Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJEPITE SE PRIJE PUTA!

Putnicima za Brazil još samo 9 dana za cijepljenje

Cijepljenje
Reuters (Ilustracija)
24.05.2014.
u 12:30

Cijena cjepiva je 280 kuna, a cijepljenje se mora obaviti najkasnije deset dana prije polaska na put.

Svi koji se spremaju na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil moraju se cijepiti protiv žute groznice. Cijena cjepiva je 280 kuna, a cijepljenje se mora obaviti najkasnije deset dana prije polaska na put. Obveza ne vrijedi za one koji su već jednom primili to cjepivo budući da najnovija istraživanja pokazuju da jedna doza pruža doživotnu zaštitu.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo podsjećaju i da se treba čuvati malarije. Onima koji će putovati u područje Amazonije savjetuju da provode sve mjere zaštite i da obavezno uzimaju lijekove protiv malarije. Preporuka je i da se nakon povratka u Hrvatsku jave u nadležnu epidemiološku službu kako bi testirali krv na uzročnike malarije.

Onima, pak, koji u Brazilu namjeravaju ostati dulje i koji planiraju posjećivati ruralna područja savjetuje se i cijepljenje protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa. Kontakti i susreti s ljudima iz različitih dijelova svijeta donose i povećani rizik izloženosti uzročnicima zaraznih bolesti koje su kod nas eliminirane, poput dječje paralize, difterije, ospica i sl. Putnici u Brazil bi, stoga, trebali provjeriti i jesu li tijekom života primili sva obavezna cjepiva.

>> Dresomat: Odjenite se u svoje boje na svakom koraku

Ključne riječi

Komentara 1

CH
choco
12:40 24.05.2014.

Simunicu taj trosak nece trebati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije