Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOLI BERGAMO

Sjećate li se poznatog Hrvata? Otkrio nam je kako je preokrenuo trend u Italiji

Igor Budan
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
31.08.2019.
u 11:00

Bjelica je kompletan trener, pravi internacionalac koji govori nekoliko jezika i jednoga dana vidim ga u jakom europskom klubu koji ne pravi razliku između domaćih igrača i stranaca - kaže Budan

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac (6 nastupa) i napadač Rijeke i brojnih talijanskih klubova, među ostalim i Atalante, 39-godišnji Igor Budan, nasmijao se kada smo mu spomenuli ždrijeb skupina Lige prvaka.

– Ždrijeb iz Monte Carla gledao sam u društvu kćeri vlasnika Atalante, Giulianom, s kojom sam, kao i s cijelom obitelji Percassi, dugogodišnji prijatelj. Giuliani sam proteklih dana bio turistički vodič na našoj obali, a kad su izvučene skupine, našalio sam se: ‘Evo, sad ne morate ni ići doma u Italiju. Ostanite u Hrvatskoj i pričekajte gostovanje Atalante u Zagrebu (18. rujna, nap.a.) – počinje svoju priču Igor Budan.

Postigao 17 pogodaka

Igor je danas zaposlen kao skaut Sampdorije, a svojedobno je možda i ključne korake u svojoj karijeri napravio u dresu Atalante. Od 2003. do 2006. u dresu tog kluba, u koji je došao kao posuđeni igrač Palerma, nastupio je 66 puta i postigao 17 pogodaka, a 2013. u Atalanti je i okončao karijeru.

– Bergamo je, uz Palermo i Parmu, najsretnija postaja moje inozemne karijere. U Bergamu sam živio pet godina, planiram se ondje jednoga dana i vratiti. Ljudi me tamo i danas prepoznaju i cijene, očito ne zaboravljajući s koliko sam strasti, želje i požrtvovnosti igrao za Atalantu – ističe Budan i nastavlja:

– Kada sam došao u Atalantu, njihovi navijači bojkotirali su igrače ne želeći skandirati njihova imena. Razlog je bilo to što je neki igrač Atalante bio prešao u Bresciu, pa su oni smatrali da igračima nije bilo dovoljno stalo do njihova kluba. Međutim, ja sam svojim angažmanom, trudom, poštenim pristupom uspio preokrenuti taj trend, i na taj način pomoći i sebi i suigračima. Ponovno smo stekli povjerenje i potporu navijača što nam je bilo jako važno.

Kako je kći vlasnika Atalante reagirala na ždrijeb skupine i saznanje da će igrati s Dinamom?

– Njima je to zanimljiva skupina. Zanemarimo li snagu Manchester Cityja, koji je favorit, preostale tri momčadi borit će se za drugo mjesto. I ne bih podcjenjivao Dinamo.

Kakav je klub Atalanta?

– U moje vrijeme je Atalanta bila klub iz sredine i iz donjega dijela ljestvice, uvijek borba za goli život, uvijek drž’-ne daj... Dolaskom sadašnjeg vlasnika, pa onda i trenera Gasperinija, klub je počeo dobivati jednu sasvim novu dimenziju i kontinuirano je rastao. Pazite, Atalanta je, uz Juventus i Napoli, jedini talijanski klub koji je u financijskom plusu. To je klub uređen kako bi svaki navijač mogao poželjeti; s domaćim vlasnikom, uglednim biznismenom, čovjekom iz Bergama, bivšim nogometašem, kojemu je stalo da klub stalno napreduje i razvija se.

Promijenjen mentalitet

Što krasi momčad Atalante?

– Gasperini joj je promijenio mentalitet. Ona više nije bojažljiva i defenzivno orijentirana kao nekada, nego hrabra, ofenzivna, atraktivna, a sada se još i pojačala. Usto je i sjajno fizički pripremljena, pa je u prošloj sezoni imala veliki postotak postignutih pogodaka nakon 70. minute.

Dobro poznajete i Dinamova trenera Bjelicu?

– Radili smo zajedno u Speziji 17 mjeseci, gdje sam bio pomoćnik sportskog direktora, potom i sportski direktor. Nenad i ja sjajno smo surađivali i jako smo dobri prijatelji, u kontaktu smo, kad se vidimo, nađemo se na večeri... Bjelica je izvrstan čovjek i trener. Karakteran, ima osobnost, mirnoću, skroman je, staložen. Kod njega nema oscilacija. Radeći u Italiji, prihvatio je njihovu ozbiljnost u obrani. Opet, kao igrač koji je igrao u Španjolskoj, voli i napadati. Sve je to primijenio u Dinamu i postao uspješan. Bjelica je kompletan trener, pravi internacionalac koji govori nekoliko jezika i jednoga dana vidim ga u jakom europskom klubu koji ne pravi razliku između domaćih igrača i stranaca. U Italiji? Da, zašto ne? Tamo je već radio, ostavio je traga, a govori i talijanski – zaključio je Igor Budan. 

>>> Pogledajte reakciju Nenada Bjelice kada je izvučen Dinamo u LP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije