Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DANAŠNJI DAN

Otkrivamo zašto se Dinamo prije 50 godina nije plasirao u europsko finale

Arhiva VL
11.04.2023.
u 09:32

Srednjoeuropski kup igrao se do 1992. godine, a posljednji pobjednik bio je Borac iz Banjaluke. Zanimljivo je da nijedan hrvatski klub nije osvojio ovo natjecanje.

Na današnji dan prije 50 godina nogometaši Dinama pobijedili su mađarsku Tatabanyu u gostima sa 1:0, u utakmici 4. kola skupine Srednjoeuropskog kupa ili Mitropa kupa.Dinamo je bio korak do finala, no ovisio je o ishodu utakmice Bologna – Tatabanya. U to vrijeme talijanski klubovi nisu bili tako jaki kako danas pa je mađarska momčad slavila sa 2:.1 i otišla u finale gdje su pobijedili Čelik iz Zenice. 

 - Uh, sjećam se te utakmice kroz maglu. Znam da smo u tom natjecanju kiksali kada smo odigrali neodlučeno s Bolognom. Da smo ih pobijedili, igrali bi u finalu – priča Drago Vabec.

 

Jedini pogodak za Dinamo postigao je Marijan Čerček. Večernji list imao je posebnog izvjestitelja na toj utakmici, Nikolu Jurića, koji je između ostaloga ovako opisao kako su igrali pojedinci.Stinčić, koji je zamijenio Dautbegovića, bio ej tek na trenutke pomalo nesiguran. Inače, obavio je posao vrlo dobro.Kovačić je dokazao da ima velikih mogućnosti na mjestu desnog braniča. Valec standardno siguran, Vabec dobar ali ponovno šeprtljav.

Blašković uz Miljkovića najbolji pojedinac utakmice. Čerček vrlo snalažljiv prilikom postizanja pogotka, Lalić vrlo radin, puno se kretao i dobro upošljavao suigrače.Zambata je ponovno pokazao stare kvalitete, ali i nove mane – često se nalazio u prilikama za pogodak ali ih nije znao iskoristiti. Osim toga primjećivalo se  da se još uvijek boji duela.

Kafka je premalo igrao da bi ga se moglo ocijeniti, a osim toga jedan dio utakmice igrao je ozlijeđen. Kuže, njegova zamjena, standardan – ni dobar, ni loš. Rora premalo upošljavan, ali uglavnom nije potpuno zadovoljio s onoliko lopti koliko je imao. 

Srednjoeuropski kup igrao se do 1992. godine, a posljednji pobjednik bio je Borac iz Banjaluke. Zanimljivo je da nijedan hrvatski klub nije osvojio ovo natjecanje. S prostora bivše Jugoslavije Crvena zvezda je dvaput bila najbolja, kao i Čelik, a po jedan naslov imaju Vojvodina i Iskra. 

Komentara 1

Avatar arba_arba
arba_arba
19:55 12.04.2023.

To je bilo kup 2 ranga ispod conferenclige, jedno putovanje udaljeno više od 500 km i bankrotiraš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije