Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOZNATI DETALJI

Najbolja sportašica Hrvatske nekad se skrivala u skladištu jer nije voljela trčati

Foto: Instagram
16.08.2017.
u 10:55

– Sandra je 2001. godine selektirana u Osnovnoj školi A. B. Šimića u Dubravi. Štopao sam joj 60 metara, nije bila specijalno brza, ali s obzirom na svoju jaču konstituciju, jako se dobro i koordinirano kretala

Sandra Perković je u Londonu osvojila svoju petu medalju računajući samo svjetska prvenstva i Olimpijske igre. Još uvijek po broju medalja na ovim dvama natjecanjima nije najbolja hrvatska sportašica svih vremena. Prvo mjesto i dalje drži Janica Kostelić s ukupno 11 medalja, od čega devet zlatnih. Janica ima četiri olimpijska i pet svjetskih zlata, dok Sandra ima dva olimpijska i dva svjetska zlata. U svakom je slučaju još jednom potvrdila da se radi o velikoj šampionki.

A da nije bilo Igora Čordaša, Sandra možda danas ne bi bila tu gdje jest. U redu, svi će reći i to je istina, da je od nje prvakinju napravio Ivan Ivančić, ali zaslužan je i onaj tko ju je prvi put vidio i usmjerio u atletiku. A to je upravo Igor Čordaš, danas trener u klubu Zagreb-Ulix.

1/14

Vesela i zvrkasta djevojčica

– Sandra je 2001. godine selektirana u Osnovnoj školi A. B. Šimića u Dubravi. Štopao sam joj 60 metara, nije bila specijalno brza, ali s obzirom na svoju jaču konstituciju, jako se dobro i koordinirano kretala – počeo je priču Igor.

Uz Sandru na testiranju su tada bile Ana Balen, Ana Križanac, Ivana Miloloža, Dorotea Držetić, Vlatka Primorac, Angelina Tadić i Ana Vuić. Jasno, nijedna od njih nije ostvarila tako velike rezultate kao Sandra premda su u atletici bile dugo. Ali, primjerice, Ana Balen bila je pobjednica krosa Sportskih novosti, a Ana Križanac jedno je vrijeme bila hrvatska rekorderka na 3000 metara zapreke.

– Na treninzima Sandra nije baš voljela puno trčati. Čak se jednom sakrila u skladištu s rekvizitima za vrijeme zagrijavanja. Bila je vesela i zvrkasta. Tako se jednom po povratku s treninga u Boćarskom domu, zajedno s još dvoje klinaca, požurila ispred skupine i ušla u krivi tramvaj. Nastala je potraga u koju su se uključili i roditelji. Klinci nisu znali na kojoj stanici trebaju sići pa su se vrtjeli u krug tramvajem dok ih nismo našli na Kvatriću – rekao je Čordaš.

Prošla je i višeboj

Ubrzo je iz školske selekcije prešla u klub i bila dio neponovljive generacije Atletskog kluba Zagreb.

– Bila je to generacija koja je s klubom Zagreb bila kadetski i juniorski prvak Hrvatske te četvrta na Europskom kupu. U klubu su tada bile sestre Šimić, Ivana Lončarek, Ana Balen, Ana Križanac. Sve redom reprezentativke Hrvatske. Sandra je u klubu prošla višebojsku pripremu koja je bila odličan temelj za kasniju bacačku specijalizaciju – istaknuo je Čordaš koji je u svojoj karijeri trenirao brojne poznate atletičare i atletičarke poput Nikoline Horvat, Marka Prugovečkog, Andreje Ivančević, Ivane Lončarek.

Sandra je u Zagrebu počela trenirati kuglu i disk kod Hrvoja Cika, a onda ju je primijetio Ivan Ivančić i odveo u Dinamo. U to vrijeme Ivančić je bio veliko trenersko bacačko ime i imao je kvalitetnu skupinu atletičara i atletičarki u kojoj je Sandra pronašla svoje mjesto. I ispalo je za nju odlično jer je Ivančić ispunio obećanje koje je svima dao na početku njezine karijere. Rekao je tada: “Mala, ti ćeš biti olimpijska pobjednica” – zaključio je Čordaš. 

Komentara 10

KA
kajinx
16:46 16.08.2017.

Samo napišite nešto dobro o Hrvatima i eto luzera (losers) skupe se kao muhe na *****. Hoćete nekoga koji dobro govori, slušajte radio.

KA
kajinx
16:49 16.08.2017.

Od ovog balkanskog EU Janeza ne možeš ostati. Odi u školu učiti Pomorska pravila razgraničavanja.

Avatar Orlando!
Orlando!
13:51 16.08.2017.

svaka čast na sportskim retultatima, ali ona, isto kao Sara Kolak, kad progovore nekako su čudne, kao da imaju isti poremećaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije