Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKE DVORANE

Sad imamo dvorane, ali zato nemamo novca za kotizacije

arena zagreb
UPI-2M
03.12.2009.
u 08:47

Za pravo da organiziramo Europsko vaterpolsko prvenstvo sljedeće godine u Zagrebu, Lenu ćemo morati platiti kotizaciju od čak 800.000 eura.

U ukupnim troškovima tog prvenstva, koji se procjenjuju na 16 milijuna kuna, to je više od trećine. Ne treba zaboraviti da povrh toga moramo biti spremni platiti i smještaj za (najviše) 105 osoba koje će u Zagrebu boraviti između pet i 15 dana.

Eurobasket 100 milijuna

No, tih vaterpolskih 800.000 eura prava je sitnica prema čak tri milijuna eura koliko stoji kotizacija za organizaciju košarkaškoga EP-a. Za EP 2013. i Hrvatska se kani kandidirati, ali još nije odlučeno hoće li u taj projekt ući samostalno ili s nekim od susjeda. Bilo je ideja da u organizaciju idemo sa Slovencima, no oni su odlučili ići sami, pa ćemo možda bolje sreće biti s BiH. Ukupna cijena tog EP-a procjenjuje se na 13 milijuna eura i HKS-u doista neće biti lako da sam pribavi gotovo 100 milijuna kuna.

U svim tim primjerima zapravo i leži odgovor na pitanje zašto se Hrvatska, sad kad ima dvorane, teško odlučuje na kandidaturu za velika europska i svjetska natjecanja. Šest dvorana sazgrađenih (uz ostalo) za potrebe rukometnoga SP-a (u Zagrebu, Poreču, Zadru, Osijeku, Splitu i Varaždinu) ostaje tako s premalo vrhunskih sportskih sadržaja.

– Činjenica je da su kotizacije iznimno visoke. U međunarodnim sportskim organizacijama opravdavaju ih time da se radi o vrlo atraktivnim natjecanjima na kojima se može i zaraditi. I dok god za organizaciju takvih prvenstava bude velika konkurencija, kotizacije se neće smanjivati – kaže predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Zbog recesije i pomanjkanja novca, HOO se u posljednje vrijeme postavlja mnogo restriktivnije kad je u pitanju organizacija velikih međunarodnih priredaba.

Umjesto pršuta – kikiriki

– U tome slijedimo politiku Vlade, jer se bez njezina jamstva i ne može dobiti organizacija takvih natjecanja. Umjesto da organiziramo sve i svašta, želimo se usredotočiti na nekoliko velikih sportskih priredaba, a uvjet je da ponuđač ima zatvoren proračun. U 2010. godini takve priredbe su Europsko vaterpolsko prvenstvo u Zagrebu i Svjetski atletski kup u Splitu – objasnio je Zlatko Mateša.

Predsjednik HOO-a slaže se s time da su Hrvati dosad možda i pretjerivali u gostoljubivosti (dok drugi nude kikiriki i slane štapiće, mi goste dočekujemo s pršutom i sirom), ali i u tome će ubuduće biti nužne uštede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije