Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale klupskog SP-a

Rakitić može postati sedmi Hrvat s naslovom, Japanci mu dali zanimljiv poklon!

Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.12.2015.
u 09:28

Rakitić može postati 8. Hrvat s titulom svjetskog klupskog prvaka.

Danas u 11.30 sati (Arenasport 1) u finalu Svjetskog klupskog prvenstva za naslov će se boriti Barcelona i River Plate. Katalonska momčad ima dva naslova iz bliže prošlosti (2009. i 2011.), dok River na titulu čeka još od 1986. godine. Prema kladionicama, Barcelona je veliki favorit, pa čak i u slučaju da ne zaigra Lionel Messi, koji ima problema s bubrežnim kamencima.

No, imaju Katalonci sjajnog Suareza, koji je s tri gola odlučio polufinale protiv Guangzhoua (3:0). Motiva momčadima neće nedostajati, jer pobjednik će uz pehar dobiti od Fife čak pet milijuna dolara. Poraženi će pak kući otići s 3,7 milijuna USD.

Barcelona zaludila Japance

Bude li danas igrao, Messi će imati poseban motiv, jer River Plate nije ga želio uzeti kada je bio 12-godišnjak, zato što je bio – premalen! Leo je proveo nekoliko dana na probi, bio je najbolji strijelac turnira, oduševio je trenera omladinske škole, no transfer nije bio realiziran jer je tadašnji predsjednik Rivera poručio da je Messi premlad. A kažu da odlučujuće bilo to što je bio vrlo nizak za svoju dob.

Nogometaši Barcelone ovih se dana u Japanu osjećaju kao Beatlesi 1966., a tu popularnost osjetio je i Ivan Rakitić kojemu su navijači iz Japana jučer uručili personaliziranu figuru japanskog plavokosog animiranog junaka Son Gokua.

– Mislim da postoji mala sličnost između mene i tog junaka iz crtića, počašćen sam što su izradili figuru samo za mene. Ovdje u Japanu je predivno, nevjerojatno je kako su nas toplo primili. Odužit ćemo im se pobjedom protiv Rivera – poručio je Raketa.

Osvoji li Barcelona danas trofej, Ivan Rakitić postat će sedmi hrvatski nogometaš koji se okitio naslovom svjetskog klupskog prvaka. Alenu Bokšiću to je uspjelo s Juventusom 1996. godine, Davor Šuker i Robert Jarni trofej su podigli 1998. godine s Realom, braća Kovač u Bayernu su slavili 2001. godine, a s Bayernom je prvak, ali 2013. godine, bio i Mario Mandžukić.

Zanimljivo, Robert Kovač izjavio je da mu je svjetski naslov iz 2001., kada je Bayern s 1:0 pobijedio Bocu, najdraži trofej u karijeri! Bio je to i jedan od najdramatičnijih finala, Bavarci su do pobjede došli golom Kuffoura u 109. minuti.

Da nije bio ozlijeđen, trofej bi prošle godine s Realom osvojio i Luka Modrić, no on nije ni putovao na turnir u Maroko.

Mario Mandžukić je pak jedini Hrvat koji je zabio na završnicama klupskih SP-a. Bio je strijelac u polufinalnoj pobjedi Bayerna protiv Guangzhoua (3:0).

Samo Europa i J. Amerika

A Tomislav Ivić jedini je hrvatski trener koji je podigao trofej najboljeg svjetskog kluba. Bilo je to 1986. godine s Portom, a u finalu je nadmudrio Penarol s 2:1. Doduše, tada se za naslov najboljeg na svijetu igrala samo jedna utakmica – prvak Europe igrao je protiv prvaka Južne Amerike.

Prvi put predstavnici svih kontinenata uključeni su od 2000. godine. No, i od tada naslov su osvajali samo Europljani ili Južnoamerikanci... Australci, Azijci i Afrikanci još će neko vrijeme morati pričekati.

>>Barcelona na krilima Suareza u finalu, Rakitić asistent

Komentara 4

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:02 20.12.2015.

Rakitić može postati jedan od rijetkih Švajcaraca s naslovom, Japanci mu dali zanimljiv poklon jer cijene MIlka čokoladu i švajcarske banke!

Avatar HRVATsMOZGOM
HRVATsMOZGOM
12:14 20.12.2015.

u naslovu piše 7 Hrvat a ispod 8 Hrvat pa onda opet 7 Hrvat sa titulom prvaka svijeta, daj se odlučite.

Avatar HRVATsMOZGOM
HRVATsMOZGOM
12:22 20.12.2015.

1.Bokšić 2.Šuker 3.Jarni 4.Robert K 5.Niko K 6.Mandžukić 7.Tomislav Ivić dosadašnjih 7 i Rakitić 8.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije