Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORNA GOJO

Otkriće hrvatskog tenisa: Igrati za reprezentaciju znači mi 50 puta više nego kad igram za sebe

Foto: Reuters
1/2
28.11.2021.
u 08:07

Imao je atipičan početak karijere, s 18 godina otišao je studirati u SAD-u, sa svojom je sveučilišnom momčadi osvojio prvenstvo SAD-a, a onda je zamrznuo stipendiju i odlučio se u posvetiti profesionalnoj karijeri.

Ako se pitate u čemu je tajna naše glatke pobjede od 3:0 nad Australijom na startu završnog turnira Davisova kupa, onda je jedan od mogućih odgovora svakako u tome što naši tenisači kad igraju za reprezentaciju daju 200 posto. Zato u posljednjih 16 godina u tom natjecanju imamo dva trofeja i jedan finale, čime se mogu pohvaliti još samo Španjolska (četiri naslova i finale) i Češka (dva naslova i finale).

A jedan od onih koji je premašio očekivanja svakako je i 23-godišnji splitski tenisač Borna Gojo koji je u prvom kolu u dva seta pobijedio 215 mjesta na ATP listi boljeg takmaca od sebe, Australca Alexeja Popyrina, 61. tenisača svijeta.

- Iznimno sam sretan što sam u tom meču donio prvi bod Hrvatskoj. Nije bilo lako, na početku sam bio nervozniji od suparnika, koji je imao nešto više prilika, ali kako je igra išla dalje izjednačavalo se sve više i više. Mislim da sam u drugom setu bio bolji, a kada sam pronašao retern iskoristio sam priliku - kaže Gojo, koji je imao pomalo atipičan početak karijere.

S 18 godina otišao je studirati u SAD-u (Wake Forest), sa svojom je sveučilišnom momčadi osvojio prvenstvo SAD-a i zbog toga bio primljen kod predsjednika Donalda Trumpa, a onda je zamrznuo stipendiju (300.000 USD u četiri godine) i odlučio se u potpunosti posvetiti profesionalnoj karijeri. Njegov napredak pomalo je usporen (trenutačno je 276. na ATP listi), ali iz nastupa za reprezentaciju (ovo mu je bila druga pobjeda) vidi se da vrijedi više.

Foto: Reuters

Izbornik Vedran Martić vjerovao je da Gojo može zamijeniti drugog Bornu (Ćorića) i ukazao mu je povjerenje, što mu se na kraju isplatilo.

- On je uistinu kvalitetan igrač, ja mu samo malo pomažem oko samopouzdanja. Ove godine imao je problema s ozljedama, a promijenio je i trenera, ali mislim da njegov plasman ne odražava realno njegovu kvalitetu. On je bolji igrač i ja se nadam da će se to uskoro i dokazati - napomenuo je Martić.

A tome koliko mu znači igranje za nacionalnu reprezentaciju, Gojo kaže:

- To je nešto što se ne može opisati, osjećaj je fantastičan, najbolji na svijetu. Igrati za Hrvatsku meni znači sve, 50 puta više nego kad igram za sebe. Kad sam čuo himnu, kad smo izašli… ne mogu ni opisati. Cijeli ovaj tjedan sam zbog toga poletan, uživam u svakom trenutku. Imati mogućnost sve te dane dijeliti s Marinom i ostalima, to je vrhunski doživljaj.

I bilo je tako od samog početka, sjetimo se samo kako je prije dvije godine, također u Davisovu kupu namučio Rafu Nadala (4:6, 3:6)...

- Bio je jedan break po setu. Ali to mi je dalo puno samopouzdanja. Pomislio sam: ako se mogu nositi s Rafom, onda mogu i sa svima ostalima.

A što možemo očekivati u nedjelju protiv Mađara (10, HTV 2)?

- Možemo očekivati da ćemo opet svi ići maksimalno po pobjedu i da ćemo se boriti za svaki bod. Mi smo Hrvatska i mislim da se imamo pravo nadati pobjedi bez obzira s kim igramo - napomenuo je Borna, još jednom se osvrnuvši na naše navijače:

- U mom meču bili su zbilja glasni, hvala im na tome. Znam da je teško putovati, i financijski i što se tiče testova, tako da je naša zahvalnost zbog toga još veća. Drago mi je što smo im priuštili pobjedu i nadam se da ćemo u nedjelju napraviti isto - zaključio je Gojo.

Komentara 5

TO
ToVuS
08:35 28.11.2021.

Bravo Borna to je pravi hrvatski duh.

GO
Gomila
08:41 28.11.2021.

Sve sam dao sve cu dati Hrvatska je moja mati bravo Gojo

Avatar southman
southman
10:06 28.11.2021.

Go(l)jo samo naprijed !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije