Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORBES

Premier liga prihodima pretekla NBA ligu

Novac
Arhivska fotografija
02.10.2009.
u 16:22

"Sveto trojstvo" američkih profesionalnih sportskih liga (NFL, MLB i NBA) po količini godišnjih prihoda u prethodnom je jednogodišnjem razdoblju razbijeno.

Na treće se mjesto, pretekavši NBA ligu, probila Premier liga, nacionalno nogometno natjecanje klubova koje bilježi najveći financijski promet. Premier liga je u prošlih 12 mjeseci uprihodila 2.68 milijardi eura, dok je NBA zaostala za 70 milijuna.

Problem u cijeloj priči, međutim, jesu rashodi premierligaških klubova. Oni iznose u ovom trenutku oko 3.5 milijarde eura i značajno premašuju prihodovnu stranu. Kad se podvuče crta, premeirligaški je proračun u ozbiljnome crvenom minusu.

S druge strane, pozitivna je činjenica da Premiershipom cirkulira 20 momčadi. To znači da po klubu Premier liga prosječno uprihoduje 135 milijuna eura. Po tom je segmentu bolji samo NFL (32 momčadi) sa 155 milijuna eura prihoda po klubu, dok su MLB (131 milijun, 30 momčadi) i NBA (128 milijuna, 30 momčadi) prilično slabiji.

U konačnici, ispada da je premierligaški sustav ipak izgrađen na nezdravim nogama. Kad se oduzmu arapski i ruski milijuni, izvori financiranja koji će jednoga dana vrlo vjerojatno presušiti, Premiership će se vratiti u realne okvire poslovanja i novčanog prometa.

Forbesova lista sportskih liga s najvećim prihodom:

1. NFL - 4.88 mlrd.
2. MLB - 3.78 mlrd.
3. Premier League - 2.68 mlrd.
4. NBA - 2.61 mlrd.
5. Serie A - 1.5 mlrd.
6. Bundesliga - 1.42 mlrd.
7. Primera - 1.35 mlrd.
8. Le Championnat - 1.04 mlrd.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije