Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN PLANINIĆ Hrvatski košarkaš najbolji u izboru trenera

Planinić: Repeša se jedini zna nositi s našim mušicama

03.01.2009.
u 13:48

Večernjakov košarkaš godine Zoran Planinić blagdane je proveo u gradovima okovanim hladnoćom. Božić u Chicagu, kod djevojke, a Novu godinu u Moskvi, na radnome mjestu.

- Draga mi je 2008. jer je prošla bez većih ozljeda. Ozlijeđen sam bio jedino za vrijeme priprema za olimpijske kvalifikacije, no u Ateni i Pekingu sam igrao.

Na utakmicu 9 sati
To šesto mjesto na OI bila mu je najveća radost.

- To mi je najveća zadovoljština otkako igram za reprezentaciju. Prije bih se u klub vraćao s gorčinom. Sada smo svi uživali, i ponosim se što sam dio toga.

Planinić se u 2008. može pohvaliti i naslovom prvaka Španjolske i nastupom na Final Fouru Eurolige.

- Po rezultatu je to bila najbolja sezona Tau Ceramice u povijesti. Zna li se tko je sve igrao za tu momčad, to daje posebnu težinu.

Ljetos je Planinić dobio nemoralnu ponudu iz Moskve. Iz velikog kluba preselio se u još veći.

- Imao sam još jednu sezonu ugovora, no htio sam otići. Na kraju su svi bili zadovoljni. Tau odštetom, a CSKA jer je dobio novog igrača. Da nisam otišao, možda bih zažalio.

Nakon dolaska u Moskvu, Zokiju je laknulo.

- To je velika organizacija u kojoj svatko radi svoj posao. Postoji odgovornost, no manje je pritiska nego u Tauu gdje bi mi se, nakon poraza, uvijek nametnuo osjećaj da je to zbog mene.

Planinić igra u prvenstvu zemlje koja se prostire na 11 vremenskih zona. Putovanja Rusijom su vrlo naporna.

- U Vladivostok putujemo devet sati, a na utakmicu idemo izravno iz zrakoplova jer je procijenjeno da nas tako vremenska razlika najmanje pogađa. Nakon toga igramo u Krasnojarsku, Novosibirsku i Surgutu. Igramo četiri utakmice u šest dana i poslije toga ne znam gdje sam, bih li jeo, spavao... Olakšavajuće je što u ruskom prvenstvu istodobno na parketu mogu biti dva stranca, pa igram 10-15 minuta.

Mnogi su ga izbornici u našoj anketi počastili brojnim epitetima.

- Ne mislim o tome što o meni govore. Uvijek sam bio vrlo samouvjeren i igrao svoju igru. Znao sam kakav sam igrač i kada su o meni govorili loše.

Messina bi u NBA poludio
I izbornik Repeša o njemu govori u superlativima.

- Jasko je vrlo važan čimbenik uspjeha jer je u reprezentaciji puno igrača s mušicama u glavi. On nas zna poticati, smiriti, ali i opsovati nam sve po spisku.

Slično je strog i Ettore Messina, trener CSKA, za kojega kažu da bi mogao biti prvi europski trener u NBA.

- Nećete li po njegovu, slobodni ste. Kako nisam vidio čovjeka koji više mrzi gubiti, ne mogu ga zamisliti suočenog s nonšalancijom NBA igrača nakon poraza. On bi poludio. Nakon poraza u Milanu mislio sam da ne mogu igrati niti za KK Zabok.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije