Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO U TJEDNIKU MAX!

Prva dama hrvatske košarke pod obruče je stala zbog brata Igora

Nina Premasunac
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
30.01.2016.
u 13:51

'Moram priznati da nikad ni u jednom klubu nisam osjetila toliku privrženost kao prema Medveščaku. Naši uspjesi rezultat su dugogodišnjeg rada i kolektivnog zalaganja te i ove godine planiramo nastaviti tradiciju osvajanja titula.'

Nina Premasunac trenutačno je bez dvojbe prvo ime najbolje hrvatske košarkaške lige (A1) za žene. Igra dobro i uvijek pruža maksimum. Kod nje nema neizvjesnosti i u rijetko kojoj utakmici ne pruži standardno dobre role koje često završe njezinim double-double učinkom. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max.

Požrtvovnost, borbenost i beskompromisnost pod koševima najljepši su ukras igre ove simpatične djevojke koja je u Zagreb stigla iz Pule. Najprije u Agram pa potom u Medveščak u kojem se dva puta okitila naslovom prvakinja Hrvatske i jednom Kupa. Njezine igre vesele sve fanove Medveščaka i reprezentacije Hrvatske jer je prije godinu i pol dana zbog puknuća prednjih križnih ligamenata morala na operaciju koljena te je godinu dana izbivala s parketa. Trebalo je sve to preživjeti, mukotrpno raditi i vratiti se.

Ozljeda – životno iskustvo

Nina, kako je koljeno?

– Nakon duge rehabilitacije, napokon se osjećam dobro, a ozljeda je sada iza mene. Svaki sportaš doživi veliki šok prilikom teške ozljede, a ja na to gledam kao jedno novo životno iskustvo.

Kako se osjećate u “koži prvakinja” Hrvatske? Smiješi vam se i treći naslov i drugi Kup?

– Moram priznati da nikad ni u jednom klubu nisam osjetila toliku privrženost kao prema Medveščaku. Naši uspjesi rezultat su dugogodišnjeg rada i kolektivnog zalaganja te i ove godine planiramo nastaviti tradiciju osvajanja titula.

Šampionski Medveščak i ovaj danas? Izgleda da ste puno zaposleniji, ali stižete li obavljati zadaće? Hoćete li opet sezonu završiti s duplom krunom?

– Ove godine krenuli smo znatno pomlađeniji u odnosu na prošlu godinu. Otišle su nam Tikvić i Begić u inozemstvo, a Perić i Šeda su se pozdravile s košarkom. Znale smo da smo izgubile startne članove ekipe, međutim, sudeći po trenutačnim rezultatima, uspješno smo se prilagodile. Ostale smo bez dominantnog centarskog tandema Tikvić i Begić pa smo morale transformirati igru s većim naglaskom na bekove, koji su apsolutno opravdali svoju ulogu.

Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskoj ženskoj košarci – što je dobro, a što nije, po vašem mišljenju?

– Današnje stanje u hrvatskoj ženskoj košarci zaista me žalosti. Smatram da je primaran problem što se ništa ne radi planski i sustavno. Rad s mlađim kategorijama, koje predstavljaju budućnost hrvatske ženske košarke, ni u kakvom pogledu nije adekvatan te mislim da nitko nema iskrene ambicije rada i napretka s mlađim uzrastima. S druge strane, žalosno je da su se nekadašnji velikani poput Gospića i Šibenika tako lako “ugasili”. Hrvatska ženska košarka iz godine u godinu sve je slabija te danas prvu ligu može igrati doslovno svatko.

Kako sada stvari stoje, dvije hrvatske ekipe će biti među četiri najbolje u regionalnoj ligi koja obuhvaća prostor bivše Jugoslavije, što pokazuje da se u Hrvatskoj ipak igra dobra košarka ili je pak samo u tim dvjema ekipama skoncentrirana kvaliteta?

– Nakon dugo godina, zaista sam sretna što bi dva hrvatska kluba, Medveščak iz Zagreba i Kvarner iz Rijeke, trebali ući na final four regionalne lige. Budući da u tim klubovima igraju samo domaće cure, jasno je da Hrvatska zaista posjeduje talentirane igračice koje su željne novih sportskih dokazivanja. Problem nastaje u velikoj razlici između nas i drugih klubova u Hrvatskoj. Naime, nijedan drugi klub u Hrvatskoj ni približno nam ne može parirati.

Briljantno ste igrali u Zenici protiv Čelika u regionalnoj ligi kao i protiv Budućnosti (19 koševa i 19 skokova). Kakve su vaše ambicije u toj ligi?

– Naše ambicije su plasirati se na final four, a lijepo je nadati se i nečemu većem.

Reprezentaciju u veljači očekuju dvije teške utakmice za EuroBasket 2017. u Češkoj – Francuska i Nizozemska. Kako ćemo proći?

Veliki promašaj dogodio se našoj reprezentaciji u 11. mjesecu budući da smo izgubile od nefavorizirane Nizozemske. Nadam se da ćemo u veljači pokazati koliko smo zapravo bolja ekipa te time opravdati taj poraz. Što se tiče Francuske, riječ je o jednoj od najboljih europskih ekipa. Smatram da nijedna ekipa nije nepobjediva te da, ako damo svoj maksimum, svima možemo parirati. Pa neka bolji pobijedi!

Prilika generacije

Vjerujete li u prolazak Hrvatske na EuroBasket 2017., sanjate li o nekim budućim Olimpijskim igrama?

– Zakomplicirale smo situaciju s porazom od Nizozemske, ali ja i dalje vjerujem u prolaz Hrvatske. OI su san svakog sportaša, a Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju bit će moguće samo ako se u ovom trenutku krene sustavno pripremati za njih. To je dug i mukotrpan proces.

A o odlasku u inozemstvo?

– Košarka me oblikovala kao osobu, naučila me participirati u kolektivu, stvorila mi je mnogo prijateljstava. Ako mi se pruži prilika da radim ono što volim, ne bih se dvoumila.

A počela je u petom osnovne po uzoru na starijeg brata Igora. Poslije ju je oblikovao legenda ženske pulske košarke Ivan Đukić. Danas je najbolja u Hrvatskoj.

>>Cibona izbjegla stečaj, a dug umanjen sa 40 na 17 milijuna kuna

Komentara 1

CI
cika123
17:02 30.01.2016.

Cura je inače predivna kao čovjek i kao sportašica. Jednostavna i topla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije