Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN ROĐENDAN!

Poznati Hrvat tukao je Đokovića čak tri puta, ali ipak priznaje: On je malo bolji igrač od mene

28.02.2022.
u 20:00

Ivo Karlović danas će napuniti 43 godine, a u rođendanskom intervjuu za Večernji list govorio je o najljepšim trenucima svoje karijere i o tome što dolazi

Ivo Karlović danas slavi 43. rođendan. Najstariji je tenisač među prvih 1000 na ATP listi, iako njegova pozicija u poretku najboljih tenisača lagano klizi: nekad je bio 14., a u ponedjeljak će biti 338. na svijetu. No, zbog svoje upornosti, ustrajnosti i borbenog duha postao je legenda i prije kraja karijere. Osvojio je deset turnira (osam u pojedinačnoj i dva u konkurenciji parova), jedan je od malobrojnih suvremenika koji ima pozitivan učinak s Novakom Đokovićem (3-1 u pobjedama), apsolutni je rekorder po broju asova (13.728), ali ono čime najviše oduševljava ljude je njegov stav, odnos prema životu i sportu, to što ga ništa nije moglo slomiti: ni siromaštvo, ni podcjenjivanje, ni ozljede, ni bolesti...

Pomaže autističnoj djeci

Nismo stoga mogli odoljeti potrebi da s Karlovićem, kojega ionako ima malo u hrvatskim medijima, napravimo jedan rođendanski intervju. I započeli smo ga s pitanjem koje nameće činjenica da je Div sa Šalate zadnji nastup imao još u listopadu u Indian Wellsu (pobjeda i poraz u kvalifikacijama).

S obzirom na to da već dugo ne nastupate, razmišljate li o kraju karijere?

- Razmišljam o povlačenju već dugo, praktično od početka pandemije i lockdowna. Morao sam biti kod kuće jako dugo, za tenisača i predugo, ali moram priznati da mi se to svidjelo. Odjednom smo imali više vremena jedni za druge... Ali nisam još donio konačnu odluku.

Kako ćete provesti 43. rođendan i imate li neku rođendansku želju?

- Nemam neku posebnu rođendansku želju, iako imam puno želja, ali one su uobičajene. Prije svega zdravlje mojoj obitelji i meni. A za rođendan ne pripremam ništa posebno, provest ću ga kod kuće s obitelji, sa suprugom i djecom (kći Jada Valentina 10, sin Noah 4 godine, nap. a.).

Sad ste u svom domu u Miamiju, pa nam recite gdje vam je ljepše: na Floridi ili u Hrvatskoj, u Zagrebu?

- Lijepo mi je i na Floridi i u Zagrebu. Brzo se prilagođavam na bilo koje od tih dvaju okruženja. Što bi se reklo: kod kuće sam u obje te destinacije.

Kako ste vi vidjeli to što se događalo oko Novaka Đokovića u Australiji, jeste li bili u kontaktu s njim?

- Bili smo u kontaktu samo preko poruka. Žao mi je zbog svega što mu se dogodilo. Napravio je sve prema pravilima i odobrena mu je viza. Ali na kraju su Australci sve to poništili, za njega ta pravila nisu vrijedila.

Novak je zadnji put rekao da mora pronaći nešto u čemu je bolji od vas jer u tenisu, košarci i pjevanju nije. Je li vam se javio s kakvim izazovom?

- Nole je jako duhovit dečko, šaljivčina (smijeh). No, bez obzira na naš međusobni omjer, mislim da je on ipak malo bolji od mene u tenisu.

Bilo je lijepih uspjeha u vašoj karijeri - 10 osvojenih turnira, Davisov kup 2005., Svjetski kup 2006., rekorder po broju asova, pobjede nad Hewittom, Federerom, Đokovićem... Što biste od toga posebno izdvojili, čega se najradije sjećate?

- Uistinu je bilo puno prekrasnih trenutaka u dugoj karijeri. Ponekad je bilo teško, posebno na početku, ali uglavnom sam uživao u svemu i nije sve bilo vezano samo uz pobjede i rezultate. Ako bih morao izdvojiti neko od tih postignuća, onda bi to svakako bio Wimbledon 2003. kada sam prvi put nastupio na nekom Grand Slamu te u prvom kolu pobijedio branitelja naslova Hewitta. A rado se sjetim i prvog osvojenog ATP turnira u Houstonu 2007.

Možete li nam nešto reći o vašem dobrotvornom radu? Ambasador ste ACEing Autisma, o kakvoj se organizaciji radi?

- ACEing Autism je neprofitna organizacija sa sjedištem u Los Angelesu koja pomaže djeci s autizmom. Da se razvijaju i rastu družeći se i igrajući tenis. To je nešto jako blisko mojem srcu.

Kći Jade Ivinim putem

Počinjali ste na Istarskoj rivijeri, koja ove godine slavi 50. obljetnicu. Što vam ona znači?

- Istarska rivijera je oduvijek bila odskočna daska za sve hrvatske tenisače. Tamo smo gotovo svi počinjali. Ti turniri su legendarni, pogotovo dok su bili satelitski - prisjetio se Karlović koji se sad, čini se, sve manje brine o svojoj karijeri, a sve više o karijeri svoje kćeri Jade Valentine. Ima 10 godina i već je osvojila prvi teniski trofej. Sretni tata pohvalio se time i na Instagramu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije