Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA U ALPAMA

Schumacher stradao jer mu 
je osjećaj straha nepoznat

Michael Schumacher
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.12.2013.
u 20:26

Michael Schumacher (44) osjećaj straha ne poznaje kao vi ili ja. Da je kao mi, nikad ne bi došao do silnih naslova i postavio brojne rekorde u najbržem sportu na svijetu

Strah, nelagodan osjećaj koji nam svima smeta jer nas blokira i stvara nam probleme, ipak je i te kako koristan. Nije to bez vraga, jer kada smo u opasnosti upravo nas strah upozorava da bismo mogli stradati... Michael Schumacher (44) osjećaj straha ne poznaje kao vi ili ja. Da je kao mi, nikad ne bi došao do silnih naslova i postavio brojne rekorde u najbržem sportu na svijetu. Sve dobro što mu je donijela ta neustrašivost i želja za brzinom, nažalost, okrenulo se protiv njega.

Da nije imao kacigu...

Schumi je stradao zbog želje za brzinom kojoj su se generacije divile puna dva desetljeća, od 1991. do lani kada je sjedio u bolidima formule 1. Jurio je najbolji vozač svih vremena i skijaškim stazama, ali i izvan njih, djevičanskim snijegom francuskog skijališta Méribela, što se većina skijaša rekreativaca ne bi usudila, i – doživio nesreću. Lupio je glavom u stijenu te pao u komu, uz krvarenje u mozgu i crne prognoze.

– Prvi je scenarij da će se Schumacher probuditi iz kome za nekoliko dana bez ozbiljnijih traumatskih posljedica. Drugi je taj da će se probuditi iz kome i imati neurološke i fizičke posljedice, a treći je, dakako, i najcrnji – da se neće probuditi. Sreća u nesreći je što se radi o vrhunski pripremljenom sportašu, jer da se to dogodilo nekome tko nije u formi poput njega, ne bi uspio preživjeti – rekao je poznati francuski neurokirurg Camille Blondeau. Nesreću na skijalištu, konkretno pad na glavu, preživjeli smo i mi te iz prve ruke možemo opisati da se stvari dogode u djeliću sekunde koliko prođe od bezbrižnog skijanja do nosa zabijenog u snijeg. Reagirati je nemoguće. Usto, Schumiju se nesreća dogodila pri vrlo velikoj brzini, kada se mogućnost reakcije još više smanjuje.

– Da nije imao kacigu, ne bi ni stigao do operacijske sale – kažu liječnici u Grenobleu koji održavaju temperaturu Schumacherova tijela između 34 i 35 Celzijevih stupnjeva i pokušavaju smanjiti unutarnji pritisak na mozak.

U Hrvatskoj se vozi F1?

Posljednji put kada smo razgovarali, Schumi je razmišljao vrlo brzo, misli su mu išle kao metak. Malo je poznato da je na našu obalu dolazio tajno, od Istre, Šibenika, Kornata sve do Dubrovnika, a da je za njegovu ljubav prema Hrvatskoj kriv njegov prijatelj iz djetinjstva koji u Istri ima kuću na Vižentini Vrhima pokraj sela Kalegarića. Često su ga ljeti mještani ondje viđali, no jasno je da je to tajio.

U Mađarskoj, nakon utrke na Hungaroringu, pitali smo ga, budući da je slijedila ljetna stanka, kada će doći u Hrvatsku.

– U Hrvatsku? Nisam znao da se kod vas voze utrke formule 1. Valjda su mijenjali kalendar... – odgovorio je Schumi i samo se lukavo nasmijao i slegnuo ramenima hineći da ne razumije o čemu govorimo. Tjedan kasnije, sredinom kolovoza, na zadnjoj stranici novina izašao je tekst s naslovom: “Legendarni Michael Schumacher popio kavu i pojeo croissant u Primoštenu pa otplovio dalje”.

Rado bismo u novinama opet vidjeli takav tekst...

>> Stanje je ekstremno ozbiljno: Da nije imao kacigu, ne bi ni stigao do bolnice
>> Schumacher kritično: Tri su moguća scenarija
>> Ove tri velike nesreće obilježile su život Michaela Schumachera
>> Schumacher je u komi, bori se za život

Komentara 9

KI
kiselo
21:31 30.12.2013.

ma svaka mu čast na svim uspjesima, nadam se da će se izvući iz ovoga

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:36 30.12.2013.

"Schumacher stradao jer mu je osjećaj straha nepoznat" ovo je TOTALNO pogrešno. svaki pametan čovjek zna što je strah i poštuje ga. da schumacher nema osjaćaj straha već bi davno poginuo u formuli. zna on jako dobro što je strah, strah, samo što ga je naučio kontrolirati. i to radi jako dobro.

GU
gugs50
08:30 31.12.2013.

Bedastoća: kao prvo, nije bio sam, pretpostavlja se s djetetom. Dakle, koliko god je bio siguran u sebe, ako je vodio, pazio je na onoga s kojim je skijao i vozio tempom koji obojica mogu svladati (ako je pratio tuđi tempo, to je još sigurnije, pogotovo izvrsnom skijašu). Osim toga: nije utrkivanje i jurnjava formulom rezultat veće ludosti Schumachera i ostalih, ili bolje kontrole straha, već dugogodišnjeg procesa treniranja, prilagodbe na specifične tehnike vožnje, te na trkački automobil do te mjere da vozač njime nauči baratati kao svaki drugi sportaš svojim rekvizitom. Zamislite kada bi teorija o eliminaciji straha bila točna, što bi se događalo na skijaškim letaonicama, kad bi njima poletjeli neustrašivi skakači. Bolje ne pomisliti, jer pad u ponor letaonice izaziva neusporedivo više straha, nego li vožnja formule 1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije