Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'REALAN NAČIN'

Jurčević otvoreno o reprezentaciji: Podcjenjujemo i tražimo alibije, a gubimo imidž

Zagreb: Nogometni trener Nikola Jurčević
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
04.06.2022.
u 20:08

– Svi mogu reći da su umorni od velikog broja utakmica. Ovako negativno doživljen visoki poraz pokazuje da je svaka utakmica za reprezentaciju važna. Ne treba stvarati alibi da je ovo natjecanje nevažno. Sada pričamo da ne želimo od Francuske primiti četiri komada, pa vidite da nam je onda važno.

Još će se pričati o našem debaklu protiv Austrije. O njemu je ovih dana razmišljao i Nikola Jurčević.

– Ne možemo biti zadovoljni. Kada nismo kompletni, bez potrebnog naboja, imamo problem sa svakom dobrom reprezentacijom – počeo je Jurčević.

Mnogim igračima ovo natjecanje nije sjelo, posebice u godini velikog natjecanja...

Tako mogu reći svi. Ovako negativno doživljen visoki poraz pokazuje da je svaka utakmica za reprezentaciju važna. Ne treba stvarati alibi da je ovo natjecanje nevažno. Sada pričamo da ne želimo od Francuske primiti četiri komada, pa vidite da nam je onda važno.

03.06.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Nogometna utakmica Lige nacija, Hrvatska - Austrija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ali igrači se štede i čuvaju ozljeda uoči SP-a?

– To je normalno. No poraz je sigurno bolan i moramo ga analizirati na realan način. Slušam kako se podcjenjuje Austrija, no to je jako dobra momčad koja ima skoro sve igrače na ozbiljnoj razini. Igraju ozbiljan i moderan nogomet. Kada mi nismo na našem optimumu i kada nemate ključne igrače, onda smo mi na razini Austrije. Ako nekome nije jasno, neka malo zagrebe i objektivno izmjeri status austrijskih igrača - rekao je Jurčević, pa nastavio:

03.06.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Nogometna utakmica Lige nacija, Hrvatska - Austrija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Drugi je problem što se mi s tim ne želimo suočiti. Mi imamo četiri igrača top klase – Modrića, Brozovića, Perišića i Kovačića, dvojicu koji bi to trebali postati – Sosa i Gvardiol, a imamo veliki dio dobrih, na trenutke odličnih igrača koji nemaju potreban kontinuitet da bismo znali kako će oni reagirati u nekoj utakmici. Dosta toga ovisi o njihovoj formi, odnosno tijeku i zahtjevima na određenim utakmicama. Uzmite Arnautovića koji bi bio među našim najboljim igračima, da ne pričam o Alabi ili Kalajdžiću koji bi bio prvi napadač naše reprezentacije. Njega, primjerice, želi dovesti Bayern. Laimera traži Manchester United, a mi nismo čuli za njega pa mislimo da je od njega bolji neki naš prosječan igrač. To je zato što smo subjektivni...

Imamo li, dakle, razloga za brigu?

– Kada nam se sve posloži, imamo momčad koja može igrati sa svima, pobijediti bilo koga, u to nema sumnje. Da bismo bili pravi na SP-u, mora nam se spojiti kvaliteta, zanos i energija, to nas diže. Kada nam to nedostaje, onda je problem. Mi nemamo širinu da bismo u svakoj varijanti očekivali da ćemo s lakoćom pobijediti. Moramo biti realni, no to ne opravdava loše izdanje naše vrste, posebice u drugom dijelu. Moramo imati motivaciju za sve utakmice jer se ovakvim utakmicama gubi na samopouzdanju i imidžu naše reprezentacije - rekao je Jurčević, te zaključio:

03.06.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Nogometna utakmica Lige nacija, Hrvatska - Austrija. Mateo Kovacic, Konrad Laimer Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Liga nacija je jako važna, sjetite se kako su izgledala polufinala i finala. A mi samo se bavimo alibijima kako ništa nije važno, kako smo umorni, zasićeni smo i onda sami sebi spuštamo ljestvicu. Ako stvaramo alibije, onda ništa ne može dobro izgledati. Uopće nije priča o taktici, automatizmima i sličnim rebusima. Pa ni jedna reprezentacija nema to, možemo govoriti o stilu. Kod Austrijanaca imate taj Leipzigov ili Salzburgov stil s dosta dinamike i trčanja, a mi imamo drugačiji profil igrača, odnosno stil igre. Poanta nije u kritici ni podcjenjivanju, ne smijemo umanjivati važnost utakmice da bismo opravdali poraz jer nas to nikamo ne vodi – zaključio je Jurčević. 

Komentara 5

DM
drago.miota
23:11 04.06.2022.

bravo Jura sve istina samo nisi sve rekao Dalič nije za Hr repku samo izmišlja a u repku dovodi smiješne igrače i igrače totalno van forme a igraju mu oni koji ne igraju u svojim klubivima!!

GE
generacija57
21:04 04.06.2022.

Pamtim ja i Portugal i 6 nula.

ZG
Zeljko Grabar
08:49 05.06.2022.

Konacno jedna pristojna i prava ocjena onoga sto umisljamo da smo kao reprezentacija. Jos je prekorektno objasnjena situacija sa takozvanim buducim velikim igracima od kojih po mojem misljenju osim Brekala i Majera bas nema previse, jer ni Sosa bas nije briljirao a ovi koji su istrcali na stadion u Osjeku nisu niti 50% vrijednosti od Austrijanaca. Nazalost od budimo iskreni malo sretnog uspijeha u Rusiji sve sto se dogadja oko reprezentacije ne obecava puno a cinjenica je da je ovo natjecanje upalo u kalendar kad bi se igraci trbali odmoriti i rekuperirati je takodjer na mjestu. Da su Modric i Brozovic umorni to je svakome jasno ali da Vlasic & co. koja u godini dana nije odigrala 10 utakmica sa punom minutazom to je malo upitno isto kao i poziv igracima koji su toboze superzvijezde po austrijskim drugim ligama u kojima je intezitet igranja (osim njemacke druge lige) nesto drugo nego u lizi petice. Ali o tome je najbolje da razmislja izbornik koji je podlegao nekim utjecajima koji nece dobro zavrsiti niti za repku niti za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije