Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispisala povijest

Sandra to nije očekivala: Svi su to znali osim mene, ugodno me iznenadila

Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
11.08.2018.
u 23:18

- Pun toga mi se izdešavalo ovih dana. Od neke sitne ozlijede do uboda ose, do povišene temperature...Ali, bilo je tu i malo pritiska osvajanje te povijesne zlatne medalje.

Sandra Perković ispisala je povijest na olimpijskom stadionu u Berlinu, povijest kakvu je primjerice ispisao na istom stadionu tamnoputi američki atletičar Jesse Owens koji je na Igrama 1936. godine osvojio četiri zlatne medalje (100 i 200 metara, štafeta 4x100 metara i dalj). 

Bravo, bravo, bravo, bravo, bravo. Pet puta. Jer, najbolja hrvatska sportašica ušla je u povijest atletike kao prva kojoj je uspjelo pet puta za redom osvojiti europsko zlato. Pazite, to nije uspjelo još nijednom atletičarku i nijednoj atletičarki, a kroz povijest atletike mijenjala su se velika imena. Spomenimo samo neka – Valerij Borzov, Pietro Minea, Linford Christie, Roger Black, Sebastian Coe, Steve Cram, Mo Farah, Emil Zatopek, Colin Jackson, Harald Schmid, Jurij Sedih, Irena Szewinska, Marlies Gohr, Marita Koch, Heiek Dreschler, Irina Privalova...

Mijenjali su se tijekom proteklih osam godina gradovi – Barcelona, Helsinki, Zurich, Amsterdam, Berlin. Sandra je znala samo za pobjede. Mijenjale su se tijekom osma godina i suparnice, no Sandra je bila jednostavno nepobjediva. Njezinu povijest, pet zlata za redom, došlo je na stadion uživo gledati 60 500 gledatelja. Bili bi ih i više da ulaznice možda nisu bile mrvice preskupe.

Sandra Perković
1/6

- Imate li dvije ulaznice za Sandru? Išao bi sa sinom – pitao nas je vlasnik restorana Split u Berlinu.

Naravno da nismo imali ulaznicu viška.

- Da bi dobro pogledao tih šest ili manje hitaca trebao bi platiti ulaznicu od 190 eura. Za sina i mene 280 eura mi je bilo malo preskupo. Pa jeftinije su me došle ulaznice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Išao sam gledati Hrvatska – Argentina – rekao je i ostao gledati atletiku kod kuće, na TV-u.

Možda je gospodin bio u manjem stresu kod kuće jer su prva tri Sandrina hica bila su vjerojatno najgora ove sezone na bilo kojem natjecanju. U prvoj seriji disk je završio u mreži, u drugoj seriji je bacila 59,09 metara, a u trećoj 59,97 metara. U redu, tim hicima je osigurala dodatna tri pokušaja, ali ne sjećamo se natjecanja na kojem je Sandra nakon tri serije nije bila vodeća. Ta čast pripala je Njemici Nadine Muller koja je u prvoj seriji bacila točno 62, a u drugoj točno 63 metra što joj je najbolji hitac ove sezone. Ispred Sandre je bila i Njemica Vita (61,23), a iza Sandre se uoči odlučujuća tri hica smjestila i treća Njemica, Craft. Drama se nastavila i u četvrtoj seriji kada je Sandrin disk opet završio u mreži. A onda je sve završilo onako kako mej trebalo,. U petoj seriji Sandra je bacila 67,62... Dovoljno.

- Uh, bilo je i za mene stresno. Sjetila sam se u jednom trenutku i Pekinga i Rija i još nekih natjecanja na kojima sam se dobro namučila za medalju. U jednom trenutku sam pomislila kako li se sad osjeća moja mama pored televizora. Nakon što sam osvojila zlato pogledam na tribinu, a tamo ona. Moja mama. Svi oko mene su znali da je došla. Baš me ugodno iznenadila – rekla je Sandra.

Pokvarila je Sandra zlatni njemački dan jer su potpuno neočekivano do zlata došli u muškom visu i ženskom dalju gdje je Mihombo iskoristila ozljedu Ivane Španović koja nije mogla nastupiti u finalu. Računali su potajno i na zlato u ženskom disku. Ali, kraljica diska nije dala. Zlato je Hrvatsko, deseto u povijesti europskih prvenstava. Pola medalja osvojila je Sandra (pet), ali sigurno na ovome neće stati. Sljedeća stanica bit će Pariz, 2020. godine.

- Pun toga mi se izdešavalo ovih dana. Od neke sitne ozlijede do uboda ose, do povišene temperature...Ali, bilo je tu i malo pritiska osvajanje te povijesne zlatne medalje. Opet, mislila sam da će sve proći bez problema. Obično se onda dogodi suprotno. Nisam vjerovala kad sam pogledala semafor poslije četvrte serije gdje stoji da mi je najbolji rezultat ispod 60 metara. A toliko sam bacala prije sedam, osma godina. Onda mi je trener Edis rekao da u petoj seriji "roknem" pa što bude. I bilo je – rekla je presretna Sandra.

Zanimljivo je da je pobijedila s istim rezultatom, u centimetar, kao na Europskom prvenstvu u Helsinkiju, 2012. godine.

A povodom pete zlatne medalje Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije, otkrio nam je kako je otvorio 15 godina stari viski. Ipak je bila posebna prilika.

>> Pogledajte i kako je Sandra najavila Berlin

Komentara 61

MI
mislav22
23:27 11.08.2018.

Bravo Sandra, bravo.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:43 11.08.2018.

Nema do Hrvatice 🇭🇷

DU
Deleted user
23:44 11.08.2018.

Naklon do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije