Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepa gesta

Prva pomoć na Maksimiru: Dinamo dio kampanje "Oživi me"

Dinamo
Foto: GNK Dinamo
1/12
16.10.2015.
u 10:55

- Drago mi je što se klub i ove godine uključio u ovu kampanju; dobro mi je došlo ponoviti gradivo od prošle godine

Modri su i ove godine sudjelovali u javnozdravstvenoj kampanji "Oživi me" koju organizira zaklada Hrvatska kuća srca. Nakon što se prošle godine prva momčad educirala o tome kako nekome pomoći u slučaju srčanog zastoja ove godine su to napravili naši mladići iz nogometne škole s kojima su bili i hrvatski reprezentativci Marko Pjaca i Josip Pivarić, kapetan Modrih Domagoj Antolić i Portugalac Ivo Pinto.

Dečki su za početak odradili teoretski dio gdje su im predstavnici zaklade objasnili koliko je zastoj srca česta pojava kod koje svaka izgubljena sekunda bez pružanja pomoći doslovno znači život. Kao što su naši igrači saznali svakom minutom koja prođe nakon zastoja srca šansa za preživljavanje osobe smanjuje se za 10-12%. Nakon kratkog predavanja na red je došla – praksa. Modri su tako uz stručni nadzor imali edukaciju na lutkama gdje su imali priliku pokazati što su naučili prošle godine kao i na predavanju.

- Drago mi je što se klub i ove godine uključio u ovu kampanju; dobro mi je došlo ponoviti gradivo od prošle godine. Hvala Bogu, ovo su jedini slučajevi kada pružam nekome prvu pomoć i dosad sam oživljavao samo ove lutke, ali nikada se ne zna što se može dogoditi i ovakve kampanje su jako bitne. Posebno je dobro što su s nama danas ovdje bili dečki iz naše nogometne škole jer važno je educirati mlađe generacije. Naravno, bilo bi sjajno da nikada ne budemo u situaciji kada ćemo morati pokazati što smo danas naučili, ali nikad se ne zna što život nosi – rekao je između oživljavanja lutki hrvatski reprezentativac Marko Pjaca.

Dinamo je već prošle godine prepoznao važnost ove kampanje i kao prvi sportski klub na ovim prostorima priključio se u ulozi glavnog ambasadora. Poznato je kako upravo među sportašima, a posebno nogometašima srčani zastoj predstavlja sve veći problem i svjedoci smo slučajeva u kojima se igrači ruše na treninzima i utakmicama. Nažalost, u nekim slučajevima im se nije stiglo pomoći i upravo zbog toga se GNK Dinamo uključio u ovu kampanju; kako se tako nešto nikada ne bi dogodilo na njihovim terenima.

- Svjedoci smo da se čak i nekoliko puta godišnje zna dogoditi da netko od nogometaša umre od zastoja srca na treningu ili utakmici što je grozno. Ponekada ne mogu pomoći niti liječnici koji odmah reagiraju, ali kada nema liječnika možda bi situacija bolje završila da su dečki oko unesrećenog bili educirani pomoći. Zbog toga, a naravno i zbog svakodnevnog života svih nas, ovakve kampanje su izuzetno vrijedne i sretni smo što možemo reći da smo, ne daj Bože da nekome stane srce, educirani pomoći i možda spasiti život – kaže lijevi bočni Modrih i reprezentacije Josip Pivarić.

Od mladih igrača Modrih koji su prošli edukacije zanimljiv je bio komentar jednog od njih koji se prisjetio utakmice najdražeg kluba u kojoj je, prema njegovim riječima, umalo trebala liječnička pomoć: - Sjećam se prije par godina utakmice protiv Ludogoreca na kojoj sam bio s tatom i bratom i stvarno nam je, posebno tati, skoro trebala prva pomoć kada je prvo Ludogorec poveo 2:1, a onda u 98. minuti Vida zabio gol za prolaz – prisjetio se kroz smiješak jedan od dječaka iz naše nogometne škole.

Šalu na stranu, srčani zastoj treba shvatiti itekako ozbiljno i GNK Dinamo je ponosan što su igrači prve momčadi prvaka, a od nedavno i nogometne škole educirani pomoći i nekome spasiti život.

Komentara 2

GM
Gusta magla
11:19 16.10.2015.

Hvale vrijedna akcija...puno bolje nego plava noc u Kvazaru za male navijace malog nogometa.

DI
dinamojavolim1
14:12 16.10.2015.

bravo decki,trebat ce ozivljavat puno novinara iz hr. medija kad opet osvojimo prvenstvo:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije