Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATIO SE MURRAY

Preživio masakr, dobio novi kuk, a sad opet oduševljava svijet

Australian Open
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
1/4
21.01.2023.
u 07:00

Kao dječak Andy je preživio masakr u osnovnoj školi kada je u ožujku 1996. čovjek upao naoružan i ubio 16 učenika i njihovu učiteljicu

Kad bi netko tko je 2016. bio najbolji tenisač svijeta, tko je u karijeri osvojio tri Grand Slam turnira, kad bi taj netko u 36. godini prošao dva kola na Australian Openu, to i ne bi bila neka senzacija. Ali kada znamo da se radi o Britancu Andyju Murrayu, koji se prije nekoliko godina zamalo oprostio od profesionalne karijere i kome je 2019. ugrađen umjetni kuk, onda priča dobiva epske razmjere. Škotski je mušketir u Melbourneu postigao dvije pobjede u pet setova, izbacivši iz ždrijeba dvojicu potencijalnih aspiranata na naslov (iz drugog ešalona). Najprije Talijana Mattea Berrettinija, 14. tenisača svijeta, a potom i Thanasija Kokkinakisa (159.), uzdanicu domaće publike. Posebice je ovaj drugi Murrayev trijumf odjeknuo u teniskom svijetu, a imao je i zbog čega.

Igrao do 4.08 ujutro!

Britanac se u tom meču vratio iz jako teške situacije, gubio je s 0:2 u setovima, ali je na kraju pobijedio sa 4:6, 6:7 (4), 7:6 (5), 6:3, 7:5, nakon pet sati i 45 minuta igre. Bio je to najdulji Murrayev meč, a i u povijesti Australian Opena samo je jedan dvoboj trajao dulje – onaj epski finale između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala iz 2012. koji je potrajao pet sati i 53 minute (pobijedio je Đoković). A ono što će biti upamćeno za sva vremena jest podatak da je ovaj Andyjev meč završio u 4.08 sati! Poslije ponoći, naravno!

Nevjerojatno je da sam uspio napraviti takav preokret. Tanasi je servirao jako dobro, bio je sjajan na forhendu i doista ne znam kako sam prošao kroz sve to. Igrao sam sve bolje što je meč odmicao. Još jednom sam pokazao da imam veliko srce – kazao je Murray.

Zanimljivo je da sljedeći meč igra protiv Španjolca Roberta Bautiste Aguta protiv kojega je 2019. također odigrao meč u pet setova i izgubio. Tada je strahovao da je to možda i kraj njegove karijere. No četiri godine poslije, evo ga opet u proboju prema vrhu, u poretku uživo već je stigao do 62. pozicije (+4).

– Dobivao sam mečeve u pet setova i prije, imam to iskustvo. Oslanjam se na njega i ostajem se boriti i natjecati, to je moj dug i izraz poštovanja prema ovom turniru i natjecanju. Znam da ne izgledam sretno kad ostanem tako dugo na terenu, ali sretan sam iznutra – dodao je.

Ističe da nikad neće odustati od svojih ciljeva, a jedan od njih je i povratak u sam vrh svjetskog tenisa.

– Oduvijek sam se volio natjecati, imam tu vatru u sebi i pokazujem emocije dok igram. Mnogi su me zbog toga znali kritizirati, ali to sam ja i ne mogu biti drugačiji.

Mnogi su organizatore Australian Opena napali zbog toga što prisiljavaju igrače da igraju tako kasno (do ranih jutarnjih sati), no Škot je spreman i na takve izazove.

– Zadivljujuće je da su mnogi ostali na tribinama, cijenim to što su napravili odličan ugođaj, neki su morali rano na posao... Da je moje dijete sakupljač loptica i da mi se vrati u pet ujutro, kao roditelj pobjesnio bih. To nije dobro za njih, kao ni za suce i ostalo službeno osoblje. Nije dobro za navijače, pa ni za nas igrače. Godinama govorimo o tome, ali raspored se zna otegnuti i moramo otrpjeti to.

Osvojio 46 turnira

Murray je u karijeri osvojio 46 turnira, tu nešto slabije stoji od svojih (gotovo) vršnjaka Đokovića i Nadala, ali ima nešto s čime se ova dvojica ne mogu pohvaliti: ima dvostruko olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji, iz Londona 2012. i u Rija 2016. A kad znamo da je kao dječak preživio masakr u osnovnoj školi (u ožujku 1996. poludjeli Thomas Hamilton upao je naoružan u školu i ubio 16 učenika i njihovu učiteljicu), onda za Andyja možemo reći samo jedno: on je hrabro srce iz Dunblanea!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije