dana i dvije noći.

Svake godine u ovo doba društvo sa Sljemena je pod stresom. Lani je utrka otkazana, a ove godine spašena je u posljednji tren.

I Finci otkazali utrku

– Sjetite se situacije početkom ove godine, na prošli Božić nije bilo nijedne pahulje, bili smo suočei s otkazivanjem utrke, a onda je na Štefanje temperatura pala na -12 C. Kad je FIS-ova inspekcija nakon Nove godine vidjela kako smo pripremili stazu, nije mogla vjerovati. Mislili su da nećemo uspjeti. Imamo tehnologiju, znanje i iskustvo, već je deset utrka iza nas, ali problem nam je što nemamo to drugo akumulacijsko jezero, o kojem se priča već deset godina. Da ga imamo, već bismo imali pola metra snijega na stazi. Ovako, čekamo -3 C i niže temperature...

Otkazana je ove godine i slavna utrka u Leviju, snijega nema ni u Innsbrucku, Flachauu, u većini austrijskih skijališta...

– Fascinantno je da čak ni u Finskoj nema snijega. Pazite, u Finskoj! Više uopće nema nikakvih pravila...

Nadamo se da nam se to neće dogoditi, borimo se i dalje.

>>Gradski oci: Nema straha, za Kraljicu će 2016. biti novca

Komentara 5

BL
blackstone
09:31 19.12.2015.

Sramotno je da ova glupost nije ukinuta odavno.u vrijeme kad mi moramo placati za boravak djece u skoli rasipnik banditic baca nase novce na ovakvr gluposti.nadam se da ce jednog dana zavrsiti u zatvoru radi kriminala na sljemenu a ne radi ovih sitnica sta ga sad optuzuju.

Avatar links
links
09:10 19.12.2015.

kakvo silovanje prirode!!! pa možete vi napraviti skijalište kao u Dubajiu ali... to skupo košta a baš nismo bogati kao oni a i nemamo više Janicu i Ivicu pa čemu silovanje, evo čak i austrijanvi i finci otkazuju ali ne... balkanci moraju dokazati da se može skijati po blatu!!!!

Avatar salaso
salaso
09:14 19.12.2015.

Najbolje napraviti gumb negdje u zraku...pa po potrebi stisnuti..toplo/ hladno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije