Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seoba hrvata

Od sljedeće sezone pola reprezentacije na Istoku!

Slaven Bilić Lokomotiv pripreme Pohorje (1)
Daniel Kasap/Pixsell
11.07.2012.
u 10:44

Schildenfeld u moskovskom Dinamu, Dujmović u novom prvoligašu Mordoviji iz Saranska u središtu Rusije

Ne tako davno, istočna Europa za hrvatske nogometaše bila je prava egzotika. No to se uvelike promijenilo. Sljedeće sezone u Rusiji i Ukrajini igrat će čak deset reprezentativaca!

Bez vatrenih na Istoku

Srna, Vukojević, Dujmović (koji odlazi u novog ruskog prvoligaša Mordoviju) i Pletikosa već su starosjedioci, Eduardo, Strinić i Kalinić tamo su otišli prije nekoliko godina, a sada im se priključuju Kranjčar, Ćorluka i Schildenfeld, koji potpisuje za moskovski Dinamo. Kada su tome pridoda Bilić i njegov stožer, hrvatska kolonija na Istoku bit će brojna.

– Svakom našem igraču bih preporučio rusku ligu. Uvjeti za igranje nogometa odlični su, svi klubovi imaju svoje baze ili trening-kampove, kako ih oni nazivaju, u kojima se nalazi sve što nogometaš može poželjeti – rekao je Hrvoje Vejić koji je u ruskom Tomsku proveo tri godine.

Usporedbe radi, nijedan igrač vatrenih sa SP-a 98. nije igrao na Istoku.

– Situacija se promijenila. U Rusiji se igra odličan nogomet, liga je kvalitetna. To se vidi i po rezultatima ruskih momčadi u Europi, a i reprezentacija im igra odličan nogomet. Usudio bih se reći da je po kvaliteti njihova liga uz bok ligama petice, nije ništa slabija. Sve veći broj zvijezda dolazi tamo, u svakoj utakmici se ide maksimalno – hvali Vejić Rusiju.

Vlada profesionalizam


Je li novac veliki motiv igračima koji odlaze u Rusiju?

– Sigurno da bi igrači mogli izabrati i lagodniji život u Italiji, Njemačkoj ili nekim takvim državama. Zato se ne može reći da novac nije jedan od motiva, jer ovdje mogu dobiti veću plaću. Međutim, siguran sam da to nije presudno. Da nema kvalitete, ne bi se toliko igrača odlučilo otići tamo – dodao je Vejić.

Iako se sad sve čini bajno, pridošlice će se s prvim problemima susresti tek kasnije, kad krene prvenstvo i kad stigne dobro poznata ruska zima.

– Naravno da igranje tamo ima i svojih minusa. Primjerice, udaljenosti između gradova su velike, često se putuje i stalno ste u karantenama. Tamo vlada čisti profesionalizam. Isto tako, zima zna biti gadna, ali sve se to nekako preživi. Mogu reći da mene uz Rusiju vežu lijepe uspomene. Rusi su nam slični po mentalitetu, srdačni su prema strancima pa se osjećate ugodno.

Za kraj, Vejić je poželio sreću Biliću i njegovu stožeru.

– Lokomotiv ima najljepši stadion, rijeku navijača i tradiciju. Momčad im je vrhunska i naravno da žele naslove. Nadam se da će ih Bilić uspjeti posložiti i da će napraviti odličan rezultat. Ali, da će mu biti teško, hoće – zaključio je Vejić.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar babas
babas
10:59 11.07.2012.

Uvijek se išlo trbuhom za kruhom tamo gdije je bilo najviše novca. Nekad je to bila Zapadna Europa,a danas je to sve više Rusija. Rusi bolje plaćaju i zato će ubuduće sve više naših nogometaša na Istok.

UB
umm birka
11:08 11.07.2012.

Do juče su skakali i uvredljivo skandirali "tko ne skače pravoslavac je", a od sutra će kod pravoslavaca da stoje mirno i čekaju svoju platu.

GU
Gumba017
17:15 11.07.2012.

Sretno na Istoku momci, ako tako zelite. Ja ne bih ni gledao igre engleskih, spanjolskih i talijanskih klubova, da nasi tamo ne igraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije