Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanjaju naslov

Rijeka može biti i prvak, bude li se sudilo dobro

Ivan Krstanović
Foto: Goran Kovacic/pixsell
16.08.2014.
u 16:00

Rijeka je sada jača no što je bila 1999. godine kada je Croatia bila moćnija, no tada su bijelima naslov jednostavno oteli.

Rezultati, stabilnost, način igre i atmosfera u momčadi Rijeke ove sezone opravdano podižu ljestvicu očekivanja do najviše točke. Rijeka u ovakvom stanju sigurno može ugroziti poziciju Dinama! Kada bi novac bio jedino mjerilo uspjeha u nogometu.

Veliki proračun plavih

Rijeka u prvenstvu nema šanse uz Dinamo zbog jednostavnog razloga: Zdravko Mamić osigurao je Dinamu godišnji proračun veći od 20 milijuna eura, a predsjednik Rijeke Damir Mišković godišnje troši otprilike triput manje. Iako Rijeka ima puno manje troškove održavanja od Dinama, u optimalnim uvjetima razlika u platežnoj moći ipak je prevelika da se ne bi osjetila u ligaškom natjecanju. Konkretno, Mamić u zadnje vrijeme dovodi igrače Manchester Uniteda (Henriquez) i Dinama iz Kijeva (Vukojević), a Mišković igrače Maribora (Cvijanovič) i Slavena Belupa (Čanađija).

Međutim, kvaliteta igrača ne mora biti presudna u ligaškom natjecanju ako struka (ne) zna što radi! Rijeka se prvi i zadnji put borila za naslov prvaka u sezoni 1998./1999. s Croatijom.

Trener Rijeke Nenad Gračan tada je raspolagao s igračima (Tafra, Milinović, Mijatović, Hasančić, Musa, Balaban...) koji se nisu mogli uspoređivati s jednom od najboljih Croatijinih momčadi na vrhuncu moći Zlatka Canjuge.

Dinamovci nose Rijeku

Rijeka je na kraju prvenstva 1999. godine trebala biti prva, ispred momčadi za koju su igrali brončani igrači na SP-u 1998. godine: Ladić, Prosinečki, Jurić, Šimić i Kozniku. Osim brončanih igrača u momčadi prvaka igrali su kasnije redom reprezentativci Bišćan, Šokota, Sedloski, Mujčin, Tokić, Rukavina, Tomas... Croatia je te 1999. godine u Ligi prvaka igrala 0:0 na Old Traffordu s europskim prvakom Manchester Unitedom!

Siromašna Gračanova Rijeka trebala je u sezoni 1998./1999. osvojiti prvenstvo, no na kraju nije presudila kvaliteta igrača nego kvaliteta suđenja u zadnjoj utakmici protiv Osijeka. Način na koji je momčad Matjaža Keka ostvarila niz od devet pobjeda u ovoj sezoni djeluje impresivnije nego ijedan pozitivan niz Rijeke u HNL-u, uključujući i Gračanov niz od 10 pobjeda u sezoni 1998./1999. Kek dvije sezone sustavno podiže kvalitetu igre momčadi u kojoj najbolji igrači (Kramarić, Krstanović, Tomečak, Brezovec) nisu mogli igrati u Dinamu. Kekova Rijeka triput je pobijedila Dinamo u zadnje tri utakmice, Hajduk odavno nije na razini Rijeke.

>> Rijeka na krilima sjajnog Kramarića pobijedila Split 3:0

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar cluesblues
cluesblues
17:16 16.08.2014.

dal se to odnosi na sudjenje utakmice rijeka istra kad je rijeka uzela bodove zahvaljujuci sucima? da, uz takvo "dobro sudjenje" svasta je moguce...

B2
bokida 2
16:56 16.08.2014.

Rijeka može biti prvak ali samo kada nebi bilo Dinama.Vi novinari stalno nekog dižete po izgledu prvih par utakmica. Pogledajte za mjesec dana kada se ovi u Maksimiru poslože . Opet će na kraju ono bez muke biti plus dvadeset.. Viđeno svake godine.

DO
dodotatino
16:14 16.08.2014.

vi ste stvarno sve samo ne sportski novinari. Toliku mržnju prema klubu i jednoj osobi samo zato što imaju uspjeh nemoguće je shvatiti. Neka Rijeka bude prvak ako bude bolja, a što ako na stranu Rijeke bude suđenje kao npr. sa Istrom. Sramite se reketarite klub i pojedince. Nije niko kriv što i drugi klubovi ne mogu osigurati veći buđet. Na vašu novinarsku žalost nema honorara od Dinama da se ljepo piše pa vi smo i dalje pljujte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije