Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba protiv Južnoafričkog atletskog saveza

Slučaj Semenye ide na sud

Caster Semenya
AFP
01.04.2010.
u 14:15

Odvjetnici južnoafričke atletičarke Caster Semenyije planiraju pokrenuti sudski proces protiv Južnoafričkog atletskog saveza (ASA) kako bi ishodili pravo na njezine nastupe.

U srijedu je Južnoafrički atletski savez priopćio da Caster Semenya, svjetska prvakinja na 800 metara, neće sve do lipnja saznati rezultate njezinog kontroverznog testiranja spola. Nakon sumnji koje su se pojavile o njezinom spolu, nakon trijumfa na Svjetskom prvenstvu zbog naglog napretka rezultata i muškobanjastog izgleda, mlada južnoafrička atletičarka se podvrgla testiranju te otada nije upisala niti jedan nastup.

Prema prvim najavama, rezultati testova trebali su biti objavljeni u studenome prošle godine, no i četiri mjeseca kasnije iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) nema nikakvih vijesti.

Semenya je ovoga tjedna priopćila da se želi napokon vratiti natjecanjima kako bi održala sportsku formu, iako njezin slučaj još uvijek nije riješen. Semenya je u utorak planirala nastupiti na mitingu u Stellenboschu, ali joj je nastup bio zabranjen. Sljedećeg utorka je 19-godišnja atletičarka željela trčati na još jednom mitingu u blizini Johannesburga.

Odvjetnici mlade Južnoafrikanke najavili su da će uskoro pokrenuti i sudski postupak protiv ASA-e, čiji je, pak dužnosnik Ray Mali izvijestio da zasad Semeyjini odvjetnici nisu poslali u savez nikakav službeni dopis.

Iz ASA-e objašnjavaju da svojoj atletičarki ne mogu dopustiti nastupe sve dok IAAF ne riješi njezin medicinski slučaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije