Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjegovi

Reja je prvi trener za kojeg je naš klub dobio odštetu!

Edoardo Reja
Ivo Čagalj/Pixsell
10.02.2010.
u 20:40

Nije mnogo stručnjaka iz hrvatskih odlazilo u velike europske klubove. Ivić je iz Hajduka otišao na klupu europskog prvaka Porta, a Zebec je nakon otkaza u Dinamu preuzeo Bayern i donio mu naslov prvaka nakon 37 godina.

Edoardo Reja je naprasnim odlaskom s Hajdukove klupe ponovio “izdaju” Tomislava Ivića iz 1987. godine. Veliki je splitski stručnjak, poput Reje, usred priprema dignuo sidro s Poljuda i otišao u Porto. Iviću se može još manje zamjeriti nego Reji, njega je u tom trenu zvao i europski prvak, što je počast koju nije dobio niti jedan hrvatski trener.

Ivić je još dva puta iz Hajduka odlazio u velike europske klubove, 1976. godine naslijedio je Rinusa Michelsa na klupi Ajaxa, a 1980. godine preuzeo je Anderlecht.

Vlatko iz Dinama u Rapid

Samo je još Josip Skoblar iz Hajduka otišao u veliki klub, 1987. u HSV, u kojemu je, naslijedivši Ernsta Happela, ostao tek nekoliko kola, dok je Sergije Krešić dva puta nakon odlazaka s Poljuda dobio angažmane u Španjolskoj; 1987. u drugoligašu Burgosu, a 2008. u prvoligašu Numanciji.

Branko Zebec bio je prvi trener kojega je Dinamo lansirao u veliki klub. Zebec je uoči finala KVG-a 1967. godine otišao iz Dinama i brzo dobio angažman u Bayernu, s kojim je napravio sjajan posao, osvojivši naslov prvaka 1969. godine, prvi za Bayern nakon 37 godina.

Vlatko Marković iz Dinama je 1983. otišao u bečki Rapid, a godinu kasnije Miroslav Blažević pobjegao je u švicarski Grasshopper. Ćiru nisu pod Alpama dočekali kao velikog trenera, nego velikoga motivatora, što ga i danas žulja kao kamenčić u cipeli.

Ćiro s konja na magarca

– Oni govore njemački, ja francuski, a mi odmah postali prvaci! Kako to, ako sam samo veliki motivator? – prisjeća se Ćiro slavnih ciriških dana.

Blažević je iz Dinama odlazio i u Nantes (1988.), a nakon Mamićeva progonstva put ga je 2003. godine odveo i u Muru. S konja na magarca prešao je i 2005. godine kada je iz Hajduka otišao u švicarski Xamax i ispao iz prve lige.

Otto Barić ražalostio je 1997. Canjugu odlaskom u turski Fenerbahçe, a Jurčević i Soldo su prve inozemne angažmane dobili nakon otkaza u Dinamu; u Salzburgu, odnosno Kölnu.

Komentara 3

VN
van ness
06:08 11.02.2010.

Malo ste vi to zbrzali Tomislave. Ivicu se, velte manje moze zamjeriti jer je posao u Porto, koji je bio EU prvak. E, sada tko je tu Talijan, a tko Splicanin? I kakve veze ima sto su onoga zvali prvaci, a ovoga fenjerasi. Razmislite malo, molim!

RA
razočarani1
23:12 10.02.2010.

pravi stručnjak.hajduk je jako napredovao.al u dalmatinskoj zagori....

SL
S. Luka
00:32 11.02.2010.

Sldo nije dobio otkaz vec sam odstupio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije