Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIN PONGRAČIĆ

'Profesionalac za skandale' oživio je karijeru u Serie A i zaslužuje drugu priliku među vatrenima

Hrvatska nogometna reprezentacija na treningu Dohi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
26.09.2023.
u 11:01

Podsjetimo, Pongračić je između 2020. i 2022. skupio pet nastupa za hrvatsku reprezentaciju, no u utakmicama u kojima je on bio u našoj zadnjoj liniji Hrvatska nijednom nije završila susret čiste mreže, primivši ukupno deset pogodaka. Posljednji nastup bio mu je u domaćem 3:0 porazu protiv Austrije u ožujku 2022. i od tada više nije zaigrao za vatrene

Situacija s hrvatskim stoperima u inozemstvu ove sezone nije bajna. Osim našeg najskupljeg eksponata Joška Gvardiola u Manchester Cityju, rijetko se koji naš profilirani stoper ističe kvalitetnim igrama.

Težak period u Njemačkoj

Josip Šutalo ne prolazi dobre dane u svojim počecima u Ajaxu, koji je na samo jednoj pobjedi u pet kola, Domagoj Vida nije na razini prošlosezonskih igara u redovima AEK-a, Sassuolo našeg Martina Erlića prima prosječno više od dva pogotka po utakmici, Dejan Lovren ozlijeđen je u Lyonu, a Duje Ćaleta-Car u istom je klubu ispao iz momčadi zbog slabih izvedbi (10 primljenih pogodaka u četiri kola). U svojim klubovima status prvog izbora nisu izborila imena poput Tina Jedvaja (Panathinaikos), Jakova Medića (Ajax) i Hrvoja Smolčića (Eintracht). No postoji jedan Hrvat koji se u inozemstvu ove sezone preporodio i igra možda i svoj najbolji nogomet karijere, a to je pomalo zaboravljeni povremeni hrvatski reprezentativac, nogometaš Leccea Marin Pongračić (26).

Lecce je uvjerljivo najugodnije iznenađenje na otvaranju nove sezone talijanske Serie A. Treći su na ljestvici iza milanskih velikana Intera i Milana te su uz Inter jedna od dvije momčadi koja ove sezone nakon pet kola još ne zna za poraz. Također su, nakon Intera (jedan primljen pogodak), druga najbolja obrana lige s četiri primljena pogotka. A upravo je Pongračić najbolji obrambeni igrač te momčadi, što po dojmu, što po statističkim ocjenama (7,08 prema Sofascoreu).

S 83% osvojenih zračnih duela Pongračić je, među igračima koji su imali relevantan broj duela u prvih pet kola, drugi najuspješniji branič u Serie A (iza Juventusova Danila), a među najboljima je u prvenstvu i po broju otklonjenih opasnosti (4,6 po utakmici). Također je vrlo siguran na lopti te su ga u dosadašnjih pet utakmica protivnički igrači uspjeli predriblati tek jednom.

Veliko je ovo oživljavanje karijere za Pongračića, koji je nakon prolaska nogometne škole Bayerna te nakon odličnog perioda seniorskog dokazivanja u austrijskom Salzburgu prolazio poprilično teške trenutke u Njemačkoj gdje je igrao od 2020. do 2022. godine. Pongračić je imao problema i s upravom i tadašnjim stručnim stožerom Wolfsburga predvođenim Markom van Bommelom. Prvo je tužio klub zbog neisplaćenih bonusa, a zatim je, nakon što je otišao na posudbu u Borussiju Dortmund, javno na platformi Twitch govorio o svim problemima koje je imao u Wolfsburgu.

VEZANI ČLANCI:

– Počeli su slati faksove klubovima. Tada sam shvatio da su htjeli da se maknem kako bi napravili mjesta za druge. Odvratno. Kad smo igrali 11 na 11 na treningu, odjednom više nisam sudjelovao. Ludio sam, htio sam otići do Van Bommela i zgrabiti ga. Ali ne ide to tako, moraš sjesti s njim i razgovarati kao političar – rekao je tijekom 2021. godine Pongračić.

To se nikako nije svidjelo sportskom direktoru Wolfsburga Marcelu Schaferu, ali ni sportskom direktoru Borussije Dortmund Sebastianu Kehlu. Dok je Schafer istaknuo da Marin nije promislio o stvarima o kojima su pričali u intenzivnim razgovorima, Kehl je istaknuo da su njegove izjave bile neprimjerene te čak da u njima nije bilo ni istine. Osim direktora klubova za koje je igrao, po Pongračiću je tada opalila i njemačka javnost, što mediji, što navijači, prozvavši ga "profesionalcem za skandale", što Pongračiću nikako nije pomoglo pri stvaranju igračke reputacije u toj zemlji.

Tako je nakon posudbe u Borussiji na ljeto 2022. godine vraćen Wolfsburgu, ali kod momčadi tada tek angažiranog trenera, Hrvata Nike Kovača nije mogao naći svoje mjesto (najvjerojatnije zbog poljuljanih odnosa s upravom kluba) te je poslan na posudbu u Lecce. Prošle sezone se u talijanskoj momčadi nije uspio izboriti za mjesto u prvoj momčadi, ponajviše zbog nesretne ozljede i operacije gležnja koja ga je udaljila s terena na otprilike pet mjeseci. Ove je sezone pak Lecce za 1,6 milijuna eura otkupio njegov ugovor, Marin je od početka priprema bio sa svojom momčadi i zavrijedio status nezamjenjivog prvotimca.

VEZANI ČLANCI:

Pet nastupa za Hrvatsku

Ako isključivo gledamo ono što je prikazano na terenima ove sezone, Pongračić je definitivno drugi najbolji hrvatski stoper. Sigurno su to primijetili i članovi stručnog stožera hrvatske reprezentacije na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, što u određenoj mjeri i dokazuje njegov pretpoziv u jučerašnjem sazivu reprezentacije za ciklus utakmica kvalifikacija za Euro 2024. u listopadu protiv Turske i Walesa.

Podsjetimo, Pongračić je između 2020. i 2022. skupio pet nastupa za hrvatsku reprezentaciju, no u utakmicama u kojima je on bio u našoj zadnjoj liniji Hrvatska nijednom nije završila susret čiste mreže, primivši ukupno deset pogodaka. Posljednji nastup bio mu je u domaćem 3:0 porazu protiv Austrije u ožujku 2022. i od tada više nije zaigrao za vatrene budući da su u miks ušli Josip Šutalo i Martin Erlić te zadovoljili u dresu reprezentacije.

VEZANI ČLANCI:

No ako je suditi po trenutačnoj formi, snažan je dojam da je 26-godišnjak rođen u njemačkom Landshutu zaslužio svoju drugu šansu da se dokaže u dresu Hrvatske. Ako nastavi ovako dobrim kontinuitetom u dresu Leccea te ako situacija s ostalim stoperima iz prvog plana ne bude baš na visokoj razini, gotovo je sigurno da će Pongračić dobiti još koju priliku u reprezentaciji.

Komentara 2

SP
spane
17:55 29.09.2023.

Pa normalno je da se sve potencijalne kandidate prati koliko i kako igraju tj. jesu li trenutno u formi. Pa zašto i njega ne ? Svatko ima svoje uspone i padove pa tako i Marin. Sada je mislim u usponu !

DI
Diajajwjsjw
19:22 26.09.2023.

Kakve to veze ima ko koliko prima golova u klubovima? Kada nije isto klub i reprezentacija? Npr sutalo je primio koliko golova 9 u ajaxu, dodje u hrvatsku reprezentaciju i sa gvardiolom primimo 0, tako da ovo što vi pišetee uopće nema smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije