Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNAK Marko Rašo spasio suca Svilokosa

Rašo: Reagirao sam instinktivno, ali ne i napamet

12.01.2009.
u 16:26

Iako su nogometaši Zadra napravili sjajan posao osvajanjem 2. mjesta na Dvoranskom prvenstvu, cijele Hrvatske mnogo se više dojmio postupak njihova mladog nogometaša Marka Raše. Taj je 19-godišnjak pred TV-kamerama svojom prisebnom reakcijom i hrabrošću možda čak i spasio život suca Vlade Svilokosa iz Siska.

U toj utakmici 2. kruga natjecanja između Zadra i Šibenika u Dvorani Krešimira Ćosića svi su u u subotu u šoku i nevjerici gledali kako se Svilokos iznenada srušio, a njegovo se tijelo počelo nekontrolirano trzati u napadaju epilepsije. Svi osim Marka Raše, koji je prvi pritrčao sisačkom sucu te ga okrenuo na bok.

Naučio na prvoj pomoći
– Reagirao sam instinktivno jer sam, kao vjerojatno i svi ostali, u trenutku kada se nakon onih silnih trzanja Vlado Svilokos odjednom umirio, pomislio na najgore. Ono što se događalo Svilokosu dotad nisam nikad vidio, no želeći mu pomoći primijenio sam praksu iz prve pomoći kako su nas učili u autoškoli. Ni sam ne znam kako sam skupio hrabrost i ostao priseban – kazao nam je 19-godišnji nogometaš Zadra koji kaže da je, kad se nagnuo nad sisačkog suca, vidio da mu je jezik upao u ždrijelo.

Nisam junak
– Instiktivno sam gurnuo prste u njegova usta kako bih izvukao jezik van i spriječio da se uguši. Uopće nisam razmišljao da bi mi Svilokos možda mogao odgristi prste. No budući da je Vlado stiskao zube, jezik mu nisam uspio izvući van. Srećom, ubrzo je u pomoć priskočila ekipa hitne medicinske pomoći koja mu je uspjela izvaditi jezik te su mu dali nekakvu injekciju – kazao nam je Marko Rašo, koji o cijelom događaju priča iznimno mirno, a dojam je kao da mu je zbog iznenadne pozornosti javnosti i neugodno.

Tako i na pitanje osjeća li se junakom 19-godišnji nogometaš kaže kako uopće ne misli da je spasio život međunarodnog suca iz Siska.

– Ma, samo sam se prvi našao pored sučeva tijela. A i vjerojatno to nije bio tako jak napad epilepsije da Svilokos od toga umre – istaknuo je Marko Rašo te dodao kako mu je preksinoć u Dvorani Krešimira Ćosića bilo iznimno drago da vidi Vladu Svilokosa kako na tribinama bezbrižno sjedi u društvu svoje supruge.

– Rekao mi je da se dobro oporavlja, da mu je bolje. Ja sam mu pak odgovorio kako me u subotu jako prestrašilo kada sam vidio što mu se događa. Hvala Svilokosu što mi je zahvalio poklonivši mi svoj sudački dres ispred cijele dvorane i pred televizijskim kamerama. Lijepa gesta, ali nisam naviknuo biti u središtu pozornosti, pa mi je bilo malo neugodno – naglasio je nogometaš Zadra koji igra na mjestu lijevoga veznog i koji je označen nasljednikom Marina Tomasova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije