Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas je 71-godišnjak

Novog Majeka čeka se 48 godina: Ovom Dinamu nedostaje samo jedno

Marijan Novak
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
27.10.2018.
u 20:36

Marijan Novak danas je 71-godišnjak, živi na zagrebačkoj Knežiji. Hod Dinamove legende (139 nastupa, 40 pogodaka) otežan je, kreće se uz pomoć štake, ali nije mu teško spustiti se na kvartovsku kavu do Casablance

Te oblačne, prohladne zagrebačke večeri 26. studenoga 1969. godine Marijan Novak odigrao je možda najveću utakmicu u Dinamovu dresu. U Maksimiru je u uzvratu 2. kola Kupa pobjednika kupova pao Marseille s 2:0, a plavokosi, ljepuškasti, tada 22-godišnji dečko s Trešnjevke, popularni Majek, nokautirao je Francuze s dva pogotka. Tko je tada mogao slutiti da ćemo novoga Majeka u Maksimiru, čovjeka koji će Dinamu donijeti europsko proljeće, čekati čak 48 godina.

Marijan Novak danas je 71-godišnjak, živi na zagrebačkoj Knežiji. Hod Dinamove legende (139 nastupa, 40 pogodaka) otežan je, kreće se uz pomoć štake, ali nije mu teško spustiti se na kvartovsku kavu do Casablance. Sjećanje na epski sraz s Marseilleom još je živo...

– Tukli smo ih 2:0, Vabec mi je namjestio oba pogotka centaršutevima s desne strane. Kod drugoga pogotka lopta mi je išla među noge i reagirao sam instinktivno. Pustio sam je da mi prođe kroz noge i onda petom poslao u mrežu. Takvi se pogoci danas rijetko postižu. Vidim ih ponekad na utakmicama španjolske i engleske lige – govori nam gospon Majek o jednome od najznačajnijih pogodaka u Dinamovoj povijesti.

Zabio Juveu i Eintrachtu

Premda ih je Novak imao još iz te kategorije; zabio je 1967. protiv Juventusa u Zagrebu, pa onda jedan i u mitskoj utakmici protiv Eintrachta.

Sjećanje na prvu utakmicu s Marseilleom nešto je bljeđe. Na Velodromeu je bilo 1:1, a pogodak za plave postigao je Novakov susjed s Knežije Marijan Čerček.

– Tu utakmicu pamtim po tome što smo prvi put na gostovanje vodili supruge. Možda su nam i one donijele sreću – kaže Majek.

Dinamo je 1969. godine s klupe vodio Ivica Horvat, trener kojega njegovi igrači nisu previše voljeli.

– Mi smo svi bili vezani za Zebeca koji nas je bio doveo do finala Kupa velesajamskih gradova. Bio je poštenjačina i izvrstan trener, uvijek je stajao uz igrače. Na Horvata se ne mogu požaliti, nije bio loš prema meni, ali imao je čudne poteze. Nakon što se Lamza oporavio od pada na Sljemenu, Horvat ga je na treninzima stavljao na gol. Ma nije ga “fermal pol posto” – kaže Novak.

Čik Čajkovski svojedobno vam je tepao da će od vas napraviti novoga Gerda Müllera.

– Je, tak je rekao, a onda mi se uopće nije posvećivao. To mi je bio najlošiji trener. On dođe na trening, da upute svome pomoćniku Draži Jerkoviću, ode s terena i cijeli trening provede na telefonu u uredu – dodaje Novak.

Novine su početkom sedamdesetih pisale kako vam je zagrebačka publika bila nesklona. Trpjeli ste zvižduke, negodovanja...

– Nikada nisam razumio čime sam to zaslužio jer ja sam živio za taj Dinamo. Možda je publici teško palo što sam uskočio na Zambatinu poziciju, a on je ipak godinama bio kapetan i ljubimac navijača – kaže Novak.

Današnja Dinamova momčad nije mu poznata, još nijednom nije uživo gledao Bjeličine odabranike.

– Divim se Dinamu jer je nanizao jedanaest uzastopnih naslova prvaka, to je velika stvar, pamtit će se za sva vremena. O današnjoj momčadi znam da ima puno Bosanaca, što mi ne smeta, dapače, Bosanci su u Dinamu oduvijek bili veliki igrači. Igrao sam s Lalićem, Mujkićem i Pirićem, branio je Faćo Dautbegović, svi su ostavili duboki trag u Maksimiru.

Što danas nedostaje Dinamu?

– Samo – publika! Dečki su zaslužili pune tribine, kao što smo ih mi imali. I ja ću rado u Maksimir, ali tek na proljeće, kad zatopli. Želio bih uživo gledati prvu proljetnu Dinamovu utakmicu, ipak će to biti povijesna, a želim im – Eintracht. Neka i ovi momci dobiju priliku igrati protiv istoga kluba koji smo mi izbacili na putu prema europskoj tituli.

>> Pogledajte i što su dinamovci rekli nakon Spartaka

Driblao je lakoćom

Tko je najveći Dinamov igrač?

– Uvijek ću reći isto: Štef Lamza! Znao je igrati sam, nitko mu nije ništa mogao, driblao je s lakoćom, bacao suparničke igrače “na kup” i prolazio ih... Istodobno je igrao i obranu. Nikada poslije u Dinamovu dresu nisam vidio takvoga nogometaša. Najbliži su mu bili Mlinka i Boban.

Dva ste puta igrali protiv Peléa. Je li bio veći od Messija?

– Za mene je Pelé najveći svih vremena, igračina kakvu svijet više nikada nije vidio! Da, dva smo puta igrali protiv njegova Santosa i oba puta ostali smo neporaženi – zaključio je Marijan Novak, kojemu su za igračke karijere tepali da je najljepši Dinamov nogometaš. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije