Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA Sportske igre mladih

Prva smjena finalista u Splitu - neki su upoznali grad, neki se zaljubili...

sportske igre mladih (1)
Foto: sportske igre mladih
1/4
06.08.2011.
u 13:49

Zahvaljujući INA Sportskim igrama mladih, Split je i ove godine okupljalište mladosti i smijeha koja uživa upoznavajući Split i cijelu Hrvatsku

Velik je broj želja koje je saslušao Grgur Ninski. Ovaj tjedan taj broj je dodatno povećan. Zahvaljujući INA Sportskim igrama mladih, Split je i ove godine okupljalište mladosti i smijeha koja uživa upoznavajući Split i cijelu Hrvatsku. Nakon Županijskih natjecanja koja su održana u svim većim gradovima, pobjednici istih  su se po prvi put natjecali u tri regije, umjesto dosadašnjih šest. Želja organizatora bila je povećati kvalitetu natjecanja tako da su regionalna natjecanja održana u tri regije: Istok, Srednja Hrvatska i Regija Jug. Pobjednici Grada Zagreba, zbog velikog broja prijavljenih i jake konkurencije, direktno su se plasirali u Finale.

Samo najbolji dolaze u Split

Pobjednici regionalnih natjecanja finale igraju u Splitu, u tri različite smjene. Ovaj tjedan u prvoj smjeni djeca i mladi natjecali su se u uličnoj košarci, odbojci, odbojci na pijesku i šahu. Prije utakmica natjecatelji su imali priliku upoznati Split. Od šetnje Rivom do razgledavanja Dioklecijanove palače i posjeta Grguru Ninskom, čiji bi palac trebao pomoći u ostvarenju želja.

U ljepotama Splita uživao je i veliki broj djece, koji je zahvaljujući dobrom plasmanu na regionalnim natjecanjima prvi put u Splitu. I svatko od njih o dojmovima odgovara s osmijehom na licu kako uživaju u Splitu i kako ništa ne bi mijenjali.

Iako je sport osnovni i primarni cilj, Sportske igre mladih predstavljaju puno više od sporta. Kroz 80 tisuća djece možete upoznati 80 tisuća različitih priča o željama, uspjesima te nadanjima djece i mladih iz cijele Hrvatske. Prve simpatije, srednjoškolska zaljubljivanja, upoznavanje Splita i druženja samo su dio priče ove manifestacije. Zahvaljujući Igrama djeca i mladi upoznaju ne samo Split već i cijelu Hrvatsku, kroz županijska i regionalna natjecanja koja su raspoređena po cijeloj Hrvatskoj.

Filip Jakšić, 14-godišnjak iz Karlovca obožava dvoransku odbojku, a njegovu kvalitetu i kvalitetu momčadi potvrđuje i plasman na finale Sportskih igra mladih.

- U Splitu sam prvi put i do sad mi se sviđa. Ne bih puno toga mijenjao - kazao je uza smiješak Filip koji uz, Karlovac, navija i za Hajduk.

Prve simpatije česta su priča koja se može čuti. Antonela i Vilim upoznali su se prošle godine na Sportskim igrama mladih. Osim zajedničke ljubavi prema sportu i košarci, zajedno nastupaju i na Igrama – Antonela kao igračica, Vilim kao voditelj njenog tima ŽKK Čačinci koji je osvojio prvo mjesto u ženskoj košarci.

U kategoriji 1993. i mlađe pobjeda je otišla u ruke domaće momčadi iz Splita, simpatičnog naziva "Boli me glava".  Također, i u muškoj konkurenciji (1993. i mlađi) Splićani su bili najbolji zahvaljujući momčadi "Leteći medvjedići".

U kategoriji žene 2000. i mlađe, u šahu titula najbolje pripala je Magdaleni Muha iz Zagreba, dok je u kategoriji žene 1996. i mlađe najbolja bila Tamara Ljikar iz Vukovara. U najstarijoj kategoriji 1993. i mlađe zlatna medalja je otišla u ruke Barbare Rački iz Skrada.

U najmlađoj muškoj kategoriji, 2000. i mlađe, najbolji šahist je Miljenko Muha iz Zagreba, a u kategoriji 1996. i mlađi Ivan Vranković. Leonardo Prihoda iz Siska osvojio je prvo mjesto među šahistima u kategoriji 1993. i mlađi.

Na Igrama mogu sudjelovati svi

Iako su INA Sportske igre mladih, amaterskog karaktera te mogu besplatno sudjelovati sva djeca i mladi od 7 do 18 godina, iz godine u godinu na Igrama nastupaju i profesionalni sportaši kadeti i juniori, koji na Igre dolaze prvenstveno zbog zabave, i kako kažu, dobre organizacije. Primjer takvih igrača su Bruno Šimić i Tomislav Fuzel, inače kadetski reprezentativci u odbojci na pijesku. Njihova momčad "Bibinje" u rodni grad ponijela je zlato u kategoriji 1993. i mlađi.

Osim na Igrama, dečki su ove godine nastupali i na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo održano u Turskoj.

- Na Igre dolazimo prije svega jer se dobro zabavljamo. Upoznajemo naše vršnjake i družimo se. Svaka godina je na svoj način posebna - objasnio nam je Tomislav koji je na Igrama već petu godinu.

Inače, Bruno i Tomislav su višestruki prvaci u odbojci na pijesku i u dvorani na raznim natjecanjima. Odbojku su zavoljeli još u osnovnoj školi jer kako kaže Bruno:

- Odbojka je sport koji se igra glavom i nadmetanje je u prvom planu!

U mlađoj kategoriji, 1996. i mlađi istaknula se ekipa Zagreba koja je osvojila prvo mjesto. U ženskoj odbojci na pijesku, u kategoriji 1993. i mlađe najbolja je bila ekipa Zadar, a u kategoriji 1996. i mlađe najbolja je bila ekipa "Desetica" iz Čepina. U dvoranskoj odbojci u kategoriji 1996. i mlađe najuspješnija je bila ekipa Osijeka, a u 1993. i mlađe ekipa Kaštela. U muškoj konkurenciji, 1993. i mlađi, zlato je otišlo u ruke momčadi Mursa iz Osijeka.

Natjecanja se nastavljaju

Idući tjedan u drugoj smjeni natjecanja INA Sportskih igara mladih održat će se natjecanje u rukometu i graničaru. Treća smjena u Splitu će boraviti od 15. do 19. kolovoza i održat će se natjecanja u malom nogometu, stolnom tenisu, tenisu i badmintonu. Već tradicionalno, zadnji dani Igara predviđeni su za druženje djece iz regije kada na Međunarodnim danima dolaze djeca iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije.

Ovo je prva godina da su se Sportske igre mladih održale izvan Hrvatske. Zemlja domaćin bila je Bosna i Hercegovina u kojoj se prijavilo čak 11.000 osnovnoškolaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije