Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOO ODLUČIO

Ruski sportaši moći će nastupati na OI uz stroga ograničenja. Ekipama nastup i dalje zabranjen

IOC allows Russian athletes to take part in the Olympics
Foto: Marijan Murat/DPA
1/3
08.12.2023.
u 17:18

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta"

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportašima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja. Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna. Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

GALERIJA City u teškoj utakmici pobijedio Leipzig i osigurao prvo mjesto u skupini

IOC allows Russian athletes to take part in the Olympics
1/45

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta". Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup a OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.

VEZANI ČLANCI:

U rujnu je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.

VIDEO Bivši NBA igrač Gordan Giriček o teškom periodu u svojoj karijeri: 'Sjeo sam na kauč i plakao'

Komentara 3

DU
Deleted user
22:38 08.12.2023.

Treba bojkotirari igre dok nastupaju ti koji ne osuđuju fašizam svoje države

Avatar Jopa
Jopa
18:45 08.12.2023.

Ne bi smjeli dok se ne povuku iz Ukrajine.

DD
DD
21:30 08.12.2023.

Bravo 🙌

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije