Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meč isnera i mahuta

Širola: To je više bila stvar psihe, manje izdržljivosti

Isner Mahut (1)
Foto: Pixsell
1/10
25.06.2010.
u 22:14

- Trebala bi obojica dobiti novac kao da su igrala u polufinalu - kazao je Ivo Karlović.

Iako je završen u četvrtak, povijesni dvoboj 1. kola Wimbledona između Johna Isnera i Nicolasa Mahuta i dalje je glavna priča u svijetu tenisa.

– Ima li neki rekord koji nisu srušili? – pita se drugi hrvatski tenisač Ivan Ljubičić koji je sa zanimanjem pratio maraton od 183 gema u 11 sati igre. Stručnjaci su izračunali da su obojica potrošila 20 litara znoja.

– Fascinira me velika koncentracija obojice igrača od kojih je svaki više od 80 puta zaredom držao servis – kaže Ljubo.

Iako se meč protegnuo na tri dana, mnogi će s pravom postaviti pitanje: gdje su u ovom slučaju granice izdržljivosti?

To je moguće samo na travi

Odgovor nudi Riječanin Dalibor Širola, kondicijski stručnjak koji se brine i o Ljubičićevoj tjelesnoj pripremi.

- Mahut i Isner nikad ne bi uspjeli u tom pothvatu da su igrali na nekoj drugoj podlozi a ne na travi. Analizirao sam posljednji dio meča i pažljivo izračunao da je poen u meču u prosjeku trajao 4,9 sekundi. To su otprilike četiri udarca po poenu. Između svakog poena je gotovo 20 sekundi stanke, a na svakoj izmjeni strana stanka je još 90 sekundi. Uz puno tekućine i energetskih nadomjestaka - pločice, suho voće i drugo - moguće je fiziološki odigrati takav meč. Po mome mišljenju, veći je pothvat ostati dovoljno psihički jak i držati tolike servise. Vjerojatno je i adrenalin odigrao svoju ulogu. Federer je izjavio da su pri 20:20 obojica postala svjesna da igraju povijesni meč i da ne smiju predati dvoboj. I to ih je vjerojatno vuklo – smatra Širola.

Ivo Karlović jedini će od Hrvata biti pogođen takvim raspletom meča, s obzirom na to da su obojica srušila njegov rekord od 78 asova.

Rekordi će živjeti vječno

– Ma, nije to isto, oni su igrali tri dana, a ja svega šest sati. Te nove brojke sigurno nikad neće biti srušene. Svaka ima čast koliko su izdržali na terenu, ja sam lani u tom meču protiv Štepaneka došao do 16:14 u petom setu, pa od umora nisam znao za sebe. Mahut je nakon 11 sati dobio novac za poraz u prvom kolu (oko 97.000 kuna), trebala su ga obojica dobiti kao da su igrala u polufinalu. Po odigranim gemovima je tako – smatra Karlović.

 

Komentara 1

MA
maxxxx
10:11 26.06.2010.

još je bolje u ženskom tenisu, 6-1 6-1 za 50 minuta za isti novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije