Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Perković: Htjela sam za 70. jubilej baciti 70 m, ali neće ići...

Konferencija za medije uoči 70. memorijala Borisa Hanžekovića
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
15.09.2020.
u 16:00

Žao mi je što ove godine neću moći nastupiti na Hanžekovićevu memorijalu, ali ću danas biti na stadionu, navijati i uživati – rekla je Sara Kolak

Danas će se na stadionu Mladosti uz Savu održati jubilarni, 70. memorijal Borisa Hanžekovića, međunarodno atletsko natjecanje koje je ove godine ušlo u kalendar mitinga iz kategorije Continental Tour Gold. Prvi će put ove sezone, ne računajući onaj nastup u ožujku u Splitu, nastupiti Sandra Perković, europska i olimpijska prvakinja u bacanju diska.

– Ove sezone nije bilo puno natjecanja diskašica u programu atletskih mitinga. Jedan od razloga je što vrhunske diskašice dolaze iz Kine, Kube, SAD-a, Australije i Europe, a sve nas teško je okupiti s obzirom na koronavirus. Bila je ovo luda godina i nismo se od početka znali nositi sa svim problemima. Vjerovali smo da sezona neće propasti, ali nismo znali da će sve to s koronavirusom toliko trajati. Snalazili smo se, imali uspone i padove. Ljudi ne znaju što se događa u glavama nas koji na Olimpijskim igrama očekujemo medalje i za njih se pripremamo godinama, pa vam onda neka viša sila sve to oduzme. Sretna sam što je Hanžek ipak organiziran i što se, eto, vraćam na bacalište – istaknula je Sandra Perković.

Na svjetskoj ljestvici najboljih rezultata u bacanju diska Sandra je druga s hicem od 65,93 metra. Vodeća je Amerikanka Valerie Allman hicem od 70,15 metara.

– Mislila sam da ću 70. Hanžekovićev memorijal obilježiti hicem preko 70 metara, no to sada nije realno očekivati. Realno je očekivati hitac preko 65 metara. Da, time bih trenutačno bila zadovoljna – rekla je Sandra.

Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, na kraju ipak neće nastupiti.

– Već nekoliko mjeseci imam problema s nožnim palcem, propustila sam zbog toga i dosta treninga, utjecalo mi je to na tehniku i na stanje cijelog tijela. Daleko sam od prave forme, no imala sam priliku ipak nastupiti na nekoliko mitinga, znam što moram popraviti i fokusirana sam na sljedeću godinu. Žao mi je što ove godine neću moći nastupiti na Hanžekovićevu memorijalu, ali ću danas biti na stadionu, navijati i uživati – rekla je Sara.

Kaže da joj je u Hrvatskoj jako vruće.

– Navikla sam se u Oslu na niže, ugodnije temperature. Evo, ondje je trenutačno samo 12 stupnjeva – rekla je Sara koja u slobodno vrijeme uživa u druženju s novim ljubimcem, psom Torom.

Nicola McDermott, australska skakačica u vis hrvatskih korijena, četvrta na svjetskoj ljestvici, bit će glavna suparnica vodećoj svjetskoj visašici Juliji Levčenko.

– Moja baka i djed su iz Blata na Korčuli, a ja sam s osam godina na YouTubeu s velikim uzbuđenjem gledala nastupe Blanke Vlašić. Zato je za mene današnje natjecanje poseban događaj. Osobni rekord mi je 198 cm i sretna sam što ću u nadmetanju s najboljim svjetskim visašicama imati prigodu poboljšati taj rezultat. Preskočim li dva metra, neće biti moguće izbrisati osmijeh s moga lica – rekla je Nicola.

Znate li da je Blanka baš na tom mitingu prvi put preskočila dva metra?

– Nisam znala, ali evo dobrog motiva za mene – rekla je.

Dolazite li često u Hrvatsku?

– Svake godine nastojim uhvatiti barem malo vremena i doći na Korčulu – zaključila je Nicola.

Amel Tuka, svjetski doprvak na 800 metara i prošlogodišnji pobjednik Hanžekovićeva memorijala, i ove je godine u odličnoj formi.

– Imao sam ove sezone samo tri utrke i sad se pomalo vraćam u normalno stanje. Iskoristit ćemo Hanžekovićev memorijal za popravljanje svojih najboljih ovogodišnjih rezultata jer smo svi u jako dobroj formi. Očekujem najbržu utrku sezone na svijetu, a s obzirom na vrlo jaku konkurenciju, vjerujem da bi mogao pasti i rekord mitinga. Istaknuo bih i važnost Hanžekovićeva memorijala za atletiku u regiji jer nam je zagrebački miting svima visoko podigao letvicu još na početku naših karijera – naglasio je Tuka.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je:

– Organizirati miting u ovakvim uvjetima pothvat je ravan usponu na Mount Everest. Atletika ide naprijed, uskoro na Sveticama otvaramo novu stazu s pratećim objektima.

Miting počinje u 17.50, a glavne discipline su skok u vis (19.25) i bacanje diska (20.05) za atletičarke, memorijalna utrka na 110 m prepone (20.15) te utrka na 800 metara (20.25) za atletičare. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije