Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ KOŠARKAŠKE BAJKE?

Raspad u KK Zadru

Zadar - Cibona (1)
Filip Brala/Pixsell
16.03.2011.
u 15:00

KK Zadar doživio je totalni financijski kolaps i sada, kada se pridoda najnovija “čestitka" Porezne uprave, dug navodno premašuje 50 milijuna kuna

Jadranska liga, kako se prvotno trebala zvati današnja regionalna NLB liga, od sljedeće godine vjerojatno neće imati ni jedan košarkaški klub s Jadrana. Riječani i Šibenčani unatoč talentima trajali su kratko, a Split, iako nekad trostruki prvak Europe, definitivno je potonuo prije nekoliko godina i više uopće ni ne ističe preveliku želju za povratkom.

Posljednji je ispao nekada također regionalni i europski velikan te jedini hrvatski klub koji je osvojio regionalnu ligu – KK Zadar. U utrci za opstanak s također prezaduženom Crvenom zvezdom Zadar je posustao i s obzirom na pravila lige koja ne dopuštaju  posljednjem na ljestvici igranje u sljedećoj sezoni, ispao iz NLB lige. A ne tako davno Zadar je silovito lovio povratak u Euroligu. Europske su propozicije u jednom trenutku nalagale obvezu igranja u dvorani kapaciteta 10.000 gledatelja, a legendarne Jazine su ionako postale tijesne i to pogotovo za najveći spektakl – gostovanja Cibone u Zadru.

Zadar je tijekom krize hrvatske reprezentativne i klupske košarke gotovo jedini i punio dvoranu pa se Grad Zadar zadužio obveznicama i na posljetku gradio jednu od najljepših dvorana u Hrvatskoj, vrijednu gotovo 30 milijuna eura. Baš u posljednjoj sezoni u Jazinama 2007./08. godine KK Zadar se osvajanjem titule prvaka Hrvatske te istodobno i ulaskom u Final four NLB lige približio Ciboni na svega dva boda razlike u natjecanju za igranje u Euroligi. Zadar je skupio odličnu, ali i preskupu momčad, vrijednu navodno i više od tri milijuna eura.

No, Cibona je opet dovela i skuplje igrače i Zadru je Euroliga ostala daleka. Neki su skloni reći da su u tom natjecanju i Zadar i Cibona potonuli. Za zadarske okvire basnoslovni ugovori i trenerima i igračima potpisivani su i dalje, a nakon što su prestale isplate plaća igračima uslijedile su blokade računa, pa kratkotrajne deblokade, pa nova zaduživanja... Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, kojeg je uz zadarskog ministra Božidara Kalmetu prije nekoliko dana v.d. direktor KK Zadra Nebojša Belić okrivio za odgovornost za propast Zadra zbog miješanja u poslove struke, nakon prozivke govorio je o ugovorima igračima:

– Igrači, i to i oni prosječni, tražili su 100.000 eura po godini. Nekad se ostvario rezultat s nešto više od pola milijuna eura, a potom s tri milijuna eura nismo napravili ništa. Problem je u tome što smo vjerovali struci i što se nismo dovoljno miješali – replicirao je Zvonimir Vrančić. On je prije točno godinu dana u apelu za spas KK Zadra rekao da Klubu treba pomoći da se ne ugasi. No, tada je za zadarske potrebe skupljen samo simboličan iznos, a da već po donošenju ovogodišnjeg proračuna Grad nije uplatio, kako je rekao Vrančić, gotovo sav novac od predviđenih sedam milijuna kuna, KK Zadar bi se već ugasio prvog siječnja ove godine. Vrančić je objavio da osim grada nitko drugi od sponzora ove godine nije dao ni kunu i da je tome pridonijela kriza.

KK Zadar doživio je totalni financijski kolaps i sada, kada se pridoda najnovija “čestitka" Porezne uprave, dug navodno premašuje 50 milijuna kuna. U najoptimističnijoj varijanti preoblikovanjem KK Zadra dugovi će postati udio u klubu. A do nekih boljih vremena Zadar će morati zaboraviti na kupovinu igrača i ponovno se okrenuti svojoj košarkaškoj školi koja je posljednjih godina potpuno zakazala i zbog čega će povratak na regionalnu i europsku scenu vjerojatno potrajati i mnogo dulje nego što se nadaju razočarani navijači iz grada košarke.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
17:38 16.03.2011.

evo bbb vam šalju mamića...

OB
-obrisani-
19:44 16.03.2011.

Treba pod hitno kao igrače reaktivirati Đerđu, Skroču, Perinčiča i Stojka Vrankovića a trener neka bude Moka Slavnić ili Šakota da sve bude kao u starim dobrim vremenima bratstva i jedinstva..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije