Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA SEZONA Predstavljamo Istočnu konferenciju

Prsten je u džepu, mogu li Celticsi do još jednog?

istok-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 21:58

Uspio je je Istok prekinuti dominaciju Zapada u velikim finalima. Osvajali su naslove Detroit, Miami, a sada i Boston Celticsi. Sve je manja razlika u kvaliteti između dviju Konferencija, iako će mnogima i dalje Zapad biti ona jača, ona u kojoj će se tražiti ime novog NBA prvaka. Ali pogledajmo što nam ove sezone nudi Istok. Jesu li Celticsi spremni za još jedan naslov ili će im ovoga puta netko ugoroziti čak i finale, kanidadata sigurno ima. Divizija Atlantik
Divizija iz koje dolazi aktualni NBA prvak. Naravno, riječ je o Boston Celticsima čija je prošlogodišnja formula s angažmanom Raya Allena i Kevina Garnetta dala uspjeha, pa je tako ostvaren kratkoročni cilj o osvajanju naslova prvaka. Što se tiče ovosezonske momčadi i snazi iste, ona je skoro identična onoj koja je u velikom finalu pobijedila Lakerse. Otišao je sjajni obrambeni igrač James Posey, ali to najboljoj obrani lige ne bi trebalo predstavljati veći problem. Pierce, Garnett i Allen su godinu dana stariji, što i nije dobra stvar, ali ako su zadržali onu poznatu glad za trofejima, onda ne možemo, a da ih ne svrstamo u najuži krug favorita.

Philadelphia bi mogla predstavljati novu snagu na Istoku. Prošle su sezone iznenadili i izborili doigravanje, a sada su jači za Eltona Branda. Krilni centar koji u paru sa Samuelom Dalembertom čini ponajbolju centarsku liniju lige. Iguodala je vođa momčadi, a razigravač Andre Miller iza sebe ima najbolju sezonu karijere. Momčad za doigravanje.@linkbox@

Toronto je doveo Jermainea O'Neala i sve što smo napisali za 76erse vrijedi i za kanadsku momčad. Bosh i O'Neal su par iz snova, ali samo ostane li bivši centar Indiane zdrav. Jose Calderon je odlaskom T.J. Forda preuzeo ulogu prvog razigravača što je dobro za Toronto iako nije briljirao u predsezoni, a ne smijemo zaboraviti niti čitavu plejadu vrhunskih šutera.

New Jersey Netsi i New York Knicksi izgledaju nešto slabije od ostatka društva, s tim da su Knicksi opet loše birali na draftu, a i momčad im je identična onoj od prošle sezone, a to nikako nije dobro za njih. Jaki su na papiru, ali nema kemije. Netsi su odradili sjajan draft i definitivno imaju momčad za budućnost. Veliki broj sjajnih mladih centara koji će ove sezone biti predvođeni Vinceom Carterom. Mogu do doigravanja, ali možda će se ipak morati strpjeti još sezonu-dvije.

Divizija Central
Detroit Pistonsi su opet najveći favoriti za osvajanje divizije. Pomladili su momčad, odnosno odlučili pružiti više prilika igračima koji su već tamo. Okosnica momčadi je ostala ista. Iskusni bekovski dvojac Billups-Hamilton garancija su uspjeha. Najdugovječniji su bekovski par lige, sjajni u obrani, a uz pomoć Princea i Rasheeda Wallacea, Detroitu se neće lako zabijati poeni. Mlade snage predvođene Stuckeyjem i Maxiellom dati će potrebnu dubinu momčadi. Doigravanje ne bi trebalo izostati.

Cleveland će opet do doigravanja, to ne bi trebalo iznenaditi, jer momčad koja ima LeBrona Jamesa ne smije si dopustiti da najuzbudljiviji dio sezone gleda na TV-u. Momčad je ostala ista. bilo to dobro ili ne, ali James je još iskusniji i još bolji. Najveće i možda ključno pojačanje je odlični razigravač pristigao iz Milwaukeeja, Mo Williams. S njim kao organizatorom, Cleveland izgleda kudikamo bolje. Obrana nikada nije bila upitna, ali pitanje je koliko će se ove sezone igrača priključiti Jamesu u napadu?

Chicago, Indiana i Milwaukee su nepoznanice. U "vjetrovitom gradu" niti sami ne znaju tko će im gdje igrati. Tko je prvi centar? Hoće li razigravač biti Hinrich ili "rookie" Derrick Rose? Ima li uopće tko dovoljno zdrav? Kako će igrati "plaćenik" Ben Gordon? Uz toliko pitanja kako uopće igrati košarku? Bucksi su doveli Richarda Jeffersona, a to bi moglo biti dosta za doigravanje, ali isto tako i ne bi. Skup ćudljivih igrača koji su u stanju bilo koga dobiti, a onda isto tako od bilo koga i izgubiti. Indiana je jača za T.J. Forda i godinu dana iskusnijeg Dannyja Grangera. Krene li ih šut mogu dobiti svakoga, ali u NBA ligi se ne može živjeti samo od trice.

Divizija Jugoistok
Ovdje bi mogli imati veliku borbu do kraja. Orlando izgleda nešto bolje od ostatka, ali Atlanta i Charlotte su ekipe koje već godinama slažu momčad i sada su napokon blizu onome što su željeli. Orlando je zadržao istu momčad. Znači, Howard drži reket, Lewis radi sve ostalo, a Turkoglu i ostatak onih koji tricu zabijaju sa sendvičem u ruci trude se ne prokockati ono što napravi navedeni dvojac. Nije baš tako naravno, sjajna su momčad i najveći minus im je možda razigravač Jameer Nelson, koji, osim što je jedini play, ne pokazuje ono što bi trebao želi li Orlando do kraja.

Atlanta je složila mladu i potentnu momčad koja je podjednako moćna i pod košem i u vanjskom šutu, Joe, Johnson, Marvin Williams, Josh Smith, Al Horford, to su sve fizički moćni igrači kojima ne nedostaje talenta, a dolazak Mikea Bibbyja na mjesto razigravača je upravo ono što im je trebalo. On bi trebao sve to držati pod kontrolom, iako je ponekad upravo on taj kojega treba kontrolirati. Morali bi do doigravanja.

Charlotte je i prošle sezone slovila za potencijalnog "dark horsea",ali nisu ni izbliza opravdali tu ulogu. Ove sezone vrijedi ista priča. Imaju kvalitetu, ali koliko su jaki u glavi? To znaju samo oni. Miami je doveo Michaela Beasleyja, ali nekako to ne izgleda dobro. Momčad je jaka na papiru, ali dosta je tu stvari koje nisu riješene do kraja. Što će biti s Marionom? Je li Beasley dovoljno zreo da odmah uđe u prvu momčad? Može li Dwayne Wade ostati zdrav? Posloži li se sve, mogu do doigravanja, ali izglednije je kako će na kraju analizirati još jednu lošu sezonu. Isto vrijedi i za Washington. Nema Arenasa koji bi se trebao vratiti oko Božića pa će opet sve pasti na leđa Carona Butlera i Antawna Jamisona. Centarska linija je očajno loša, a pitanje je kako će Ethan Thomas zamijeniti prvog centra, ozlijeđenog Haywooda nakon operacije srca zbog koje je propustio cijelu prošlu sezonu. Bez razigravača i centra nikome neće biti lako pa tako ni Wizardsima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije