Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rudić: Matešina ostavka je pitanje moralne odgovornosti

Ratko Rudić (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
09.11.2013.
u 11:45

S Vrdoljakom je do prvog konflikta došlo na OI u Atlanti '96. kad sam vodio Italiju gdje mi je prijetio u odnosu na kćerku, spominjao grobove... To je neka njegova fiksacija. Čudno mi je da institucije nisu reagirale - kaže Rudić.

Ostavka Zlatka Mateše je pitanje moralne odgovornosti, poručio je Ratko Rudić komentirajući posljednje događaje u Hrvatskom olimpijskom odboru. Ustanovljeno je da je Sportska televizija, čiji je HOO vlasnik dužna više od 100 milijuna kuna, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tvrdi da su sredstva trošena nenamjenski.

Osim toga, Vlada nije prihvatila financijsko izvješće HOO-a, a pa se postavlja pitanje treba li predsjednik Mateša podnijeti ostavku.

- To je pitanje moralne odgovornosti. Kod nas ne vidimo puno primjera da netko zbog moralne odgovornosti ponosi ostavku - rekao je Rudić gostujući na Radiju 101.

Podsjeća li HOO po načinu funkcioniranja na Hrvatsku gospodarsku komoru?

- Predsjednik HOO je izabran demokratski i to mu se ne može osporavati. Njegov rad prolazi kroz procjenu, ali je tu i pitanje kako se biraju kandidati koji dolaze na ta mjesta.

Ipak, jedan od najtrofejnijih hrvatskih trenera tvrdi da Sportska televizija mora opstati.

- Sportska televizija je, ne ulazeći u to što se tamo radilo, potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u.

U svijetu je rijetkost da su olimpijski odbori vlasnici televizija. Zašto HTV koji je nacionalna televizija koja se financira iz pretplate nema sportski kanal?

- Često se bavimo tom temom i imali smo puno kontakta s ljudima s televizije i sugerirali im da trebaju imati sportski kanal. Odnos HRT-a prema sportu je malo čudan. Pojedine sportske priredbe imaju najveću gledanost i to je jedan od najvažnijih programa. Nitko iz sporta nije u programskom vijeću što je samo jedan pokazatelj. Ne možemo sport gledati samo kroz prizmu komercijalnog uspjeha. Sport bi morao imati posebni program u okviru javne televizije. U Italiji je nacionalna televizija RAI pokrenula sportski kanal što je bio pun pogodak pa su pokrenuli i drugi sportski kanal. Nema razloga da HTV ne napravi isto. Treba pronaći rješenja da jedna televizija prenosi sport. Ne bih želio ulaziti u detalje jer nisam ekspert za takva pitanja. Potreba postoji i to treba riješiti.

'Ne razumijem zašto me Vrdoljak napada'

Rudić je radio na strategiji hrvatskog sporta s ministrom Željkom Jovanovićem.

- Odredili smo osnovne smjernice kako bi se trebao pripremiti razvoj hrvatskog sporta u sljedećih osam godina, a odluku donosi Sabor. Vrhunski sport nije financiran kao što je to slučaj u drugim zemljama u našem okruženju. Primjerice, u Italiji je pet puta veći budžet za vaterpolo ili plivanje. Srbija i Mađarska imaju četiri puta veći budžet. Nitko se nije želio upuštati u pripremu financiranja hrvatskog sporta i takva se situacija nastavila i danas. Nemamo kategorizacije sportova gdje bi se odredili sportovi koji su od interesa za državu. Nitko ne može financirati sve, ali se nadam da će se riješiti pitanje kategorizacije sporta.

Rudić se spominje kao Matešin nasljednik na čelu HOO-a.

- Nemam ambicije biti predsjednik HOO-a.

Ratko Rudić

trofejni vaterpolski trener

- Nisam obnašao funkcije takvog tipa i ne želim se naći na takvoj pozicije. Ne želim ulaziti u takve kalkulacije.

Mateša je na čelo HOO-a došao iz Hrvatskog bridž saveza.

- Ne možemo podcijeniti ni jedan sport. Bridž je pri obitelji sportova i svi sportovi imaju veliku važnost.

Počasni predsjednik HOO-a Tonči Vrdoljak često napada Rudića.

- To je priča koju ja ne razumijem. Došlo do konflikta na OI u Atlanti '96. kad sam vodio Italiju gdje mi je prijetio u odnosu na kćerku, spominjao grobove... Ja sam pobijedio Hrvatsku pošteno i nije bilo razloga za takav ispad. On je do sad 'sto puta' prekršio olimpijsku povelju. Ja tog čovjeka niti znam niti sam bio s njim u kontaktima. Ne kontaktiramo, to je nešto čudno i neka fiksacija. Čudno mi je da nitko od institucija nije reagirao i rekao da čovjek krši povelju i radi na način koji nije prihvatljiv.

Kako nitko iz Međunarodnog olimpijskog odbora nije reagirao na to?

- Dosta ljudi iz toga miljea je u poodmakloj dobi. Imaju poziciju koja je vrlo ugodna, putuje se najkvalitetnijim prijevozom i odsjeda u najkvalitetnijim hotelima... Ne želi pokretati bilo kakve procese vezane uz njihov rad.

Treba li Vrdoljak još HOO-u?

- Mateša i olimpijsko vijeće bi trebalo reagirati na njegove ispade, ipak je on počasni predsjednik HOO-a - odgovorio je Rudić.

Odlazi u Brazil

Kako komentira rad ministra Jovanovića i njegov stil komuniciranja?

- Ja nemam taj stil. Mislim da bi trebao staviti loptu na zemlju. No, napravio je veliku stvar što još ni jedna vlada nije uspjela napraviti. Izborio za naknade za vrhunski sport i za to mu treba odati priznanje.

Jesu li mu isplaćene sve nagrade?

- Od Vlade da, ali od Saveza ne.

Marin Čilić je nedavno suspendiran na četiri mjeseca zbog dopinga da bi se kasnije ustanovilo da nije uzimao nedopuštena sredstva.

- Đoković, Ivanišević i Čilić su u pravu što kritiziraju, ali moraju biti svjesni da mogu trpjeti posljedice zbog toga.

Kako Rudić gleda na česte smjene trenera u Dinamu?

- Naravno da se ne mogu složiti s tim smjenama jer smatram da samo studiozni rad može donijeti rezultate. Trener mora biti gazda i autoritet.

Uskoro odlazi u Brazil koji ga želi za izbornika.

- Brazil je razina niže od svih reprezentacija koje sam trenirao. Period od dvije i pol godine je vrlo kratak, ali ću pokušati napraviti najbolje što mogu ako se dogovorimo.

Komentara 3

Avatar birtijas
birtijas
13:45 09.11.2013.

pa šta si se to sada sjetio ?

MA
MaJu
17:08 09.11.2013.

Ne zeli se imati sportski kanal u Hrvatskoj, jer je sport najuspjesnija akttivnost u RH, pa bi hrvatski domoljubi imali razloga veseliti se i biti ponosni!

MA
MaJu
18:04 09.11.2013.

Rudić: "Matešina ostavka je pitanje moralne odgovornosti!" Javio se pravi! (Kandidat za njegovo mjesto!) Citat: "Rudić je radio na strategiji hrvatskog sporta s ministrom Željkom Jovanovićem."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije