Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJAN U 2015.

Slaven Bilić: Gitara je u podrumu, za mene sada postoje samo nogomet i obitelj

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.01.2016.
u 10:44

Nane je u 2015. pobijedio Wengera, Pellegrinija, Rodgersa i Mourinha, a već danas (u 13.45 sati) mogao bi i Kloppa za kojeg kaže da će ponovno stvoriti veliki Liverpool.

Manager Office piše na vratima u utrobi Boleyn Grounda, kultnog stadiona na Upton Parku, iza kojih sjedi Hrvatima poznato lice. Istina, danas bez naušnice. Ključ s privjeskom West Hama ljetos je zveckao ispred ušiju Rafe Beniteza, Jürgena Kloppa, Carla Ancelottija, Davida Moyesa i mnogih drugih razvikanih trenera, no u džep ga je pospremio Splićanin. Uostalom, bila mu je dugogodišnja želja baš taj ključ ureda trenera kluba koji simboliziraju dva čekića. Odnosno, rad. I otkako je u tu sobicu ušao, on ne prestaje raditi, kuckati... I ide mu.

Kupaonica je luksuz

Nema tu glamura, njegov je ured sobica od kakvih 15 četvornih metara, u kojoj se nalaze sofa, stolić, radni stol i veliki grb kluba na kojem dominiraju dva čekića. Naravno, najvažnije su stvari ploča za taktiku i televizija. Jedini je luksuz – mala kupaonica.

– Tu se osjećam kao doma. Zaista su željeli da dođem i dolazak u London bila mi je laka odluka – govorio je Bilić u lipnju nakon što je iz istanbulske zračne luke Atatürk sletio na londonski Heathrow.

Prije nego li je preuzeo čekiće rekao je:

– Nije stvar u veličini kluba, već u kultu. Volim ovakve klubove, a West Ham je uvijek bio posebno mjesto. I Beşiktaş je bio takav, poseban klub. Za mene ovo nije samo posao, ovo je osobno, tu su uključene emocije – dodao je tada Bilić, koji je u bordo-plavom dresu odigrao 54 utakmice.

Kad je dolazio u Beşiktaş, obećao je navijačima da će momčad biti energična kao heavy metal grupa Iron Maiden u najboljim danima, a moto je i danas isti. Mislili bi da je rad na Otoku, pogotovo na mjestu čovjeka koji pobjeđuje Arsenal (2:0), Liverpool (3:0), Manchester City (2:1), Chelsea (2:1), a jedino mu se dosad od velike petorke provukao Manchester United (0:0), neko šminkersko mjesto, no u Istočnom Londonu druga je priča. Recimo, atmosfera je kao na našem stadionu u Kranjčevićevoj. Daleko je od moderne Allianz Arene, ili relativno novog stadiona u Klagenfurtu na kojem je Bilić pobijedio Njemačku (što je, uzgred, neispunjena želja s velikih natjecanja čak i Lea Messija). U siromašnom kvartu doseljenika, gdje i predsjednik kluba David Gold traži mjesto za parkiranje između automobila koje je dobrano nagrizla hrđa, uspjesi kluba mnogima su rijetki trenuci životne sreće. I Hrvata su prihvatili objeručke. Kroz vrata te sobice na Boleyn Groundu izašao je Bilić u stilu. Englezi ga, citiramo BBC, zovu "novi Mourinho". Ni navijači nisu ravnodušni.

– U Slavenu Biliću vidimo personifikaciju našeg kluba, on je jedan od nas. Roker, nogometaš, radnik, čekićar – kažu na tribini.

Tamo, dakle, još jedini žive nogomet iz prošlog stoljeća, dok su svi ostali Englezi pohrlili u 21. stoljeće. Čekićari su u svom filmu, klub koji živi 120 godina, svoje se povijesti ne srami. Pub, kobasica i balončići od sapunice koji se puštaju prije utakmice njima su dovoljni za uživanje.

I prvi dan siječnja proveo je Bilić radno, šećući hodnikom okićenim crno-bijelim fotografijama najvećih trenutaka kluba iz povijesti, smišljajući kako će (opet) pobijediti Liverpool, koji mu kao gost na stadion s kraja 19. stoljeća stiže već u subotu. – Ako nemate karakter, ovdje ne prolazite. Takva mora biti i momčad – ponavlja Bilić.

David Sullivan, suvlasnik West Hama, otkrio je kako su Kloppu nudili mjesto ovog ljeta na Upton Parku, ali...

– Pokušali smo dovesti Kloppa, ali dobro da nije pristao jer smo presretni s trenerom kojeg imamo!

Ugovor ništa ne vrijedi

Bilić u dosadašnjih 207 dana na klupi West Hama (izbornik Hrvatske bio je deset puta duže, 2167 dana), nije pronašao vremena ni za gitaru.

– Nisam dugo. Gitara je u podrumu. Kad ste trener, nemate previše slobodnog vremena, a vođenje West Hama poseban je izazov pa mu se dodatno posvećujem. Zato za mene trenutačno postoje samo nogomet i obitelj – kazao je nedavno.

Što mu nosi 2016.? Može biti bezbrižan. Dokazao se. Vole ga. Ugovor mu traje do 2018. godine.

– Ništa ugovor ne vrijedi ako ne igramo dobro... – nastavlja u svom stilu.

Čovjek je penicilin za Engleze. Sjetite se Wembleya i McClarenova velikog crveno-plavog kišobrana, sad se pod njega mogu sakriti i Wenger, Pellegrini, Rodgers, Mourinho... Tko će još sve pod kišobran? Mogao bi i Klopp, već danas...

>> Sjajne vijesti za Bilića uoči Liverpoola! 'Payet je na Özilovoj razini'

Komentara 5

MI
mislav22
11:15 02.01.2016.

Slavene vrati se na čelo mile na reprezentacije. A da zaboravio Sam da nezelis imati posla sa ovima koji unistavaju nasu svetinju. Svaka cast ,pametan si

L0
luena 01
15:51 02.01.2016.

Dobar start u novoj godini... West Ham vs Liverpool 2:0.. Cestitke Nane dobro postavljeni ste dominirali utakmicom iako je Liverpool bi u vecem posjedu lopte.... Steta za Lanzinia, tek se vratio, opet povredjen...

Avatar oliver 7
oliver 7
13:40 02.01.2016.

OTIŠAO U PRAVU LIGU.. SEBI PO MJERI... NIJEDAN ENGLEZ NEMOZE 5 PUTA "PEPETI " LOPTU... A SIROVI SVI ODREDA...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije