Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hat-trick

Onesta ponovio Rudićevu trilogiju s Italijom 90-tih

'(FromL) France\'s Nikola Karabatic, France\'s Xavier Barachet, France\'s Guillaume Joli, France\'s Luc Abalo and France\'s Cedric Sorhaindo celebrate their team\'s victory on January 31, 2010, during
'ATTILA KISBENEDEK'
02.02.2010.
u 12:17

Francuski nogometaši predvođeni velikim Zidaneom bili su prethodnica rukometašima: istodobno su bili svjetski, europski i konfederacijski prvaci.

Samo je veliki hrvatski vaterpolski stručnjak Ratko Rudić prije francuskog rukometnog maga Claudea Oneste ujedinio tri zlata s velikih natjecanja. Rudić je taj spektakularni pothvat ostvario s talijanskom reprezentacijom: 1992. godine u Barceloni olimpijski pobjednik, 1993. u Sheffieldu europski, a 1994. u Rimu svjetski prvak!

Na putu prema europskom i svjetskom zlatu, Rudić je s Italijom pobjeđivao Hrvatsku, svoju nesuđenu reprezentaciju. A početkom devedesetih ostao je hladan na Vrdoljakov poziv u domovinu.

Crne mačke za kauboje

Tada se činilo da se takav Rudićev pothvat više ne može dogoditi, dok se nije pojavio famozni Onesta. Čovjek koji kao klupski trener ima samo jedan trofej, kup s Toulouseom 1998. godine, ali zato s reprezentacijom ima sve. I ne misli stati. Njegov novi cilj je obrana sva tri zlata, europskog, svjetskog i olimpijskog. Francuska će i sljedeće godine biti najveći favorit SP-a u Švedskoj, jer ondje će opet biti i Omeyer (33), Karabatić (26), Abalo (26), Narcisse (30), B. Gille (31)..., godinama crne mačke za opjevane kauboje.

Francuskoj rukometnoj trilogiji u momčadskim sportovima u recentnoj povijesti najbliži su bili srbijanski odbojkaši: srebrni na SP-u 1998., a potom zlatni na OI 2000. i EP-u 2001.

Jugoslavenski košarkaši bili su svjetski prvaci 1978., olimpijski 1980., ali samo brončani na EP-u 1979. godine...

Zidaneova trica

Francuzi nisu samo u rukometu slavili hat-trick. Još nedavno svjetskim je nogometom vladala neponovljiva Zidaneova generacija, koja je ujedinila svjetski (1998.), europski (2000.) i konfederacijski naslov (2001.). Godina praznoga hoda za tricolore bila je 1999. jer nisu sudjelovali na Kupu konfederacija (nastupili su Nijemci kao europski prvaci), ali čim su se pojavili, odmah su osvojili i taj naslov.

Zidane, Henry i društvo nisu imali svojega Onestu, nego su spomenute trofeje osvajala dvojica trenera: Aime Jacquet bio je svjetski prvak 1998. godine, a Roger Lemerre europski 2000. i konfederacijski 2001.

Zanimljivo, Francuzi su na SP 2002. godine došli kao možda najjača nogometna momčad svih vremena i najveći favorit natjecanja, a ispali su već u prvom krugu, bez postignutog pogotka. Takav debakl Onestinim se rukometašima ne može dogoditi niti da u svaku utakmicu ulaze sa pet golova zaostatka.

Ključne riječi

Komentara 14

UM
umag
16:31 02.02.2010.

zaboravih , šta su ti smajlagići i bašići osojili u muđuvremenu gdije im je kontinuitet kakv im je rezultat ko je čuo za njih

MI
mistercro
12:22 02.02.2010.

Mozemo li kontraktirati Onestu kao izbornika? Jer onom pataljku, pravi komplekse za sva vremena

UM
umag
14:44 02.02.2010.

zna se gdje igraju najbolji rukometaši svih vremena u onoj prčvarnici sigurno ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije