Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISA STUBLIĆ:

'Roditelji su me gledali i bili su više uzbuđeni od mene'

Lisa Stublić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
04.11.2013.
u 23:06

– Newyorški maraton mi je tek šesti u karijeri. Nisam imala neki poseban cilj, htjela sam samo biti što bliže najboljima - rekla je Lisa.

Još prije samo par godina bilo je nezamislivo da neka hrvatska atletičarka bude među prvih 15 na Newyorškom maratonu, koji je uz Bostonski maraton jedan od najzahtjevnijih i najkvalitetnijih na svijetu. Sada imamo atletičarku koja trči rame uz rame s najboljima. Lisa Stublić osvojila je sjajno, 12. mjesto u konkurenciji 50.000 atletičarki i atletičara. Ta je brojka ujedno i limit tog maratona. Da nije, trčalo bi na njemu i više od 100.000 ljudi.

Tek šesti maraton

– Kada sam živjela u New Yorku i trčala za sveučilište Columbiju, nisam ni sanjala da ću jednog dana nastupiti na Newyorškom maratonu. U to vrijeme trčala sam najviše na 10.000 metara – kaže Lisa koja je lani postala prva hrvatska atletičarka koja je trčala maraton na Olimpijskim igrama.

U New York je došla kao pobjednica maratona u Zürichu, kao deveta s maratona u Berlinu, za koji kažu da je najjači u Europi. Trčala je maraton i na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 2011. godine i osvojila 27. mjesto.

– Newyorški maraton mi je tek šesti u karijeri. Nisam imala neki poseban cilj, htjela sam samo biti što bliže najboljima. Moje vrijeme 2:34.49 je za devet minuta sporije od mog rekorda, ali u New Yorku ionako nisam išla na novi rekord – istaknula je Lisa, koju su uza stazu bodrili roditelji.

– Oni su bili uzbuđeniji od mene. Majka mi je Amerikanka, a otac Ivan rođen je u Sisku. Trenutačno žive u Waterburyju. Nakon maratona otišli smo zajedno kući, kao nekada. Kod roditelja ću ostati tri tjedna – rekla je Lisa.

U Hrvatsku je došla prije sedam godina.

– Godine 2006. kupila sam avionsku kartu u jednom smjeru. Htjela sam otići u zemlju u kojoj mi je rođen otac. U početku sam trčala na duže pruge i na 3000 metara sa zaprekama, a onda mi je moj trener Slaven Petrović rekao da počnem trenirati maraton. I već sam u prvom nastupu u maratonu, u Berlinu 2010. godine, postigla normu za svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre u Londonu.

London za zaborav

Htjela je na OI dobar rezultat, ali...

– Sve je bilo dobro do 25. kilometra, a potom me noge jednostavno više nisu slušale. Čak sam mislila i odustati, no na kraju sam osvojila 52. mjesto i postigla bolje vrijeme nego sada u New Yorku, 2:34.03 – rekla je Lisa Stublić.

Od šest najvećih maratona, Lisa je trčala u Berlinu i New Yorku. Na listi želja ostaju joj još Boston, London, Tokio i Chicago.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije