Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletski uspjesi

Sara Kolak predvodi novi val hrvatske atletike

Sara Kolak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
11.07.2016.
u 13:30

Imamo Sandru, a još se iz vrha nedaju Blanka Vlašić, Ana Šimić, Stipe Žunić, Andreja Ivančević.

Kad već nije dobila društvo na postolju europskog atletskog prvenstva u Ani Šimić ili Blanki Vlašić, Sandra Perković dobila je u Sari Kolak koja je potpuno neočekivnao osvojila broncu u bacanju koplja. Premda je razlika između Sandre i Sare pet godina, njih dvije su jako dobre prijateljice.

Sara Kolak je predvodnica jedne nove generacije hrvatskih atletičara i atletičarki od kojih možemo očekivati medalje na velikim atletskim natjecanjima. Doduše, Sandra je u Sarinim godinama već imala europsko zlato u džepu.

Dolaze Mihaljević, Marković...

Zanimljivo je da su bacanje diska i koplja, dvije discipline u kojima se najbolji rezultati postižu u tridesetim godinama. Sandra je već sa 26 osvojila sve što se se osvojiti moglo, a Sara je na dobrom putu da, primjerice, na OI u Tokiju, 2020. godine, već bude favorit za jednu od medalja.

U tu novu generaciju treba još uvrstiti Filipa Mihaljevića (21) koji je ove sezone bacio kuglu 20,71 metara, ali nije imao sreće sa sporim krugom za bacanje na europskom prvenstvu. Dvadeset godina imaju Martin Marković i Matija Gregurić koji iza sebe imaju naslove svjetskih juniorskih prvaka u bacanju diska, odnosno kladiva.

Samo dvije godine stariji je Ivan Horvat, skakač s motkom koji je ušao u finale europskog prvenstva. Njegovo godište je i Mateo Ružić koji trči na 400 metara ali nije u priči da tako skoro može očekivati medalje na velikim natjecanjima.

Kada ovoj mladoj gardi dodamo još iskusne Blanku Vlašić, Anu Šimić, Stipu Žunića i Andreju Ivančević, onda dobivamo jednu sasvim solidnu atletsku reprezentaciju. Uostalom, Hrvatska je perjanica atletike na prostoru Balkana.

Bolja od nas na ovom EP-u po broju osvojenih medalja je samo Turska. No, ono što upada u oči je činjenica da smo “tanki” u trkačkim disciplinama. Tek imamo jednu sprintericu za finala, Andreju, ali ona ima 31 godinu i teško da će biti aktivna još dvije, tri godine.

A slabi smo u utrkama jer nemamo uvjete, nemamo dvoranu u kojoj bi se treniralo preko zime. A trkač na kratke i duge staze mora negdje trenirati po zimi, pogotovu ako nema novca za skupe pripreme u Portugalu ili Španjolskoj.

Ove godine, u ožujku, Srbija je dobila prvu atletsku dvoranu u kojoj će Ivana Španović (dalj), Amela Terzić (1500 m), Mihail Dudaš (desetoboj), Emir Bekrić (400 m prepone) moći trenirati cijelu godinu. Puno je naših talentana u trkačkim disciplinama propalo baš zbog činjenice da nije bilo dvorane.

“Tanki” smo kod juniora

Sve do ove godine hrvatski atletiačri i atletičarke vraćali bi se sa europskih i svjetskih juniorskih prvenstava sa medaljama. No, ove godine moglo bi se dogoditi da prvi put ostanemo bez ijednog postolja na juniorskom SP-u koje će se od 19. do 24. srpnja održati u Bydgoszczu (Poljska).

Tamo će ići Danijel Buhin (skok s motkom), Ivan Vujević (skok u dalj), Arijan Islami (bacanje diska), Hrvoje Čukman (400 m prepone), Dora Filipović (400 m), Marija Tolj (bacanje kugle i diska), Eva Mustafić (bacanje kladiva), David Šalamon (400 m) i Sven Todorović (bacanje diska).

Nitko nije među prvih dvadeset na svjetskim juniorskim rang-listama...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije